Turistit, menkää kotiin
Turistit, menkää kotiin

Kävelin pari päivää sitten rantaa pitkin kohti vanhaa kaupunkia, vanhaa juutalaiskorttelia, Call Majoria, joka perustettiin 1300-luvulla. Halusin mennä samoilemaan sen pienille kujille, joilla on vielä näin turistikauden alkuvaiheessa hiljaista. Alue on pieni, sen kävelee läpi kymmenessä minuutissa. Mutta tarkoitus onkin edetä hitaasti, kurkkia porteista sisään, istuutua kahville ja vaikka vain kävellä ympyrää. Calle de Monti-Sion, calle de Sol, calle de la Pelleteria.

Olin jo etukäteen lukenut paikallisuutisista, että nämä kadut olivat saaneet viikolla graffiteja seiniin. Löysin ne (eikä se vaikeaa ollutkaan). Niissä luki:

 

Turistit, menkää kotiin. Turvapaikanhakijat tervetuloa.

Turistit, menkää kotiin. Turvapaikanhakijat tervetuloa.

 

Turismi pilaa kaupungin.

Turismi pilaa kaupungin.

 

Sama teksti strategisesti turismiopiston seinässä.

Sama teksti strategisesti turismiopiston seinässä.

 

Tämän viimeisen tekstin vieressä on kahvila, ja jäin siihen istumaan. Toki tiedetään, että juuri vuotuisen 15 miljoonan turistin takia saari ja Palman kaupunki voivat hyvin ja että turismin takia saaren tieverkosto on loistavassa kunnossa. Ja niin edelleen. Mutta osa paikallisista ei pidä siitä, että varakkaat turistit ostavat vanhan kaupungin asuntoja ja nostavat näin niiden hintoja. He pelkäävät, että pian koko vanha kaupunki on ulkomaalaisten omistuksessa, aivan kuten on käynyt monessa eurooppalaiskaupungissa.

Turismi pilaa kaupungin, seinässä luki.

Ei se välttämättä pilaa. Mutta se muuttaa sen. Tämän tietävät vanhan kaupungin asukkaat, jotka kritisoivat turismin määrää Palman kaupungissa. Heidän mielestään vanhasta kaupungista tulee kesäisin kuin irvokas teemapuisto, jossa turistit kaivertavat sydämenkuvia muureihin – joskus jopa oppaiden kannustamana.

Heillä on pieni lohtu. Palman ja Mallorcan turismi on tiivistynyt pääsiäisen ja lokakuun väliselle ajanjaksolle, ja muun ajan saa olla melko rauhassa (kuten olen tänä keväänä huomannut). Tosin nyt englantilaiset ovat alkaneet markkinoida Mallorcan talvimatkoja ja havittelevat saarelle turisteja, joita kiinnostaa ruoka, kulttuuri, pyöräily, kaupunkikulttuuri ja musiikki. Ja ihan varmasti vanha kaupunki!

 

Kyllä näitä katuja kannattaa ja pitääkin suojella.

Kyllä näitä katuja kannattaa ja pitääkin suojella.

 

Itse poistun saarelta, kun todellinen rantaturismikausi alkaa. Tottelen siis graffiteja kirjaimellisesti.

Seuraa Kevättä Palmassa myös Instagramissa #KevätPalmassa.

 

Tilaa Annan uutiskirje

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *