Vegaanihaaste tulee taas -lähdetkö mukaan?

Tammikuun ensimmäinen tulee lihansyöntini lopettamisen vuosipäivä. Varmaan osittain Vegaanihaasteen tuoman hypen innoittamana lähdin vuosi sitten kokeilemaan, kuinka se kasvisruokailu istuisi omaan arkeen. Itse otin vähän kevyemmän lähestymistavan ja luovuin vain lihasta ja kanasta. Olen siis virallisesti määriteltynä lakto-ovo-pesco -vegetaristi. Vaikka aluksi ajattelin, että kokeillaan nyt hetki lihatonta elämää, on tästä ruokavaliosta tullut jo niin automaattinen, etten osaisi ihan heti kuvitella palaavani lihansyöntiin. Myös maidon sijasta tulee käytettyä lähinnä kasvismaitoja, joskin ihan normaalia juustoa syön vielä vähän turhan mielelläni.

Olenkin jo pidempään miettinyt, että seuraava suunta ruokavalion suhteen on ehdottomasti entistä vegaanisempaan ruokavalioon pyrkiminen. Se on toki jatkuvasti helpompaa, kun tänä vuonna hyviä kasviperäisiä tuotteita on tullut niin valtavasti markkinoille. Vegetuotteita ei välttämättä tarvitse enää metsästää erikoiskaupoista, vaan ihan tavallistenkin kauppojen vege-hyllyt ovat laajentuneet. Kuitenkin ajatus täysin vegaanisen ruokavalion noudattamisesta hieman pelottaa. On vielä kuitenkin niin paljon paikkoja, joissa ei juuri tarjontaa ole tai syöminen on muuten hankalaa niin tiukalla ruokavaliolla.

Olenkin kuitenkin päättänyt kokeilla ja lähden mukaan vuoden alussa starttaavaan Vegaanihaasteeseen, tällä kertaa ihan kaikki pelissä. Haasteen aikana pyrin elämään kuukauden mahdollisimman vegaanisesti. Jos en ihan täysin vegaaniksi haasteen päätyttyä ryhdy, Vegaanihaasteesta herää varmasti taas lisää toimintatapoja ja ideoita kohti entistä kasviperäisempää ruokavaliota.

Olen postannut kasvissyönnistä aiemminkin ja kattavaa postausta löytyy esimerkiksi täältä, mutta haluan vielä vähän kerrata.

Herkuttelin falafelilla, hummuksella ja vihermehulla Kambodzassa

Miksi päädyin kasvissyöntiin?

Mielestäni kasvissyöntiä puoltavat niin eettiset, ekologiset, terveydelliset, kuin taloudelliset seikat. Kieltämättä minusta tuntuu vähän vulgaarilta pistellä poskeen ruoakseni tapettua elävää olentoa, enkä mitään eläimiä pystyisi itse tappamaan. Eipä tulisi mieleen vedellä sunnuntaipaistiksi vaikka suloista koiranpentua, joten en näe miten muidenkaan eläinten syöminen eroaisi siitä niin kovin. Sen lisäksi kasivissyönti saa ainakin minut kokoamaan lautaselle laajemmin vihreää ja kun lihaostokset jäävät pois kuitilta, on se kauppalaskunkin loppusummakin monesti huokeampi.

Kuitenkin ehkä suurimpana motivaattorina minulle toimii ympäristö. Suuresti ihailemani kirjiailija Risto Isomäki kertoo Kodin Kuvalehden haastattelussa Lihansyönnin olevan suurin jäljellä oleva ilmasto-ongelma. Myös Leonardo DiCaprion tuottama Cowspiracy-dokumentti keskittyy samaan teemaan ja avaa silmiä. Mitä useammassa upeassa paikassa olen matkustanut, sitä useammin mieleeni herää kysymys, että onko meillä ihan oikeasti varaa jatkaa tämän maailmamme tuhoamista syömällä lihaa?

Lihansyönti on suurin jäljellä oleva ilmasto-ongelma

-Risto Isomäki / Kodin Kuvalehti

Kasvissyönti on ollut minulle yllättävän helppoa. Se ei ole estänyt fitness-tyylistä kropan muokkaamiseen tähtäävää ruokavaliota, täysin normaalin kotiruoan nauttimista, ravintolakokemuksia reissuissa tai toisaalta kunnon herkkupäiviä. Ainoaksi ongelmaksi koen muiden ihmisten asenteet. Ja ikävä kyllä näitä on saanut toisinaan kohdata vielä vuonna 2016 niin pitkän linjan kasvissyöjiltä, kuin sekasyöjiltä.

Tofusta ja kasviksista saa terveellistä ruokaa moneksi päiväksi, kun latoo pellin täyteen suosikkikasviksiaan, sekä valutettua ja yrteillä, öljyllä, sekä mausteilla marinoitua tofua. Sivussa on keittymässä sipuli-kukkakaalimuusi. Sekaan voi lorauttaa esimerkiksi makeuttamatonta soijamaitoa ja pilkkoa tuoretta ruohosipulia.

Olen liittynyt lukemattomiin Facebook-ryhmiin, joissa aiheena on esimerkiksi ruoka ja terveys. Monissa niissä kasvissyöntiin liittyvät keskustelunavaukset saavat aikaan kilpailun, jossa vertaillaan kuka on ollut kasvissyöjänä pisimpään tai vähätellään muiden tapaa noudattaa kasvisruokavaliota. Itse haluan ajatella asian mielummin niin, että jokainen kasvisruoalla korvattu liha-ateria on hyväksi. Niin ympäristölle kuin ihmiselle itselleen. Nimittäin kuten HS monien muiden medioiden tavoin julkaisi viime kesänä, suomalaiset syövät selvästi liikaa lihaa.

. Siksi mielestäni on erittäin tärkeää, että kasvissyönnistä on tarjolla entistä enemmän tietoa ja sen kokeilemiseen on tarjolla matalan kynnyksen vaihtoehtoja.

Tästä päästäänkin kätevästi itse postauksen aiheeseen, Vegaanihaasteeseen.

Mikä on Vegaanihaaste?

Vegaanihaaste kannustaa mukaan kokeilemaan kasvisperäistä ruokavaliota kuukauden ajaksi tarjoten samalla kaikki työkalut vegaanisen ruokavalion toteuttamiseen. Vegaanihaasteen Facebook-tapahtumassa kerrotaan haasteesta näin; Ilmoittautumalla Vegaanihaasteeseen, saat  kuukauden ajan päivittäisen uutiskirjeen, joka sisältää herkullisia reseptejä, hyödyllistä tietoa ja kiinnostavia tarinoita. Lisäksi saat halutessasi tukihenkilön, vegaanituutorin, joka opastaa sinua ja vastaa kysymyksisi. Siirtymällä kasviperäiseen ruokavalioon edes kuukaudeksi autat niin eläimiä, ympäristöä kuin terveyttäsikin!

Mukana Vegaanihaasteessa on esimerkiksi Jari Sarasvuo, Maija Vilkkumaa sekä Rosa Meriläinen. Kampanjan suojelijana toimii näyttelijä Antti Launonen. Jari Sarasvuo kertoo ajatuksistaan haasteeseen liittyen seuraavasti:

“Olen lihaa syövä valkoinen hetero-cis-homo. Viime vuosina minua on alkanut ahdistaa kysymys: onko minulla oikeasti varaa sellaiseen? Siis lihansyöntiin. Kolmesta syystä.

Sika on tietoinen, tunteva olento, joka kärsii minun vuokseni. Onko oikein äänestää kärsimyksen puolesta ruokavalinnoillani? Lihapainotteinen ravinto maksaa hupenevien luonnonvarojen näkökulmasta tulevaisuudelle liikaa. Onko oikein syödä lasteni tulevaisuutta? Kasvisruoasta tulee hyvä olo, joskus parempi kuin liharuoasta. Mitä keho-mieleni oikein yrittää kertoa minulle?”

 

Smoothie

Maidolle on runsaasti kasvipohjaisia korvikkeita ja esimerkiksi kookosmaito antaa smoothieen ihanan pehmeän maun

Inspiraatiota voi hakea Vegaanihaasteen sivujen ja dokumettien lisäksi esimerkiksi Facebook-ryhmistä Vegaaniset kasvisruuat tai vegaaniseen herkutteluun Sipsikaljavegaanit.  Ideoita saa tosin mättöruoan lisäksi myös ihan tavalliseen vegaaniseen ruokaan ja esimerkiksi joulun alla ryhmä täyttyi mitä herkullisimman näköisistä vegaanisista jouluherkuista. Ryhmän inspiroimana oli pakko itsekin tehdä joulupöytään annos porkkalaa, tuota porkkanasta tehtyä kylmäsavulohen korviketta. Myös esimerkiksi Chocochili -blogissa on todella kattavasti herkullisia vegaanisia reseptejä ja vegaanituotteet.net -sivustolta löydät helposti kaupasta löytyvät vegaanituotteet kategorioittain.

Näinpä siis haluan haastaa mahdollisimman monen sieltä ruutujen takaa lähtemään ennakkoluulottomasti kokeilemaan vegaanista ruokavaliota kuukaudeksi.

Lähdetkö juuri sinä mukaan?

Tilaa Annan uutiskirje

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *