Kolmistaan

8+1 tapaa tehdä ONNISTUNUT ostos

Teksti: Karoliina Pentikäinen

Heissuli,

Heinäkuu ja Neiti-F vetelee toppatakissa. Postauksen lopussa kerron, miksi.

Viimekertaisessa postauksessani kerroin omat havaintoni huonoista ostoksista.Ja sen kunniaksi en olekaan koko kesänä enää langennut perinteisiin aleansoihin, jes! Joskus toimin edes, kuten opetan…(hyvä tunnustustus näin lomailevalta maikalta).

Totuus on kuitenkin se, että ostelu on  tässä yhteiskunnassa välillä ihan pakollista,enkä voi väittää, ettei se olisi joskus myös äärettömän kivaa ja palkitsevaakin. Siksi laadin tähän muutaman vinkin, jonka avulla ostelun voi hoitaa asiallisesti ja ilman mokia.

8 + 1 TAPAA TEHDÄ HYVÄ OSTOS eli NÄIN OSTAT JÄRKEVÄSTI (JÄRKEVÄMMIN)

1. TEE LISTA LUOTTOVAATTEISTASI. Itse kokosin vähän aikaa sitten listan niistä vaatteista, A) joissa en ole koskaan tuntenut oloani epämukavaksi/vieraaksi, B) joita käytän joka viikko tai ainakin joka kuukausi ja C) joiden ostosta en ole saanut morkkista. Näin yksinkertaisella listauksella huomasin, että pidän eniten ruutupaidoista, huppareista, korkeavyötäröisitä pillifarkuista, nahkarotsista ja tennareista. Varmasi tuttuni olisivat sen voineet sanoakin, koska näkevät niitä aina päälläni. Vaatekaapissani oli kuitenkin vaikka kuinka paljon ”vääränlaisia” vaatteita hyllyjen tukkona.

2. ÄLÄ POIKKEA LISTASTA. Kaupoissa (ainakin alessa) usein hullaantuu, ja siksi on tärkeää pitää se oma lista kirkkaana mielessä. Jos et ole koskaan edes vilkaissut hippihameita, ei vitosen alehame varmastikaan – huokeasta hinnastaan huolimatta – ole ehkä sinun juttusi. Listan voi tehdä myös toiveasuistaan! Kun on kotona miettinyt kunnolla mitä haluaisi/tarvitsisi, on niitä myös helpompi metsästää ostosviidakossa. Omassa haavelistassani pitkällä tähtäimellä on ainakin klassiset mustat nahkasaappaat, talvinen nahkatakki, pitkä hame/mekko, farkkutakki ja varrettomat Converset.

3. JOS POIKKEAT, MIETI SYRJÄHYPPY TARKKAAN. Uudet tyylijutut ei tietenkään synny ilman kokeiluja , mutta niitä kannattaa silti harkita tarkoin, ettei rahat mene hukkaan. Jos ihastut johonkin uuteen juttuun, tarkastele sitä ensin vähän aikaa etäältä. Katsele lehtikuvia, tutki nettiä, sovita kaupassa ilman, että vielä ostat mitään.

4. KYTTÄÄ NETTIÄ. Netti on oivallinen ostopaikka, koska A) ostokset voi tehdä lapsen nukkuessa, B) lasta ei tarvitse uhkailla, lahjoa ja kiristää, kuten live-kauppareissulla C)ostosta voi harkita vaikka kaksi viikkoa (Stockalla ei valitettavasti voi pohtia yhtä kauan) D)harkina-aika pienentää mokaostoksen vaaraa E) netissä on helppo vertailla hintoja F)nettialet ja -outletit ovat aivan eri luokkaa, kuin perinteisissä kaupoissa G)vertalu ja aika auttavat pysymään listassa

5. MIETI SESONKIA PIDEMMÄLLE. Pyri ostamaan vaatteet niin, että niitä voi käyttää kyseisen sesongin jälkeen –> kesällä neule on takki, talvella sama vaate toimii sisävaatteena. Alesta (varsinkin netistä) voi tehdä loistavia löytöjä, jos jaksaa esim. kesähelteellä paneutua toppavaatteiden saloihin. Toppatakkia ei siis ole pakko ostaa lokakuussa, eikä bikineitä toukokuussa.

6. SÄÄSTÄ YLLÄRIALEEN. Alennus- ja ystävämyynneistä ilmoitetaan usein vain muutaman päivän varoitusajalla, eikä siinä ajassa ehdi enää säästää huikeaan alelöytöön. Tästä syystä voi jäädä jokin upea löytö hyödyntämättä. Esimerkiksi ovh:ltaan 400 euroa maksavan laukun voisi saada satasella, mutta jos siihen ei ole säästänyt, voi satku kirpaista aika roimastikin rahapussia. Säästä siis mummojen tapaan, ilman sen suurempaa tähtäintä.

7. OSTA, KUN TULEE VASTAAN.Kirjoittamaton ostoslakihan menee niin, että etsivä ei löydä. Ja etsimätön vaikka kuinka paljon. Vaikka edessäsi ei siis olisikaan juhlakautta, mutta löydät täydellisesti istuvat klassiset korkokengät, voisi olla oston paikka. Koska paniikissa ennen juhlia nämä eivät takulla kävele enää eteesi.

8. YKSI HYVÄ KORVAA KYMMENEN ”SINNEPÄITÄ”. Kysy jokaisen mahdollisen ostoksen kohdalla: ”Tuleeko tästä luottovaatteni?”. Jos vastaus on kieltävä, älä osta. Kukaan ei tarvitse esimerkiksi monia melkohyviä farkkuja, jos kaapista löytyy edes yhdet oikeasti istuvat ja laadukkaat jamekset. Todellisuudessa yhteen vähän kallimpaan ostokseen menee silti vähemmän rahaa kuin kuusiin keskihintaisiin. Keskinkertaisuus ei vaatteissa siis kannata.

+1 ELI SÄÄNTÖ NRO9: POISTA MERKKI & TUPLAA HINTA. Ostospäätöksesi loppumetreillä tee vielä seuraavat kikat. Tuplaa mielessäsi tuotteen hinta –> näin tiedät varmuudella, että et ole ostamassa sitä ainoastaan edullisen hinnan takia. ”Poista” myös tuotteen merkki, tai ”muuta” se joksikin ei niin himottavaksi. Jos vaate vielä tämänkin jälkeen tuntuu ihanalle, tiedät, ettet valinnut sitä brändin takia.

Syy Neiti-F:n heinäkuiseen toppatakkiin löytyi siis tietysti säännöstä numero 5,skippasin sesongin ja mietin jo syksyä. Koska jokainen  itseään kunnioittava lahtelainen shoppailee aika-ajoin megatavaratalo Kärkkäisellä, suuntasimme mekin sinne viime viikolla.

Tiedoksi Kärkkäis-ummikoille, että kyseessä on Veljekset Keskinen -tyylinen megatavaratalo, joka myy tavaraa meikeistä talomaaleihin.  Olen himoinnut tätä Metsolan takkiä Kärällä jo puoli vuotta, ja nyt minun onnekseni takkiin oli ilmaantunut -50%- tarrat. Tarjoushaukka teki siis upean löydön, ja Neiti rakastui rotsiin niin, ettei olisi halunnut riisua sitä enää laisinkaan. Oi miten idyllinen ostostarina!

Upeeta päivää, tyypit!

-Karkki-

Kuvat:

Karkki, Olympus

Neidin takki:

Metsola (Kärkkäinen)

Lue myös

X