Kolmistaan

Herkkuhullut

Teksti: Karoliina Pentikäinen

Heippa,

 

tämmöinen näky löytyy minun työpöytäni alalaatikosta. Suklaata, toffeeta ja hedelmäkarkkeja. Ei, en korvaa tällä kouluruokaa. Se on meidän koulussamme erityisen hyvää, ja pistelenkin sitä poskeen 1-3 annosta joka lounastauko. Tämä herkkukaappi on jälkkäri- ja huikopalavarastoni (joskus aamupalakin).

Olen aina rakastanut hyvää ruokaa ja herkkuja enemmän, kuin suurin osa tuntemistani ihmisistä. Muistan tapahtumatkin ruokien kautta: ”ne oli ne synttärit, jolloin söin ensi kerran juustokakkua” tai ”siellä oli maailman parhaat rahkapullat”. Ensimmäiset ruokamuistoni taitavatkin olla jo vuodelta -88.

IMG_0842

IMG_0846IMG_0843

Kun tapasin Eepin, löysi vakka kantensa monellakin tavalla. Ruokafanitus oli ja on edelleenkin yksi yhteisistä jutuistamme. Ruokaa syödään, suunnitellaan ja valmistetaan antaumuksella. Joten kuinka ruoka- ja herkkuintoilu voisikaan olla periytymättä Neiti-F:lle.

Neiti-F onkin ollut ruokailujen suhteen äärimmäisen helppo lapsi. Kaikki ruoka on hyvää, suurinta osaa ruuista otetaan vieläpä lisää. Intialainen ruoka, thai-keittiö, perinteiset suomalaiset ja roskaruokaosasto. Kaikki maistuu. Myös kasvikset, hedelmät ja jopa erilaiset juustot. Aika iisiä!

IMG_0845

Joskus tunnen huonoa omatuntoa siitä, että meillä Neiti-F:n annoksissa on yhtä paljon suolaa kuin meillä aikuisillakin, eikä herkkupäivä jää meillä vain yhteen viikossa. Perjantaikin on jo lanseerattu pitsaperjantaiksi, jolloin Kotipizzan voi hyvällä lykyllä selättää vain Mäkkäri. ”Kinuskisandei” on Neiti-F:n tilaus.

Toisaalta kurkkua, banskua, rahkaa ja täysjyvätuotteitakin menee hyvällä tahdilla, joten en sitten tiedä, onko herkkuherkkujen tuhot kuitenkaan kovin suuria.

IMG_0847

Kun nykyisin monet vanhemmat ovat kieltäneet lapseltaan aivan kaikki sokerituotteet, tulee itselle helposti pahisvanhempiolo loppujen lopuksi ihan normaalista lapselle tarjottavasta ruokavaliosta. Milloin asiat kääntyivätkin niin, että mehulasillinen on lapselle myrkkyä, ja jogurttipurkkia tuijottaessa tulee mieleen vain kauhukuvat purnukan tarjoamista sokerimääristä?

Olen itse vielä vähän pihalla siitä, mihin suuntaan ruokakasvatusta meidän pitäisi mennä. Jotenkin haluaisin välillä tehdä ”parannuksen” herkkuiluumme, mutta sitten kuitenkin uskon, että liika kieltäminen tekee asiasta vieläkin kiinnostavamman, ja ylilyönnit kasvaa.

IMG_0849

Mikä on teidän perheenne ruokaideologia?

-Karkki (nimikin sen kertoo)-

Kuvat:

Karkki, iPhone 4S

Neidin asu:

Mekko, Aarrekid, Puutarhassa-mallisto (saatu blogin kautta)

Aluspaita, Benetton. -70%

 

 

Lue myös

X