Kolmistaan

Kasvunvaraostoksista

Teksti: Karoliina Pentikäinen

Heippa,

ajattelin tänään kirjoittaa postauksen eräästä vaatteidenostoperiaatteestan: kasvunvaran ostamisesta lastenvaatteisiin. Sen kun voi nimittäin tehdä oikein, ja sitten totaalisen väärin.

IMG_1251

Itse olen oppinut – taas kerran – tämänkin asian yrityksen ja erehdyksen kautta. Lisää vinkkejä saa muuten antaa, niitä ainakin minä jopa kaipaan! Tässä kuitenkin omat huomioni aiheesta. Eli se, kuinka voi tehdä hyviä ostoksia kasvunvaralla. Ja kuitenkin niin, ettei lapsi löntystele teltassa.

Kasvunvaraostokset.

Tee näin:

 1. Suosi tyttöjen pukeutumisessa tunikamallisia paitoja ja mekkoja. Aluksi sama vaate voi olla pitkähkö mekko, ajan kuluessa vaatetta voi käyttää paitana. Vaatteen käyttöaika tuplaantuu.
 2. Poikien hopparimalliset shortsit ovat hyvä ostos. Edes alkukäytössä ne eivät näytä tökeröille, vaikka lahkeet ovatkin reilusti ”liian” pitkät.
 3. Hanki housut ja pitkähihaiset paidat niin, että niiden lahkeen- ja hihansuut voi kätevästi kääntää. Tarkista myös, että kangas/malli on sellainen, että käännös todella pitää, eikä liian pitkä lahje esim. valahda jalan alle. Monilla laadukkaimmilla lastenvaatemerkeillä on otettu tämä käännösvara huomioon, ja esimerkiksi Me&I:n joissain bodyissä ja paidoissa hihan tai lahkeen nurjelle puolelle on myös ommeltu kangas niin, ettei kääntäminen pilaa vaatteen ulkonäköä. Unohda siis pussimalliset hihan- ja lahkeensuut, sekä liian liukkaat kankaat. Suosi sen sijaa hieman napakampia resoreita tai käänteitä näissä kohdissa. Tässäpä muuten yksi syy siihen, miksi rakastan niin paljon Me&I:n joogapantseja. Nehän voi ostaa melkein 2 numeroa liian suurina!
 4. Satsaa hyvään trikooseen. Sitä on helppo kääntää hihan- ja lahkeensuista, eikä se useinkaan rullaudu auki itsestään.
 5. Osta/teetä hattu/lippis, jossa on säätömahdollisuus. Aluksi hattua voi pitää kireimmällä säädöllä, kasvun myötä säätöjä löysätään. Kun Neiti-F:n mummo teetti Neidille second hand -turkiksesta minkkihatun toissa talvena, teetti hän sen sisään nyörin, jonka avulla hatun kokoa pystyi säätäämään. Järkevä päätös hatulle, joka olisi ollut liian kallis hankinta yhden talven pakkasten varalle.
 6. Hanki aina vyötärösäädöllisiä housuja. Löytyy takuuvarmasti Polar o Pyret:ltä ja Me&I:lta, usein myös POMP de LUXilta ja Name it:ltä. Joskus jopa H&M:ltä tai Lindexiltä.
 7. Osta ulkohaalari niin, että sen vyötäröllä on kiristysnyöri, lahkeissa ja hihoissa supistusta varten nepparit tai tarrat. Näin haalarin voi ostaa kokoa suurempana, eikä lapsi silti kompastu roikkuvaan, ylisuureen haalariin.
 8. Osta kaksiosainen ulkoasu niin, että housuissa on henkselit. Aluksi housut voi säätää henkseleiden avulla mahdollisimman ylös. Kasvun myötä pöksyjä voi alkaa hivuttamaan alemmaski. Kaikissa kasvun vaiheissa housut kuitenkin istuvat näin napakasti, eivätkä ne häiritse sitä kaikkein tärkein tekemistä, eli leikkimistä.
 9. Suosi kerrospukeutumista. Kesämekot, t-paidat ja shortsit menevät sukkisten, leggareiden ja ohuiden pitkähihaisten peruspaitojen päälle talvellakin. Neuletakki on talvella pusero, kesällä se toimii takkina.
 10. Satsaa laatuun! Ei ole iloa ostaa vaatteisiin kasvun varaa, jos ne eivät kestä materiaalinsa puolesta pesua ja käyttöä.

 

Vältä kasvunvaraa näissä:

 1. Kengät. Villasukkavara on talvikengissä hyvä ja tarpeellinen olla, mutta useimmat muut kengät on ostettava juuri sopivina. Siitäkin huolimatta, että samat kengät eivät ehkä enää mahdu neljän kuukauden päästä.
 2. Asu, joka ostetaan vain yhtä tai muutamaa tilaisuutta varten. Jos kesähäitä on tiedossa vain yhdet, eikö olisikin mukava, että pienen juhlijan asu olisi siellä sopiva (eikä sitten tammikuussa, kun asu pölyttyy jo kaapin pohjalla). Kasvunvaraa on turha ostaa, jos sitä ei sillä kaikkein sopivimmalla hetkellä edes käytetä.
 3. Sukat, sukkikset, hanskat ja kypärämyssyt. Ei vain toimi yhtään liian suurina. Kiertää, hiertää ja rullaa.
 4. Haalarimallisissa yöpuvuissa, joissa on vielä ”sukatkin” kiinni, liian iso koko on katastrofi. Lapsi kompastelee valveillaoloajan, kietoutuu yöllä liikaan kankaaseen.
 5. Puhvihihaiset paidat. Näyttä karmealle, kun olkapääkorostus on olkavarren puolessa välissä.

IMG_1247

IMG_1250

Tämän postauksen alun kuvissa Neiti-F on kesäkuussa 2011, ja huhtikuussa 2013 päällään samainen Polar o Pyretin mekko! Harvoin vaatetta voi aivan näin loppuun asti käyttää, mutta onnistuupa joskus tämmöinenkin megatemppu. Pullea vauva tarvitsi vähän reilun mekon, ja kasvettuaan Neiti hoikistui niin, että mekko meni leveyssuunnasta vielä hyvinkin päälle jopa tänä keväänä. Vaikkakin sitten vain näin  jeggareiden kanssa paitana.

IMG_1249

IMG_1246

Hassuja muuten nämä klo: 6.50 otetut postauskuvat. Neiti ei ole vielä aivan vauhdissa, ja tuttikin on tässä aamuväsymyksessä erityisen rakas. Aamut ovat kuitenkin lähes ainoa arkipäivän hetki, jolloin Neidin vaatteet eivät ole vielä aivan ruuan tai vesivärin peitossa, joten näillä silmäpusseilla mennään 🙂

IMG_1248

Mikä on ollut teidän perheenne pitkäaikaisin vaateostos, ja mistä uskot vaatteen pitkän käyttöiän johtuvan? Entä tuleeko sinulle mieleen joitain kasvunvaraostoksiin liittyviä neuvoja?

-Karkki-

Kuvat:

Karkki, iPhone 4S

Neidin asu:

Teepannumekko, Polarn o Pyret.

T-paita,Lindex. -60%

Jeggarit, Lindex.

Sukat. Polarn o Pyret.

Lue myös

X