Kolmistaan

Popitusskene on täällä

Teksti: Karoliina Pentikäinen

Moikkis!

Kävin viikko sitten keskiviikkona Polarn O. Pyretin showroomilla kurkkaamassa ensi kevään muotia. Luvassa on muun muassa mahtava, pieneen säilytyspussiin sujahtava ”reissutuulitakki”, sekä farkkurotsi, joka lopulta paljastui tuulen- ja vedenpitäväksi ulkoilutakiksi. Niin ja löytyyhän niitä perinteisiä pilkkuja ja pallojakin, sekä aika makeita tietokonepelihenkisiä printtejä.

Kevääseen palailen kuitenkin paremmin vasta joulun jälkeen. Vaikka moni bloggaaja onkin jo esitellyt kevätmuotia (jotkut jopa sykyä 2014!), itsestäni tuntuu vähän hassulle puhua kevätpukeutumesta vaiheessa, jossa joulupostauksillekaan (jes!) ei ole ollut vielä tarpeeksi aikaa. Saakos nyt muuten jo ripustella jouluvalot? Glögiä on juotu jo usea purkki, pipareitakin leivottu (tai siis F ja Hipu-siskoni leipoivat) jo kerran.

Noh. Nyt tämä jouluhullu rauhoittuu hetkeksi, ja palaa varsinaiseen aiheeseen. Polarnin esittelyssä päädyin nimittäin PO.P:n naisten kanssa juttelemaan kevätmuodin lisäksi popituskulttuurista, joka on mielestäni aika mielenkiintoinen ilmiö.

Viime vuosien aikaan Polarn O. Pyret -tuotteiden ympärille on nimittäin noussut iso joukko äitejä, popittajia, joiden aktiivinen toiminta merkin ympärillä on jotain aivan ennen kuulumatonta lastenvaatemarkkinoilla. Näiden äitien perustamat nettikirppikset ja keskusteluryhmät liikuttavat viikoittain jopa kymmeniä tuhansia PO.P-faneja. Ryhmät toimivat niin suurella volyymillä, että voidaan puhua osin jopa merkin ympärille nousseesta fanikulttuurista. Vai millä muulla termillä näin suuria massoja liikuttavaa ilmiötä voisi kuvata paremmin?

Hassuinta tilanteessa on mielestäni se, että itse Polarn o. Pyret -konserni ei ole näissä nettiryhmissä millään tavalla mukana, vaan toiminnan perustaminen ja ylläpitäminen perustuu tavallisten ihmisten innostukseen. Rakkaudesta lajia kohtaan, voisi kai sanoa.

Keskustelun ja vinkkien jaon lisäksi PO.P:n nettiryhmien pääasiallinen tarkoitus on toimia vaatteiden kierrätysfoorumina. Ja vaikka kierrättäminen itsessään onkin jo aika trendikästä ja tärkeää, on minun mielestäni huomioitavaa, että PO.P:n kohdalla kyse on paljon muustakin kuin vain yksinkertaisesta kestävää kehitystä tukevasta innosta.

Ihmiset ovat nimittäin valmiita maksamaan second hand –Polarn O. Pyreteistä koviakin hintoja. Osittain myynti toki perustuu siihen, että joidenkin harvinaisempien tuotteiden saatavuus on (ollut) huono, ja näin kuluttaja on valmis maksamaan vähän ekstraakin haluamastaan tuotteesta. En kuitenkaan usko, että pelkällä brändillä, tietyn tuotteen harvinaisuudella tai ”täytyy kierrättää -ajatuksella” tämä vaatteiden osto- ja myyntibuumi pyörisi kovinkaan pitkään. Uskon, että Polarnin laatu on niin taattua, että jo tieto siitä, että käytettykin tuote on priima, saa mutsimassat liikkeelle. Ja tästä faktasta taas kumpuaa jälleenmyyntiarvo ja kierrätyksen taloudellinen kannattavuus. Business, löytämisen riemu ja kestävä kehitys samassa paketissa siis.

Lopuksi vielä aika kuvaava esimerkki siitä, kuinka tomeria mimmejä popittajat ovatkaan. Vähän aikaa sitten singoalla-mallinen, pussihihainen mekko, oli nimittäin Polarnin tuotannon ulkopuolella. Facebook-ryhmän jäsenet kirjoittivat kuitenkin adressin mekkomallin puolesta, ja niinpä vain singoalla-mekko saatiin takaisin toissa lauantaina julkaistun Limited Edition Sirkusmallistoon.

Lopuksi vielä pieni vinkki: Olen itse mukana facebookin suljetussa (jonne siis pitää pyytää päästä mukaan) ”Kirpputori PO.Pitus (Polarn O. Pyret) –ryhmässä”, josta ostin muun muassa tämän F:n päällä näkyvän riikinkukkotunikan reilu vuosi sitten idealla aluksi mekko, myöhemmin tunika. Ei uskoisi, että tämä on ollut jo jonkin toisen pikkuisen tytön vaate ennen F:ää, vai kuinka?

Itse tunnustan olevani semi-popittaja 🙂 Jotenkin magneetti vetää minua aina Kampin yläkerran raitaliikkeeseen, ja taidan myös aika paljon puhua aiheesta, ja pukea F:ää PO.P:iin. Tosin en lähtisi mottaamaan alepäivänä kilpasiskoa nenään sukkahousupaketin tähden, joten aivan megapopittajaksi minua ei voi kutsua. Miten on sinun laitasi? Sytyttääkö PO.P?

Kivaa iltaa!

-Karkki-

* Tunika, Polarn O. Pyret (second hand) // Leggarit, Gugguu (saatu blogin kautta) // Sukat, Polarn O. Pyret

Lue myös

X