Kolmistaan

Kahvi, elinehto (+ jouluinen kahvivinkki)!

Teksti: Karoliina Pentikäinen

Huomenta!

Aloitin säännöllisen kahvin juonnin 7-vuotiaana. Kyllä vain. Ekaluokkalaisena (keskisuomalaiset: ePPuluokkalaisena).

Kotonamme asui koko lapsuusikäni mummoni, joka keitti aamuisin ja koulun jälkeen itselleen aina perinteiset pannukahvit, ja niinhän siinä pian kävi, että pian minäkin ryystin sumppia kermalla, sokeripala suupielessä. ”Tukkas mustuu”, sanoi mummo, ja niinhän siinä kävikin.

Olen lapsesta asti rakastanut kahvin makua. Ihan kaikissa muodoissa, lisukkeilla tai ilman. Jos minulta kysytään, miten juon kahvini, en oikeastaan edes osaa vastata. Scandinavia Music Groupia lainatekseni: ”Juon kahvini miten sattuu, mustana, maidolla, kylmänä, kuumana.” Kahvi kun kahvi, kaikki käy.

Minulle kahvittelu kuuluu niin arjen kuin juhlankin nautiskeluhetkeen, se on myös sosiaalisessakin mielessä minulle ja meille tärkeä elementti. ”Keitettäsikö kahvit?” ” Tätä pitää nyt miettiä kahvikupposen ääressä? ” ”Voi kun väsyttää, pistätkö sumpit. Istutaan hetkeksi alas.”

Neiti-F on perinyt aivan selvästi minun kahvihimoni. On hassua, että kahvi on kiinnostanut F:ää jo aivan pienestä alkaen. Hän on aina halunnut hörpätä meidän kahveistamme ja ilmekään värähtämättä mustankin kahvin jälkeen tyttö on halunnut lisää. En usko, että kyseessä on siis mikään ”haluan tehdä kuin aikuiset -juttu” vaan ennemminkin se, että F ihan oikeasti pitää kahvista.

Joskus annan F:n ”juoda” kahvit. Tilkka kahvia, ja päälle paljon maitoa. On hassua, miten ylpeänä mimmi istuu kupposensa ääressä. Mummolassa ollessaan F viimeksti tilasiksin aampalajuomaksi ”mä ottaisin laten”.  Tyydyttiin sillä kertaa kuitenkiin kaakaoon.

Kuinka tärkeä juttu kahvi on teidän elämässenne? Lähteekö päivä käyntiin ilman kupposta kuumaa?

Tässä Cafe Köketistä napattu, omilla jutuillani muokattu, ihana kahviresepti (josta ystäväni Anni kyllä jo sanoi, ettei tätä voi kutsua enää kahviksi. Tämä sopiikin siis jopa jälkkäriksi).

PIPARKAKKULATTE:

  • Yksi annos hyvää kahvia. Oma suosikkini tähän juomaan Nespresson Dulsão do Brasil.
  • Höyrytettyä maitoa tai kermaa.
  • Ripaus joulumausteita. Itse laitan kaardemummaa ja kanelia.
  • Loraus makusiirappia. Caramel tai vanilja. (Meillä ei juuri tänään ollut, joten lorottelin kupposeen vaahterasiirappia.)
  • Yksi murennettu joulupipari.
  • Päälle paljon kermavaahtoa ja lisää piparimuruja.

Ihanaa aamua! Lähden itse aamukahveille. Tietty.

-Karkki-

*Nespresson Maestria-kahvikone saatu blogin kautta

Lue myös

X