Kolmistaan

Pitääkö bloggaajan maksaa ei-toivotusta lahjasta?

Teksti:
Karoliina Pentikäinen

Kaikilla blogiportaaleilla siitä on  jo kirjoitettu. Verottaja, ensimmäisen kerran, on sanonut sanottavansa blogin kautta saatuihin tavaroihin ja palveluihin. Onhan tätä jo odotettukin. Toisaalta kusi sukassa. Toisaalta oikeasti ohjeita jo toivoen. Harmaalla alueella toimiminen kun ei ainakaan tälle sielulle ole hyväksi.

Tästä eteenpäin kaikkien bloggajien, tosiammattilaisesta kymmenen lukijan harrastajabloggaajiin, tulisi merkitä saamansa blogilahjat niin, että verottajakin on näistä tietoinen.

Toisaalta kannatan tätä. Rehellisyyden ja rehellisen työn arvoa ei voi koskaan vähätellä. Toisekseen jos jonkin bloggaajan lahja”tulot” ovat aivan päätä huimaavat, sietääkin hänen maksaa näistä veroa. Tällä tavallahan hyvinvointivaltio toimii.

Mutta onpa tässä keississä aika monta muttaakin. Sellaista porsaanreikää, jotka osoittavat, ettei asiaa ole pohdittu aivan loppuun asti.

Ensinnäkin se, että verottajan mukaan blogitapahtumissa jaettavista goodie bageista ei tarvitsisi maksaa veroa, mutta postin kautta tulleista samantyyppisistä tuotteista yleisesti ottaen kyllä, vaikuttaa vähän omituiselle. Eikä ainoastaan omituiselle ja epäjohdonmukaiselle, vaan itse asiassa, epäreiluille ja jopa syrjivälle.

On nimittäin fakta, ettei varsinaisia blogitapahtumia järjestetä kuin Helsingissä ja muutamissa muissa Suomen suurimmissa kaupungeissa. Jos bloggaaja ei oman maantieteellisen sijaintinsa takia, tai vaikka sen vuoksi, että käy bloggaamisen lisäksi myös muissa päivätöissä (blogitapahtumat ovat yleensä arkiaamupäivisin), pääse blogitapahtumaan omaa blogilahjapussukaansa noutamaan, asetetaan hänet aivan eriarvoiseen asemaan muiden bloggajien kanssa.

Toisekseen verottajan uusi blogilaki mietityttää minua siitä syystä, että pelkään sen taas heikentävän lukijan asemaa. Meni aika monta  vuotta siihen, että bloggaajat saatiin merkitsemään postauksiinsa selkeästi se, mikä tuote kuvissa on blogin kautta saatu, mikä bloggaajan omasta pussista ostettu. Uuden säädöksen myötä pelkään, etteivät bloggaajat – ainakaan kaikki – enää merkitsekään rehellisesti kaikki blogituotteita postaustensa yhteyteen. Osa tuotteista jätetään siis tietoisesti merkitsemättä, jottei niistä tarvitse myöskään ilmoittaa verotukseen. Siitä, jäisikö bloggaaja kiinni teostaan verottajalle, ei luultavastikaan olisi suurta riskiä. Harva tuotteita lähettävä yritys nimittäin vielä ilmoittaa verottajalle kaikkia niitä osoitteita ja henkilöitä joille testipakettejaan postittaa. Suurempi riski tässä kai piilisikin siinä, että bloggaajan ja lukijan välinen luottamus heikkenisi. Voisimmeko enää olla varmoja, merkitseekö suosikkibloggaajamme tuotteiden alkuperän tästäkin eteenpäin rehellisesti?

Kolmanneksi pohdin vielä keissiä, joka on aika monelle bloggaajalle tuttu. Postilaatikkoon pamahtaa paketti yritykseltä Hasardi jo syntyessään. Et ole tilannut pakettia, et halua koko tuotetta, ei se sovi edes blogin tyyliin. Mikähän on tämän tuotteen verotuksellinen tilanne? Joutuuko bloggaaja maksamaan veron tuotteesta, jota ei ole koskaan edes halunnut. Aivan sama, kun joku nakkoisi S-marketkierroksellasi sinulle kauppakärryyn sianperäsuolta ja homeisia hedelmiä, jonka jälkeen sinun tulisi vielä kassalla maksaa koko komeus.

Lopuksi haluan sanoa, etten ole bloggaajien verotusta vastaan. Harvaa työtä voi tehdä niin, ettei siihen verottaja puuttuisi. Olen vain kummissani siitä, miten keskeneräinen suunnitelma päästettiin julkiseksi. Ja edelleenkin olen myös kimpaantunut siitä, että bloggaajia koskee näissä tuoteasioissa paljon kovempi laki kuin printtilehtiä. Paperilehdille kun yritykset voivat lähettää kasapäin testituotteita, jotka esitellään tai ei lehden sivuilla, eikä ketään kiinnosta näiden tuotteiden verotussäätely.

Moni bloggaaja – itse asiassa suurin osa – tekee tätä hommaa rakkaudesta lajiin. Ihan harrastuksenaan.

Ja jos meinaa kirjoitella muustakin kuin tarjousmakkarasopasta tai aiheista mulla on finni ja lapseni osaa pottailla on testituotteet – ne pirulliset blogilahjat – aika oleellinen osa tätä duunia. Niiden kautta kun pääsee usein käsiksi sellaisiin uutuuksiin, joista muuten ei olisi edes tiennyt, tai joihin ei ehkä omasta pussista olisi varaa. Ja se aallon harjalla keikkuminen (nauran partaani) nyt kun sattuu olemaan useimman muoti- ja life style –blogin yksi perustavoitteista. Se juttu! Syy, miksi blogia ylipäätään luetaan.

Vai onko? Olenki ymmärtänyt teidät lukijat oikein vai olisiko teillä jokin fiksu kommentti blogilahjalain puolesta tai vastaan?

Tämän vuodatuksen jälkeen tää menis nyt nukkumaan. Lakanoihin, jotka on anoppi ostanut. Ei maksettu lahjaveroa. Oli Hulluilta Päiviltä, eli halavat.

Sen sijaan kuvissa näkyvät Noksun kumisaappaat on kirjattu verolistaan. Olisin saanut itselleni samanmoiset, mutta kieltäydyn kunniasta. Pitää vielä harkita hetki, ovatko ne koko verosumman arvoiset.

-Karkki-

*F.  Kumisaappat, Nokia (saatu) // Mekko, H&M // Takki, Everest/Stadium // Huivi, H&M // Paita, Aarrekid // Pipo, PO.P (saatu)
Karkki. Kengät, Vans // Farkut, Gina Tricot // Paita, Lindex // Tekonahkis, JC

X