Kolmistaan

Sukkainhoa ja vilpoisia kenkiä

Teksti: Karoliina Pentikäinen

Olen koko ikäni vihannut sukkia. Siis kerta kaikkiaan kammoksunut niiden käyttöä niin, että minulle tulee valehtelematta usein ihan huono olo fyysisesti, jos joudun niitä pitämään jaloissani.

Talvella, HC-pakkasilla, pakon edessä, pidän villasukkia. Ja niitäkin vain silloin, kun olen ulkona. Tai vaikkapa mökillä, jossa lattian tasossa vetää.

Mutta puuvillasukat, perussukat. Niitä omistan kolme paria (joista ainakin kaksi kipaletta on aina hukassa). Ne vedän jalkaani silloin, kun menen joskus kylään sellaiseen paikkaan, jossa en kehtaa olla ilmankaan. Tiedättehän? Joissakin tilanteissa sukatta olo tuntuu liian tuttavalliselle.

Moni on vuosien aikaan ihmetellyt ja kauhistellut sukattomuuttani. Eiks sua palele? (ei) Tuut kipeeksi. (en )Eiks sun jalat ala haista kengissä? (ei.kai. en ole itse huomannut, eikä kukaan ei ole ainakaan kehdannut asiasta mainita).

En tiedä, onko F:llä sama sukattomuusgeeni vaiko vain malliopittu käytös, mutta hän tepastelee paljasjalkaisia jalanjälkiäni. Jo vauvana F repi sukat jalastaan, ja nykyisin saan olla joka välissä huomauttelemassa siitä, kuinka jääkalikkavarvas vetelee pitkin ja poikin sukitta. Tuntuu urpolle toistella omien vanhempieni repliikkejä vuosien takaa ”sun jalat on ihan kylmät, nyt sukat jalkaan” tai ”sairastut pian, kun tuolleen vetelet”, kun tiedän varsin hyvin, että en ole ollut sen nuhaisempi tai räkäisempi kuin kukaan muukaan lapsi lähiympäristöstäni. Silti jotenkin sydäntä riistää, kun pieni ihminen tunkee yöllä jäiset koipensa kylkeeni kiinni.

Samoin kun inhoan sukkia, en siedä kenkiä, joissa jalat tuntuvat hautuvan. Ja kun kerran sukitta vedellään, on hiertämättömät kengät kaiken a ja o.

Lempparikenkieni, Conversejen ja Vansejen, valinnassa täytyy aina olla todella tarkka. Jotkut niistä soveltuvat paljaaseen jalkaan todella hyvin, mutta toisista saan julmetut hiertymät. Hirvittävän hyvät paljasjalkakengät ovat myös nämä kuvissa vilahtelevat Crocsin Duet Busy Day -kengät . Ja nämä ovat myös sellaiset popot, että olen uskaltanut jopa F:nkin – jolle sukat vielä kenkiin kuitenkin pakotan – antaa kulkea ilman sukkia.

Ja hei, kun joku blogilahjapostaukseni kommenttiboksissa sanoi, että bloggaajat kehuvat aina saamansa tuotteet ilman, että tuotetta on testattu tositoimissa, täytynee tämmöinen väite – ainakin omalla kohdallani – kumota. Taitaa F:n kengistä nähdä, että niillä on jo viikkoja viipotettu mökillä, reissussa, hoitopaikan puistossa ja kaduilla. Täten olisinkin toivonut, että lasten popoissa olisi ollut yhtä kauniit värikkäät pohjat kuin näissä minun kengissäni. Tuossa valkoisessa kun lika näkyy niin helposti.

Mutta nyt ei enää katsota sukkia tai kenkiä! Katse luistimiin ja kiekkoon. Jaiks! Go Suomi, Go!

-Karkki-

* F: Hattu, PO.P (saatu) // Toppi, Benetton // Farkkushortsit, Zara // Kengät, Crocs (saatu) // Jädemuotti, Tiger
* K: Leopardihaalari, Lindex // Kengät, Crocs, saatu

 

Lue myös

X