Kolmistaan

Miksi pakenin kauppakeskuksesta

Teksti:
Karoliina Pentikäinen

Kyllä alkusyksyn sairasteluistani jotakin iloa oli. Ensinnäkin, opin virkkaamaan. Ja toisekseen: Luin paljon.

Vaikka lueskelin kasoittain kivoja lehtiä, blogeja ja hyvää kertomakirjallisuutta, teki minuun suurimman vaikutuksen Rinna Saramäen Hyvän mielen vaatekaappi –kirja, joka vaatimattomasti lupaa auttaa ratkaisemaan ”omat vaatepulmasi ja samalla globaalin muotiteollisuuden epäkohdat”.

Olin lukenut teoksesta monia lehtijuttuja ja referaatteja jo aikaisemminkin, joten odotukseni kirjan suhteen olivat aika korkealla. En olisi kuitenkaan voinut kuvitella, että yksi kirja voi tehdä minun ajatusmaailmaani niin suuren vaikutuksen.

Saramäen teos on tavallaan tietokirja. Ja sitten ei kuitenkaan ole. Ehkä kansankielisesti kirjoitettu vaatteisiin liittyvä elämäntaito-opas tietokirjamaisilla faktoilla? Ja vaikka kuinka aluksi epäilin, voiko yksi pinkki kimallekantinen kirja todellakin auttaa SEKÄ tajuamaan vaateteollisuutta laajasti, ETTÄ antamaan oikeasti fiksuja vinkkejä oman puvuston kokoamiseen, kylläpä Hyvän mielen vaatekaappi vaan siihen kykenee.

Useasti vaateteollisuutta kriittisesti käsittelevät teokset ja dokumentit keskittyvät koko vaatemaailman ja siihen liittyvän pinnallisuuden mustamaalaamiseen. Hyvän mielen vaatekaappi tekee toisin. Kirjoittaja puhuu vaatteista ja elämän pinnallisesta kauneudesta kunnioittavasti. Hän jopa ylistää ihania silkkihuiveja ja kauniita asusteita. Se ehkä tekeekin kirjasta niin koukuttavan. Kirjailija itse on entinen vaatehamstraaja ja nykyinen tiedostava kuluttuja. Kuitenkin sellainen, joka ei vieläkään pukeudu perunasäkkiin, vaan rakastaa edelleen vaatteita. Nyt vain vähän järkevämmin ja ekologisemmin.

Hyvän mielen vaatekaappia lukiessa tekee mieli jatkuvasti tehdä muistiinpanoja, kääntää sivun reuna hiirenkorvalle ja huudahdella ”juuri noin”. Ja kun yritin kirjoittaa aiheesta yhden postauksen, tajusin, ettei se ole mitenkään mahdollista. Olen nyt jotenkin niin valaistunut koko aiheesta, että aivoni raksuttavat vähän väliä jotain aiheeseen liittyvää. Tekee mieli kirjoittaa kirppiksistä, halpisvaateketjuista, vaatteiden huollosta ja vaikka sun mistä.

Niinpä onkin aika selvää, että syksy ja talvi 2014-2015 tulevat olemaan hyvänmielistä vaatekaappeilua myös täällä blogin puolella. Niin ja varmasti kyllä jatkossakin. Nimittäin nyt tuntuu sille, ettei tämä ole vain hetkellinen ”aion olla parempi ihminen –hurahtaminen”, vaan ihan oikea oivallus siitä, että voin tehdä monet asiat paljon paremmin ja jopa ihan toisin.

Ensimmäiset askeleet oman hyvän mielen kaappiin olen jo ottanut. Kerron niistä myöhemmin enemmän, mutta sen ainakin voin sanoa, että vaatekaappia on karsittu, omaa ostokäyttäytymistäni ruodittu ja luottoompelijaanikin otettu jo yhteys.

Niin ja kun viime viikolla kävelin kauppakeskuksen läpi, tuli oikeasti todella ällöttävä olo. Halusin juosta sieltä äkkiä pois! Tietysti rakastan ja himoitsen edelleen vaikka mitä kaunista. Enkä ostelua kokonaan lopeta. Mutta se karmea tyrkytysmeininki, polyesterihirveyksien määrä, epäekologisen halvat hinnat ja kertakäyttövaatteet vaan tekivät huonon olon. Miksi ne joskus tuntuivat niin kiinnostaville. Enää en keksi kovinkaan montaa syytä…

Oletteko te jo lukeneet Saramäen kirjan? Tai oletko muuten alkanut kiinnittää huomiota vaatteiden tuotantoprosessiin ja/tai oman vaatekaappisi aisoissa pitämiseen? Olisi myös ihana kuulla teidän omia kokemuksianne vaatemäärän ja ostokertojen karsimisesta.

Viikonloppuna ostettu, kuvissa näkyvä, Marimekon Okenni-mekko edustaa sitä oikeanlaista kauneutta, monikäyttöisyyttä ja laatua, joka ei aiheuta ostomorkkista. Näitä kokemuksia lisää. Mutta ei kuitenkaan liian usein 🙂

-Karoliina-

P.S. Rinna Saramäki puhuu Hyvän mielen vaatekaappi –kirjan teemoista Helsingin kaupungin ilmaisilla yleisöluonnoilla Malmitalolla 1.10. ja 8.10.2014 klo 17.30.

Seuraa Kolmistaan-meininkiä myös Instagramin, Facebookin, Bloglovinin, Blogilistan, sekä Eskon ja Karoliinan twittereiden kautta.

X