Kolmistaan

Perjantaisafkaa sunnuntaina + arvonta

Teksti: Karoliina Pentikäinen

  ” Päiväkodista kannetaan kumisaappaiden ja piirustusten lisäksi iloinen kuusivuotias, joka pakkaa laukkuunsa satukirjan, pyjaman ja hammasharjan. Lapsella on edessä odotettu yökyläily mummolassa vanhemmilla rento ilta kahden kesken. Silloin nautitaan hyvästä ruuasta ja viinistä, jutellaan asiat rauhassa halki. ”

Näillä sanoilla alkaa Alexander ja Hanna Gullichenin Safkaa maanantaista sunnuntaihin –kirjan perjantairuokaa käsittelevä luku.

Kun saimme Bellablogien ja Safkaa –kirjan yhteistyön tiimoilta valita itsellemme oman ruokapäivän Safkaa-kirjasta, valinta oli todella hankala. Kuten tiedätte, valmistan ruokaa, pidän siitä oikein todella paljon, mutta silti harvemmin teen ruokia minkään ohjeiden mukaan. Leivonnassa noudatan aika tarkasti annettuja ohjeita, mutta ruuanlaitto on mulle sellaista fiilispohjalta puuhastelua.

Siksipä varsinaiset kokkokirjat ovat minulle vähän vierasta maaperää. Kun kuitenkin aukaisin Safkaa-kirjan sivut, imaisi se minut heti sisäänsä. Ohjeet eivät olleetkaan mitään pientä piiperrystä vaikeista raaka-aineista, vaan pikemminkin juuri sellaista rennon rempseää ja rehellistä ruokaa, jota meidän keittiössämme muutenkin jo valmistuu. Nakkikastike, kaalilaatikko ja pyttipannu. Kuulostaako tutulle? Kyllä ja ei.

Vaikka ohjeet kirjasta löytyvätkin ihan tavallisiin ruokiin, on jokaisessa reseptissä jokin ihana raikas twisti. Ja siksihän tämä kirja onkin varmasti tehty. On haluttu näyttää, että niiden tavallistenkin ruokien valmistus voi olla hauskaa, kun raaka-aineilla ja tekotavoilla vähän leikitellään.

Vaikka varsinaisen Safkaa-kirjan kehyskertomus olikin tuo lapsen yökyläily ja vanhempien kahdenkeskinen aika, meni meillä kokkailuhetki vähän erilaisella kaavalla. Pakkasimme nimittäin yhtenä sunnuntaina itsemme autoon, kurvasimme ruokakaupan kautta ja ajoimme Lähiömutsi-perheen luo viettämään lapsiperhekyläilyaikaa. Minä tein tuoretomaattipastaa ja jälkkäriksi vedettiin jädeä. Ihan huikean iisiä ja kivaa. Miksi ei useammin tule mentyä kaverille kauppakassin ja reseptin kera? Yhdessä kokkaaminen ja syöminen kun on vaan niin kivaa.

Vaikka emme syöneetkään pastaamme rauhallisessa aikuisseurassa. Ja vaikka ei ollut edes perjantai, toteutui silti sama asia, mitä Safkaa-kirjan perjantaisivuillekin oli kirjoitettu. Sitä lapsikatrasta, niitä tärkeitä aikuisia ja sekaista ruokapöytää katsellessa tuli tunne: ”Ollaan tässä ja nyt”

TUORETOMAATTIPASTA
(vapaasti lyhenneltynä)
4:lle

 • 1-2 valkosipulin kynttä
 • 4 kypsää tomaattia
 • yrttejä
 • 1/2dl oliiviöljyä
 • suolaa
 • mustapippuria
 • 400g pastaa
 • 150g fetaa
 1. Hienonna valkosipuli ja yrtit, pilko tomaatit
 2. Laita pilkotut ainekset tarjoiluvatiin. Päälle öljy ja mausteet. Jätä koko komeus huoneenlämpöön tekeytymään.
 3. Keitä pasta suolavedessä. Keitä al denteksi. Ota hieman keitinvettä talteen.
 4. Kaada valutettu pasta tomaattikastikkeeseen. Lisää tilkka keitinvettä, feta ja vielä loraus oliiviöljyä.

Nyt minua kiinnostaisi kuulla, mikä on teidän perheen lempiruoka lasten keskuudessa, tai mikä oli oma lapsuutesi lempisafka. Kaikkien vastanneiden kesken arvotaan kolme Safkaa maanantaista sunnuntaihin-kirjaa, sekä Safkaa ja vinkkua -viiniopasta.

 -Karoliina-

Edit: Arvonta voimassa torstai-iltaan 11.12.2014 klo 20.00 asti

 Seuraa Kolmistaan-meininkiä myös Instagramin, Facebookin, Bloglovinin, Blogilistan, sekä Eskon ja Karoliinan twittereiden kautta.

Lue myös

X