Kolmistaan

Goottipissis! Eli Karoliinan teinivuodet

Teksti: Karoliina Pentikäinen

Kyllä oli muuten viikonloppuna vatsalihakset kipeät nauramisesta, kun kaivelin vanhempieni valokuvakätköistä ja yläasteaikaisten kamujeni elävistä arkistoista omat teiniaikaiset valokuvani.

Minut haastettiin nimittäin Eskon kanssa ottamaan osaa Lilyn ja Trendin #trendihaastaa –kamppikseen, jossa tarkoituksena oli avata omien teiniaikaisten päiväkirjojen sivuja lukijoille. Koska Esko ei ole päiväkirjaa koskaan kirjoittanutkaan (ylläri) ja mä olen polttanut ne roviolla jo ajat sitten (tyhmä minä!), piti turvautua päiväkirjamerkintöjen sijaan kuviin ja muistoihin. Niin ja ei mulla koskaan varsinaista päiväkirjaa ollut. Suosikin kalenteri toimi meidän porukassa salaisuuksien kammiona.

Mun teini-ikä alkoi mielestäni siltä sekunnilta, kun astelin sisään yläasteen ovista vuonna -98. Siihen asti olin ollut Spice Girlsiä ja Hansonia (oi Taylor!!) fanittava pikkutyttö, jonka elämän kuului harrastukset ja tyttöporukassa kikattelu. Tuosta seiskan alussa otetusta koulukuvasta oikein muuten paistaa se pikkutyttöolemus, vaikka jalassa on jo Leviksen 555 –pöksyt ja Niken lenkkarit (kuuminta hottia pilottitakin kaverina!).

Yläasteella aloin kuitenkin heti tajuta, että kiltteydelle on olemassa vaihtoehto. En halunnut enää olla se reipas, jonka opettaja pyytää lisähommiin, vaan ennemminkin se, joka lentää luokasta ulos. Ja kyllähän minä lensin. Ja myös poistuin, vapaaehtoisestikin monta kertaa silloinkin, kun olisi ollut tunti. Olisikohan sitä kutsuttu lintaamiseksi?

Teininä poikahommelit, ihastumiset, alkoholikokeilut, tyttöjen väliset riidat, porukoiden kanssa rajoista vääntäminen, liian paksut silmämeikit ja kaikki muu teinipöhinä piti kiireisenä. Voin kuvitella, että olin myös aika ärsyttävä oppilas. Ups!

Luulen, että mulle tapahtui sellainen teini-iän väliseesteisyy kasiluokan puolivälissä, kun aloin seurustella ensimmäisen kerran kunnolla. Poika toi mukanaan tasapainoa, heavy-musan ja mustan pukeutumistyylin.

Veikkaankin, että mun elämän toinen murrosikä tuli sitten 18-20-vuotiaana, kun baarien ja festareiden ovet aukesivat. Lukiossahan sitä yritettiin olla niin aikuisia villakangastakeissa ja pörrödonitseissamme(!), että piti ottaa hieman takapakkia. Ja vielä vähän enemmän silmämeikkiä kun yläasteen puolivälissä. Pinnalla olivat –ainakin Hanksulla – Negative, Sentenced, 69eyes, Nightwish ja kaikki muut dramaattiset synkistelijät.

Muistoni millenium-nuoruudesta:

 • Demi, kova lehti. Erityisesti osio ”Megamokat” nauratti aina.
 • Kiss FM:n chat. Päästiin tsättäilemään kerran viikossa puoleksi tunniksi kirjastoon. Hurjaa!
 • Irc-galleria
 • Nokian 5110. Ensimmäinen minipuhelin, josta alkoi koko teinien kännykkäkulttuurin kausi. Itse sain omani jouluna -98, HOPEISILLA kuorilla. Tuohon aikaan oli muuten supercoolia kantaa puhelinta farkkujen vyössä kiinni sellaisella klipsillä.
 • Boot cut, revittylahkeiset, farkut. Leviksen malli 555.
 • Tai sitten jotkut Jim&Jillistä tai Seppälästä (Jyväskylässä ei ollut H&M:ää) nyöritettävät leveälahkeiset farkut, joissa oli todella matala vyötärö (korkeimmista malleista leikattiin itse pois vyötärönauha, jotta lantiomalli olisi trendikäs.
 • Liian lyhyet topit
 • Pilottitakki (ei siis mikään cool bomber) ja avainnauha, jossa roikkui Koff:n narikkalappu.
 • Mustat tai luonnottoman vaaleat hiukset
 • Ofelia, Magyar tai Omppu pussikaljana
 • Niin sanottu elämäni – ja Sinkkuelämää –tv-sarjat
 • Romeo + Juliet –leffa
 • Apulanta, Maija Vilkkumaa, Negative, 69eyes, To Die For
 • Tarja Turunen -tyyli. Liehukehihat (yläkuvan punainen mekko) oli painajainen ruuanotossa : Piti kierittää koko liehuke ranteen ympäri, jottei se uinut keitossa.
 • Kalevalan Millenium-sormuis. Ihailin, mutta en koskaan saanut.
 • Anytime -kosmetiikkamerkki
 • Vitivalkonen naamameikki. Aurinkpuuteri ja poskipuna, nou nou!
 • Jyrki ja sen katselu aina koulusta tultua

Voi noita aikoja! Kylläpähän vaan tuli elettyä. Ja hauskaa oli! Onneksi ikä on tuonut kuitenkin viisautta erityisesti ystävyyssuhteiden vaalimisen kannalta ja ehkä vähän tuon tyylinkin. Kiva rillimuoti muuten vuosituhannen vaiheessa 😉 Ilmankos siirryin piilareihin ja sain iänikuisen rillikammon!

Haastan nyt kaikki teidät blogia pitävät tai Instagramissa olevat tähän teinimuisteloon mukaan! Paljasta omat teininoloutesi (vaikkapa sen päiväkirjan kautta) ja jaa se sitten meidän muiden luettavaksi ja katseltavaksi tunnuksella #trendihaastaa.
On se vaan niin, että vaikka kuinka luuli olleensa megacool, teinivuodet on vain aika antityylikästä aikaa…monella tapaa!

Ihanaa päivää teineille ja vanhoille!

-Karoliina-

P.S. Kuvissakin komeilleen kaverini terveiset : ”Sanothan niille (siis teille lukijoile), että ei me enää näytetä TOLLE ;D ”

 Seuraa Kolmistaan-meininkiä myös Instagramin, Facebookin, Bloglovinin, Blogilistan, sekä Eskon ja Karoliinan twittereiden kautta.

Lue myös

X