kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 11.02.2015

Vinkkejä gluteenittomaan leivontaan

Teksti
Karoliina Pentikäinen
14 kommenttia

Tein sunnuntaina ensimmäistä kertaa elämässäni gluteenitonta pullaa. Jotenkin olen pelännyt sitkoa vaativien gluteenittomien tuotteiden leivontaa. Ja erityisesti olen arastellut psylliumin käyttöä leivonnassa.

Olenhan minä tähänkin asti leiponut ahkerasti, mutta olen kyllä valinnut tehtäväkseni joitain sellaisia gluteenittomia herkkuja, joiden onnistumisesta olen ollut ihan varma. Koska sehän on jo yleisesti tunnettu fakta, että esim. pikkuleivät ja kakkupohjat onnistuvat gluteenittomina jopa paremmin kuin perinteisillä vehnäjauhoresepteillä.

Noh. Äitini tutustutti minut kuitenkin muutama viikko sitten Viljatuotteen vaaleaan jauhoseokseen, jota hän itse oli alkanut käyttää gluteenittomassa leivonnassa. Ja voi että : Tuo jauhoseos kyllä muutti käsitykseni gluteenittomasta leivonnasta! Viljatuotteen jauhoseoksessa itsessään on nimittäin psylliumia, ja vasta nyt huomasin, kuinka tärkeä osanen psyllium onkaan gluteenittomien tuotteiden leivontaa. Kun perinteisillä, ilman psylliumia valmistetuilla jauhoseoksilla, valmiin leivonnaisen rakenne voi olla joskus kuiva ja mureneva, toimii Viljatuoteen jauhoseos kuin vehnäjauho : Lopputuloksesta tulee kuohkea, eikä lainkaan puinen.

Niinpä rohkaisin mieleni, ja vaihdoin jo tutuksi tulleet Semper-jauhoni kotonakin Viljatuotteeseen. Perjantaina leivoin pitsaa tästä uudesta jauhotuttavuudesta, ja voin sanoa, että oli parasta pitsaa ikinä. Pitsatuloksista huumaantuneena uskaltauduin tosiaan sunnuntaina leipomaan myös pullia, ja tällä kertaa lisäsin taikinaan, ensimmäisen kerran ikinä, myös ohjeen vaativan lisäpsylliumin. Jopas oli aika jännittävä leivontakerta! Tuntui hassulle olla niin epävarma tekeleistään, kun kuitenkin olen leiponut 20 vuotta. Ja vieläpä aika hyvin tuloksinkin!

Jännitys oli kuitenkin ihan turhaa: Saimme herkutella aivan oikeanmakuisilla ja kuohkeilla laskiaispullilla ja korvapuusteilla. Nam ja jes!

Näiden onnistuneiden leivontakokemusten jälkeen en kyllä voi enää kuin ihmetellä niitä kahviloissa ja ravintoloissa myytäviä kuivia (ja usein raakoja!) känttyjä, joita myös gluteenittomiksi leivonnaisiksi kutsutaan. Niitä syödessä olen luullut, että gluteeniton leivonta on mahdotonta. Vaikkei olekaan! Jos kerran minä, amatööri, onnistun ensimmäisellä kerralla, miksei monessakaan ammattilaisten pyörittämässä paikassa saa vieläkään hyviä gluteenittomia sämpylöitä, croisuja tai pullia?

Tässä vielä muutama oma vinkkini, joilla gluteeniton leivonta onnistuu:

  1. Tee taikinasta vehnäjauhotaikinaa löysempää. Gluteenittomat jauhot turpoavat enemmän, ja tästä syystä myös valmiista leivonnaisesta tulee helpommin kuiva.
  2. Gluteenittoman taikinan kuivuuden vuoksi älä kitsastele tuotteen muussa kosteudessa. Marjapiirakkaan kannattaa esimerkiksi tehdä rahka- tai kermaviilitäyte, juustosarviin laittaa kunnolla esimerkiksi tuorejuustotäytettä.
  3. Älä pihtaa myöskään voin ja öljyn kanssa. Koska gluteenittomien jauhojen perusominaisuus on hieman kuiva (monta kertaa olen maininnut jo sanan ”kuiva”?), kannattaa koostumusta ja pehmeyttä tuoda kaikkien terveysintoilijoiden suosimalla voilla 😉 Esimerkiksi gluteenittomaan pitsaan sopii todella hyvin öljytonnikala, öljymaustetut fetapalat tai loraus oliiviöljyä. Leipomistani pullista paras oli kyllä ehdottomasti korvapuusti, johon kosteutta oli tuonut väliin leivotut voikerroksen.
  4. Käytä jauhoja, joissa on psylliumia.
  5. Käytä lisäpsylliumia esimerkiksi pulla- ja sämpylataikinassa.
  6. Ole tarkka tuotteiden paistossa. Älä tee gluteenittomien tuotteiden perusmokaa, eli muista kypsentää tuote niin, ettei se jää raa`aksi. Ylikypsentäminen puolestaan tekee tuotteesta puisen ja murenevan.
  7. Sovella ohjeita! Älä odota, että jokaisesta tuotteesta tulee gluteeniton resepti, vaan korvaa itse vehnä ja muut gluteenilliset jauhot gluteenittomalla. (Tässä muista kuitenkin kohta 1)

Mitä vinkkejä sinä annat gluteenittomaan leivontaan? Onko hyviä reseptejä, tuotteita tai niksejä? Tiedän, että teitä gluteenittoman ruokavalion noudattajia on siellä minun lukijakunnassani vaikka kuinka paljon!

-Karoliina-

P.S. Kuvissa näkyvät leivonnaiset on tehty seuraavin ohjein:

  • Vuokaleipä: Soveltaen Viljatuotteen vaalen jauhoseoksen kyljessä olevaa ohjetta (lisättiin erilaisia siemeniä)
  • Pitsa: Peruspitsapohja. Vehnäjauhon tilalle Viljatuotteen jauhoseosta, öljyn tilalle sulatettua voita.
  • Pullataikina Kaakao kermavaahdolla -blogin ohjeella.

 Seuraa Kolmistaan-meininkiä myös Instagramin, Facebookin, Bloglovinin, Blogilistan, sekä Eskon ja Karoliinan twittereiden kautta.

Kommentit (14)

Viljatuotteita on myös toinen jauhoseos, vastaavassa sinisessä paketissa. Siitä leipoo ihan parhaimmat sämpylät, jotka maistuvat ihan ”oikealta leivältä”.
Eikä muuta tarvitse lisätä kuin vesi ja hiiva.

Moikka, Viljatuotteelta on tullut myös uusi jauhoseos joka on tattariton eli pullajauho seoksen nimellä. Saattaa olla vielä sen verran uusi tulokas ettei löydy kaupasta mutta heillä on verkkokauppa josta löytyy. Ja sieltä löytyy paljon muutakin jauhoa 🙂

Kiva kun oot innostunut leipomaan ja kokeilemaan tota ohjetta! 🙂

Ja mä kun just mietin, että enpä taida leipoa laskiaispullia ollenkaan tänä vuonna.. Nyt iski kamala pullahimo ja tekis niin mieli kokeilla kans tota Viljatuotteen jauhoseosta, joten ehkä se on alettava leipomishommiin! 🙂

Moikka! Gluteenittomat tuotteet tulee usein paksteina, koska niitä ei voi valmistaa samassa paikassa kuin muita tuotteita. Ja luulen, että menekki on vielä usein vähäistä, että ei viitsitä tilata tuoretta. Mutta luulen, että koko ajan mennään parempaan suuntaan. 🙂

Oon ammatiltani suurtalouskokki, ja meillä koulussa neuvottiin ihan superhyvä neuvo gluteenittomaan (pullan)leivontaan: Lisää taikinaan raakaa, hienoksi raastettua perunaa. Peruna ei maistu pullassa paistamisen jälkeen, mutta antaa kuohkeutta ja vähentää huomattavasti sitä epämiellyttävää kuivuutta. Tietenkään sitä psylliumia ei pidä unohtaa, sitä taikinaan ihan ehdottomasti, mutta raastettua perunaa lisäksi. Kokeilemisen arvoinen vinkki!

Nina: Minä en voi syödä gluteenia. Muut voivat, mutta kokkailen aina samat sapuskat koko perheelle.

Booberry ja Marjo! Totta Marjon huomio. Tosin moni ” vehnätön” voi syödä vehnää, josta on poistettu gluteeni.

Tuota linkkaamaani ohjetta suosittelen! Niin ja hei: Nämä ovat niin hyviä, että käyvät myös ihan ”tavallisillekin” syöjille 🙂

No tuota pitää kokeilla mahdollisimman pian! Kiitos vinkistä!

Muista kuitenkin, ettei gluteeniton ole automaattisesti sama kuin vehnätön. Monet gluteenittomat tuotteet ovat vehnäpohjaisia, mutta niistä on vaan poistettu gluteeni.

Moi!

Onko teistä joku keliaakikko? vai muutenko gluteenitonta?

Kiitos Karoliina! Mä täällä juuri opettelen vehnättömään ruokavalioon, joten tästä oli tälle leivontahiirelle apua! 😀

Kiitos kovasti vinkistä. Vasta tein voisilmäpullia että voidaan sunnuntaina syödä ja keliaatikolle meinasin ilmoittaa että ottaa mukaansa jotain kahvihyvää, mut taidankin vielä leipoa gluteenittomia pullia pari ja tehdä korvapuusteja lopusta taikinasta.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X