Kolmistaan

Tänään 30! Mitä elämä on opettanut?

Teksti:
Karoliina Pentikäinen

Huhhuh! Tänään se sitten on totta. Mä olen 30 vuotta. 30-vuotias. Kolmekymppinen. Kolkyt.

Kun joskus vuoden alussa kerroin teille, että alan kolkyt-postaussarjan puitteissa etsin elämänviisauksia ja vinkkejä vanhenemisen merkeissä, mutta kuinka kävikään. Aika kulki niin kauhean nopeasti, että tämä päivä tuli kuin yllättäen. Ja kovin montaa viisauttakaan en ollut ehtinyt vielä etsiä (mutta onneksi tätä vuotta on vielä paljon jäljellä).

Jotain elämä itsessään on kyllä kuitenkin ehtinyt jo opettaakin. Jotkut opit ovat tulleet lapsuudesta, lapsuudenperheestäni ja aikaisemmista ystävyyssuhteistani. Jotkut vasta vuosien 2005 ja 2015 välissä. Aikana, jolloin elin kaksikymppisvuoteni.

Tässä siis muutama oivallus elämästä. Jos olet minua nuorempi, voit ehkä oppia minulta jotain. Samassa iässä olevat voitte taas kommentoida, koetteko asiat samalla tavalla. Ja sitten te vanhemmat lukijani: Mitä vinkkejä antaisit seuraavalle vuosikymmenelleni!

Joka tapauksessa,

TÄSSÄ ELÄMÄNVIISAUKSIA, OIVALLUKSIA JA HÖMPPÄVINKKEJÄ KOLMEKYMPPISELTÄ KAROLIINALTA:

  • Älä ajattele, että suuret tai hullutkaan haaveet pitäisi haudata. Päinvastoin. Jos et ole vielä tehnyt niitä asioita, joista unelmoit lapsena ja nuorena, nyt on se aika. Miksi aikuisuuden pitäisi tarkoittaa sitä, että tulisi jokainen elämän sekunti elää varmanpäälle ja järkevästi? Mitä se ikinä onkaan, älä ajattele, että haaveesi on vähäpätöinen. Ilmoittaudu kesäteatteriin, juokse maratoni tai järjestä oma taidenäyttelysi. Minun täytyy sanoa, että koko tämä blogitouhu ja sen mukana tulleet muut projektit ovat sellaisia, joista varmasti haaveilin jo 15-vuotiaana, mutta joiden kuvittelin 20-vuotiaana olevan liian korkealentoisia ja suuria haaveita. Onneksi kävi toisin!
  • Muista, että vaikka sinulla olisi oma perhe, kiirettä töissä ja hektinen arki, vaali ystävyyssuhteitasi. Olen ollut aivan ällistynyt siitä, että olen viimeisen parin vuoden aikana saanut hirveän kasan mahtavia kavereita ja jopa uusia ystäviä itselleni. Kuka sanoi, ettei aikuisena löydä uusia kavereita? Pah! Se ei todellakaan ole totta! Kiitos siis ihanat ja upeat elämäni uudet tehonaiset. Upeaa on ollut myös se, että vanhat kamut säilyvät ja joidenkin sellaisten teini-iän kavereiden kanssa, joiden kanssa välit ovat olleet poikki kymmenen vuotta, on taas löydetty se vanha, hauska yhteys. Eikö aikuistumista juuri ole se, että näkee toisissa ihmisissä kauneuden ja viisauden…silloinkin, kun toinen ei ole kopio itsestään (kuten teininä piti olla).
  • Rasvaa ihoasi. Paljon! Ja jumankekka, ei sitä aurigonottoa öljy kasvoilla, kuten itse tein ikävuosin 18-25. Silloin rypyt tuntuivat vielä kaukaiselle asialle.
  • Yritä löytää tasapaino työn ja vapaa-ajan kanssa. Ihminen ei voi elää koko elämäänsä niin, että tuntee olevansa väärässä paikassa, väärään aikaan. Vaihda työpaikkaa tai opiskele kokonaan uusi ammatti, jos et ole tyytyväinen nykyiseen. Töissä kuitenkin vietetään suuri osa päivistäsi, niin se ei voi olla tuskaa.
  • Osta vähemmän, mutta parempaa. Äläkä koskaan pidä vaatteita/kenkiä, joissa ei ole hyvä olla.
  • Mieti, oletko onnellinen. Jos et, tee jotain asioille. Uskalla tehdä muutos. Ja jos puolestaan olet onnellinen, vaali sitä. Pidä kiinni onnesta ja nauti. Itse olen ylpeä siitä, että olen uskaltanut tehdä elämässäni isoja päätöksiä tunteiden ohjaamana (vaikka järki-ihminen usein olenkin). Ne päätökset ovat olleet elämäni parhaita!
  • Edelliseen viitaten: Muista kuitenkin, että elämä on vaiheita. Jokainen hetki ei voi olla ilotulitusta, ja siksi kannattaakin myös kurjan hetken keskellä hetkisen odotella ja katsoa, mitä tulevaisuus tuo. Jos jotain elämä ja erityisesti äitiys on opettanut, on se, että kurjankin hetken keskellä tulee joskus se aamu, kun tajuaa asioiden kääntyneen taas hyväksi. Koliikki loppuu, uhmaikä loppuu ja yöheräily ajallaan loppuu. Ja sitten on taas – ainakin hetken – hyvin nukuttu yö ja helppoa elämää.

Näillä ajatuksilla kolmekymppiseen elämään. Mitä ajatuksia oma ikäsi ja mennyt elämä ovat sinulle opettaneet?

-Karoliina-

 Seuraa Kolmistaan-meininkiä myös Instagramin, Facebookin, Bloglovinin, Blogilistan, sekä Eskon ja Karoliinan twittereiden kautta.

X