Kolmistaan

Pesetkö pyykkisi vahingossa väärin?

Teksti: Karoliina Pentikäinen

     Aikana ennen F:n syntymää, en todella koskaan edes kiinnittänyt huomiota siihen, mitä pesuainetta vaatteisiimme käytin. Aikuisten vaatteissa kun harvemmin on porkkanasosetahroja, sormiväriä ja mutaa. Kun F sitten syntyi, oli heti saman tien selvää, että pesuaineissa ON ihan oikeasti eroja. Viimeistään siinä vaiheessa, kun oli jollain halpisaineella pessyt saman bodyn kolmeen kertaan. Eikä tahra edelleenkään ollut poissa. Todella epäekologista ja hermoja raastavaa.

Kuten kerroin pari viikkoa sitten, rakastan pyykinpesua. Se on kotitöiden ehdoton ykkönen. Siksi olin enemmän kuin tyytyväinen, kun OMOn,  Riikan blogin ja minun lukijailtaan Punavuoren Peikkoon saapui OMOn asiantuntija kertojaan erilaisia pyykinpesuvinkkejä. Ennen pyykkäysvinkkejä me kuitenkin saimme ihastella Punavuoren Peikon ihania vaatteita (ostin F:lle kolme Mini Rodini -ihanuutta), maistella herkkusafkoja ja puhua pulputtaa keskenämme. Niin ja aika moni vatsankasvattelija taisi rantautua vaaterekkien lisäksi myös liikkeen takaosaan, jossa oli esillä erilaisia Bugaboon rattaita. Tämä asia tulikin minulle ihan yllätyksenä. Olin aina aikaisemmin kuvitellut, että Punavuoren Peikko myy ainoastaan vaatteita. Aina voi siis oppia uutta!

Mutta sitten varsinaiseen pyykinpesuaiheeseen. Olen itse pikapesuohjelmien suurkuluttaja (koska inhoan esimerkiksi päivän käytössä lörähtäneita trikoopaitoja), ja joskus olen kummastellut, kun kovinkaan moni muu ei tunnu niitä käyttävän. OMOn asiantuntija kuitenkin kertoi, että juuri pikaohjelmien käyttöä – niiden vain riittäessä – kannattaa suosia. OMO Pikkujätti kun kuulemma (ja omankin kokemukseni mukaan kyllä) irrottaa tahrat jo lyhyilläkin, matalan lämpötilan, ohjelmilla. Jopa 15-30 asteisessa vedessä.

Toinen ohje, jonka kuuntelin erityisen tarkkaan, liittyi pesuaineannosteluun. Olen koko pesuhistorian lorotellut pesuaineet koneeseen aivan mututuntumalla, ja nyt kyllä nolottaa. Kuinka paljon rahaa olisin säästänyt, jos olisin lukenut Pikkujätin annosteluohjeet vaikkapa neljä vuotta sitten? Pikkujättin oikea annostelu täyteen pyykkikoneelliseen vaatteita on vain 24millilitraa, eli vajaat kaksi ruokalusikallista!

Kun OMO-asiantuntija huikkasi ohimennen, että ”tietysti se kuukausittainen peruspuhdistus on tärkeä” piti minun paljastaa tyhmyyteni. Kuukausihuolto? Mikä?

Kun nykykoneiden pesuohjelmat säästävät niin paljon vettä ja toimivat matalilla lämpötiloilla, on pesukone tärkeä pyöräyttää kerran kuussa tyhjillään läpi mahdollisimman pitkällä ja mahdollisimman kuumaa vettä käyttävällä ohjelmalla. Näin kone puhdistuu. Tällöin kannattaa käyttää kuulemma ennemmin jauhemaista pesuainetta kuin nestettä.

Näillä pesuvinkeillä siis kohti pyykkivuorta! Tuliko teille postaukseni perusteella jotain uutta tietoa? Entä onko sinulla jokin pesuvinkki, jonka haluaisit meille muille jakaa?

Kivaa päivää!

-Karoliina-

*kuvat: Ilona Savitie

Seuraa Kolmistaan-meininkiä myös Instagramin, Facebookin, Bloglovinin, Blogilistan, sekä Eskon ja Karoliinan twittereiden kautta.

Lue myös

X