Kolmistaan

Ylireagointia? Helsinki kieltää omatekoiset leivonnaiset päiväkodeissaan!

Teksti: Karoliina Pentikäinen

Viime viikolla vietettiin F:n päiväkodin vanhempainiltaa, jossa selvisi, että täysi 100% F:n päiväkodin vanhemmista oli erittäin tyytyväisiä lapsensa päivähoitopaikkaan. Täytyy siis sanoa, että olemme todellakin löytäneet aikamoisen timanttipaikan lapsillemme.

Yksi asia vanhempainillan kulussa kuitenkin sai minut todella hämilleni. Tämä asia ei kuitenkaan varsinaisesti ollut F:n päiväkodista riippuvainen, vaan saman Helsingin kaupungin antaman säännöksen nojalla joutuu toimimaan jokainen kaupungin päiväkoti. Helsingin alueen päiväkodeissa ei saa nimittin enää tarjota mitään lasten kodeissa leivottuja leivonnaisia. Syyksi kerrottiin, ettei kotona leivottujen tuotteiden turvallisuudesta voida olla aivan varmoja.

Toisaalta ymmärrän tämän säännön: Jotkut lapset ovat todella niin allergisia, että pienikin joukkoon kuulumaton ruoka-aine (esim. gluteenittoman leivonnaisen sekaan joutunut hyppysellinen vaikkapa tavallista korppujauhoa) voi olla hengenvaarallinen.

Toisaalta koko homma kertoo mielestäni Suomen hysterisoitumisesta ja siitä, että tämä koko maan valtaava sääntöviidakko alkaa käydä jo aivan naurettavaksi. Jotenkin nimittäin huvittaa, että lapsen päiväkotisynttäreille voi viedä tarjottavaksi jonkin kaupan karmaisevan lisäainepommikääretortun, mutta ei esimerkiksi luomujauhoista itseleivottuja hodarisämpylöitä, piiraita tai muffineja.

Jos lapsia halutaan kannustaa leivontaan ja ruuanlaittoon, ja jos vielä einesosastoista alutaan pyristellä eroon, on outoa vieraannuttaa lapset (ja aikuisetkin!) näistä oikeista, itse tehdyistä, ruuista ja leivonnaisista.

Onneksi F:llä on niin pieni päiväkoti, että vaikka he noudattavatkin toki Helsingin kaupungin säädöstä, he tutustuttavat lapset ruuanlaittoon ja leivontaan jokaviikkoisen päiväkodin oman kokkikurssin kautta. Harmi vaan, että tämmöinen järjestely ei monissa  isoissa päiväkodeissa ole mahdollista.

Mitä itse ajattelet leivonnaiskiellosta? Järkevää vai turhaa vouhotusta?

-Karoliina-

*kääretorttukuva lainattu täältä.

 Seuraa Kolmistaan-meininkiä myös Instagramin, Facebookin, Bloglovinin, Blogilistan, sekä Eskon ja Karoliinan twittereiden kautta.

Lue myös

X