Kolmistaan

Raskaana olevat hoi: Lähtekää mukaan lukitutkimukseen!

Teksti: Karoliina Pentikäinen

Helsingin yliopistolla tutkimusassistentti Iina Ala-Kurikka otti minuun yhteyden viime viikolla Lukivauva-projektin tiimoilta. Hän oli lukenut lukivaikeuspostaukseni, ja ajatteli, että tämä tutkimus voisi olla aihe, josta voisin myös vinkata teille. Ja niinpä myös teenkin!

Lukivauva on Helsingin yliopiston ja HUS:in yhteisprojekti, jossa selvitetään lapsen kielellistä kehitystä ja lukivaikeusriskin vaikutuksia siihen. Lukivaikeudesta tiedetään, että se on vahvasti perinnöllinen ja kaikista yleisin oppimisvaikeus, jonka vuoksi lukeminen on virhealtista ja hidastunutta. Tutkimuksemme eräs tavoite onkin kehittää tehokkaita keinoja tunnistaa lukivaikeus aikaisin ja löytää tehokkaita keinoja lieventää tai ennaltaehkäistä sitä jo vauvaiässä. Tutkimusta rahoittavat Suomen Akatemia, sekä Jane ja Aatos Erkon Säätiö.

Se, miten tämä projekti voi liittyä teihin lukijoihini, liittyy projektin rekrytointiin. Projektiin etsitään nyt nimittäin tämän tai ensi vuoden aikana lastaan odottavia perheitä, joilla vähintään toisella vanhemmalla on epäilty tai todettu lukivaikeus. Lisäksi he tarvitsevat mukaan myös perheitä, joissa ei ole lukivaikeutta.

Perheitä tarvitaan paljon, jopa 200, jotta tutkimus on mahdollisimman laaja ja relevantti. Jos homma siis kiinnostaa sinua, lisätiedot ja ilmoittautuminen löytyvät täältä.

Tutkimukseemme kuuluu esimerkiksi helppo ja turvallinen aivosähkökäyrämittaus lapsen ollessa vastasyntynyt, kielellisten kykyjen testaus 2-3-vuotiaana ja lopulta lukitaitojen testaus kouluiässä.

Rohkeasti mukaan! Jos olisin itse raskaana, lähtisin varmasti tähän mukaan. On todella tärkeää saada lisää tutkimustuloksia, sitä kautta välineitä lukipulmien ja niistä kärsivien avuksi!

-Karoliina-

 Seuraa Kolmistaan-meininkiä myös Instagramin, Facebookin, Bloglovinin, Blogilistan, sekä Eskon ja Karoliinan twittereiden kautta.

Lue myös

X