Kolmistaan

Älä tuhoa lapsesi silmiä väärillä aurinkolaseilla!

Teksti: Karoliina Pentikäinen

Kun kirjoitin lasten suojaamisesta auringolta, esititte minulle niin monta kysymystä aurinkorasvoista ja aurinkolaseista, etten niihin itse osannut edes kaikkiin vastata. Aurinkorasva-asia on vielä selvityksessä, mutta aurinkolaseista otin jo selvää.

Kuten moni teistä varmaan on jo tarkistanut, aurinkolaseista tulee löytyy CE-merkintä. Se toki kertoo, että lasit täyttävät eurooppalaiset laatu- ja turvallisuusstandardit, mutta se ei kuitenkaan välttämättä tarkoita sitä, että lasit sisältäisivät 100% uv-säteilysuojan. Siksi lasissa pitäisi CE-merkinnän lisäksi lukea merkintä 100% uv-suojasta (ei siis pelkkä uv-merkintä, vaan myös prosentit).

Toinen asia, johon laseja ostaessa kannattaa kiinnittää huomio, on aurinkolasilinssien valmistustapa. Koska halpisaurinkolasien linssit ovat usein vain kokoonpuristetusta muovilevystä leikattuja hiomattomia muovipaloja, ei niiden vahvuudesta voi olla varma. Toisin sanoen muovinpalasessa saattaa olla miinus- tai plusvahvuuksia, jotka luonnollisestikin saattavat aiheuttaa huimausta, pääkipua ja huonoa näkyvyyttä. Optikkolasien linssit on optisesti hiottu nollatehoisiksi (jos siis vahvuutta ei haluta!), joten ne ovat silmälle tässäkin suhteessa turvalliset.

Lasten laseja ostaessa kannattaa vielä muistaa se, että koska lapset katselevat ylös aurinkoon päin (vaikkapa puhuessaan aikuisille tai möllötellessään rattaissa) usein enemmän kuin aikuiset, lasien tulee tästäkin syystä olla parhaat mahdolliset. Lapsen silmän mykiöhän on vielä kirkas, ja siksi se suodattaa uv-säteilyä luonnollisesti paljon huonommin kuin aikuisen silmä. Tästä syystä lasien istuvuuteen tulee kiinnittää huomiota. Optikkoliikkeestä ostetuille laseille voi istuuvuudenkin suhteen tehdä enemmän kuin markettilaseille. Optikko voi esimerkiksi vaihtaa lasien nenätyynyt sopivimpiin, katsoa sankojen tiukkuusasteen, sekä katsoa, että lasit menevät korvan taakse oikein.

Että näillä ohjeilla sitten laseja etsimään 🙂 Kuvan lasit edelleen näitä paha-paha-halpiksia, mutta tähän asiaan tulee varmasti muutos tänä kesänä!

-Karoliina-

* tekstin lähteenä haastateltu optista myyjää, sekä luettu mm. tämä Tilkan silmäsairaalan tiedote. Teksti ei ole yhteistyöpostaus minkään optikkoliikkeen kanssa.

Lue myös

X