Kolmistaan

Skidit Festarit ensi kertaa maksulliset : Hitti vai huti?

Teksti: Karoliina Pentikäinen


Eilen luuhattiin Kalliossa oikein antaumuksella. Esko aloitti päivänsä Skidit Festareilla jo ennen kymmentä rantautuessaan Vimman ja Jenni`s Hairdays –Jennin yhteiselle letityspisteelle. Ja minä, F ja F:n ystävä seurasimme perässä heti jo kympin jälkeen.

Olin kuvitellut, että olemme kotimatkabussissa jo kahdentoista jälkeen, mutta niinpä vaan kävi, että itse Skidit-alueelta poistuimme vasta kahdelta, ja sen jälkeenkin jaksoimme käppäillä pitkin Kalliota käyden vielä puistossa ja taisimmepa me napata yhdet safkat Fafasistakin Eskon sedän, eli F:n ”Helsingin papan” kanssa.

Skidit olivat tänä vuonna ensimmäisen kerran maksulliset. Ja se jos mikä, aiheutti keskustelua. Jo ennen varsinaista festarointipäivää olin lukenut monta aihetta käsittelevää viestiketjua netistä, ja kyllä asiaa puitiin vielä festarialueen sisäpuolellakin.

Itsekin ihmettelin asiaa aluksi, mutta tulin aatoksissani seuraaviin mietteisiin:

Sisäänpääsymaksu – 12,5 euroa – tuntui tietysti aivan ilmaisten festarikesien jälkeen melko kovalle summalle. Ja kyllä todella ymmärrän useampilapsisten perheiden hampaidenkiristelyn, koska tietystihän festareiden rahanmeno ei rajoitu vain pääsylippuun, kun sisältäkin usein ostetaan nyt vähintäänkin ruokaa. Siitäkin huolimatta olin sitä mieltä, että maksulliset festarit pesivät mennen tullen edelliskesien maksuttomat. Ai miksi vai? No minäpä kerron.

Edellisillä Skideillä oli aina niin paljon väkeä, ettei eteensä nähnyt. Ja uskon ryysiksen johtuvan ennen kaikkea tapahtuman vapaasta pääsystä. Vaikka edellisinäkin vuosina ohjelma ja myyntipisteet olivat huippuluokkaa, osa tapahtuman ihanuudesta meni siinä, kun piti tuuppia itseään eteenpäin (peläten samalla, että kadottaa lapsensa). Samoin joka paikkaan piti jonottaa. Ja kauan! Ja jokainen vanhempi tietää sen, että jonotus ei ole innokkaiden minityyppien lempipuuhaa.

Siksipä eiliset Skidit olivatkin niin ihanat, että pääsymaksullisuus poisti ruuhkan. Vaikka nytkin paikalla oli porukkaa ihan urakalla, ei missään vaiheessa ahdistanut väkimäärä. Alueen päästä päähän näki, ruokaa sai kohtuullisessa ajassa ja kaikkiin ilmaistoimintoihinkin sai vain kävellä sisään. F ehtikin tehdä eilisillä Skideillä eniten puuhailuja kuin milloinkaan aikaisemmin: Hän painoi paitoja Teemu Keisterin opastuksella Makian pisteessä, rakensi ja lennätti leijan, askarteli yrttipurkin Nordinin Marian pajassa (oli muuten ihana nähdä pitkästä aikaa), istui Eskon ”letitettävänä”, tutustui ambulanssiin ja kirjastoautoon, sekä nautti teatteriesityksestä ja live-musasta. Aika paljon siis!

Jos tätä ohjelmakattausta vasten heijastelee tuon pääsymaksuhinnan, voi vaan pohtia, milloin muulloin saa 12 eurolla näin paljon rahoilleen vastinetta. Tulinkin siihen tulokseen, että jos haluamme myös lapsille laadukkaita tapahtumia ja kulttuuria, emme voi enää ajatella, että sen olisi oltava lähtökohtaisesti ilmaista. Emmehän me Ruisrockiinkaan tai Tavastialle astele ilmaiseksi, joten miksi lastenkulttuurin tulisi olla erilaista. Varsinkaan silloin, kun odotamme siltä jotain muuta kuin levyltä soitettuja ikivanhoja rallatuksia.

Ehkä seuraavien vuosien varalle itse miettisin (jos siis tapahtumaa olisin järjestämässä), olisiko (kyllä ihan perusteltukin) 12,5 euroa parempi vaihtaa esimerkiksi viiden euron pääsylippumaksuun. Tai mitä jos alle 1-vuotiaat pääsisivät ilmaiseksi, koska faktahan on se, ettei nuo ihan sintit ihan hirveästi vielä ohjelmasta ymmärrä? (EDIT: Vauvat pääsivät ilmaiseksi, 2.8.2015/13.18) Niin ja kylläpä noita myyntikojuja ja alueen ulkopuolisia kirppistelijöitäkin olisi vielä muutama mahtunut mukaan, vaikka toisaalta tällä kertaa juuri viehättikin ilmaisten puuhapaikkojen ja hyvien ruokapaikkojen runsaus.

Mutta näillä aatteilla siis tänä aamuna. Nyt olisi kiva saada teidänkin näkemyksenne aiheesta. Kuinka moni oli eilen Skideillä, ja oliko pääsylippu teistä hintansa väärti? Entä kuka jätti tulematta Skideille pääsymaksun vuoksi, miksi?

Mitä ylipäätään ajattelet lastentapahtumien maksullisuudesta?

Nyt lenkille (ehkä) ja iltapäivällä F:n ystävän 6-vuotissynttäreille. Ihanaa sunnuntaita!

-Karoliina-

P.S. Olipa ihanaa nähdä Lähiömutsi-Hanne ja perhe 🙂 Kiitos kampauspäästä 😉

P.P.S. Ja kiitos ihanat Ipanaisen naiset. Oli niin kiva pistää F:n vanhat kamppeet kiertoon. Skip Hopin eväsrasia jäi tosin ostamatta. Pakko hakea se vielä Hakiksen Ipanaisesta ennen syksyä. Itselleni.

Seuraa Kolmistaan-meininkiä myös Instagramin, Facebookin, Bloglovinin, Blogilistan, sekä Eskon ja Karoliinan twittereiden kautta.

Lue myös

X