Kolmistaan

Kosmetiikkakohu - Maria Nordinin vinkit epäekohipille!

Teksti:
Karoliina Pentikäinen

No olipas typerä otsikko. Mutta kun alkuperäinen Kosmetiikkakohu – Maria Nordin kertoo, kuinka normaali valistunut kansalainen, ei kuitenkaan eko-ekohippi, voi suojata itsensä vaarallisilta kosmetiikka-aineita, olisi ollut hieman pitkä otsikko.

Ja sitten asiaan. Eli mun ihana ja ihailtava eko-Maria vastasi, kun kysyin, kuinka tällainen peruspirkko, joka alkaa olla jo vähän huolissaan näistä niin monista negatiivisista kosmetiikkauutisista, voisi suojata itseään edes jotenkin. En lopeta hiusteni pesua tai ala kylpeä ainoastaan avannossa naavat korvissa, mutta jotain tarttis nyt varmaan perustyypinkin tehdä. (Varsinkin, kun kaikki luomu on alkanut kiehtoa mua viimeisen vuoden aikana todella paljon).

Mariahan on nykyisin Kemikaalitutkan leivissä, joten ammattitaitoa ja tietämystä riittää. Mä kysyin, Maria vastasi ja mä kommentoin. Tässä näin:

Mitä aineita shampoo ja muut hiusten hoito tuotteet eivät saa sisältäö? Miksi?

Maria: Kaksi ainesosaa, joita ainakin tulisi välttää, ovat metyyli-isotiatsolinoni ja metyylikloroisotiatsolinoni. Itse vältän lisäksi sulfaatteja, sillä ne ovat myös herkistäviä. Siksi meidän perheen hiukset pestään suolalla ja soodalla. Lapselle en suosittele shampoota ollenkaan, sillä lapset eivät sellaista tarvitse. Jos pitäisi jotain kaupasta ostettavaa suositella, suosittelen laimennettua LV-astianpesuainetta. Jos tuoksuttomuus tympii, sekaan voi laittaa pisaran omaa lempituoksua eteerisenä öljynä. Minä laittaisin mandariinia. Jos ei halua ryhtyä kotikemistiksi kannattaa valita Joutsenmerkitty shampoo. Sitäkin kannattaa käyttää harkiten mahdollisimman vähän. Itselläni on tosi rasvoittuvat hiukset ja huomaan, että tarvitsen vähemmän shampoota, kun pesen hiukset kaksi kertaa käyttäen tosi pienen määrän shampoota.

Karoliina: Noita mety-aineita voisi tietysti alkaa kyttäämään purkkien kyljestä, mutta tätä tukkaa ei kyllä ihan oikeasti millään soodalla voi pestä. Varsinkin, kun juuri löysin kaura-hunajasampoon kampaajaltani, joka vie miltei kokonaan hiusten sähköisyyden. F:lle kyllä ostan shampoon luomumerkiltä.
Mitä aineita kasvojen/vartalon puhdistusaineissa tulee välttää? Miksi?

Maria : Puhdistusaineissa tulisi myös välttää ovat metyyli-isotiatsolinonia ja metyylikloroisotiatsolinonia.

Itse vältän kaikkia turhia kemikaaleja! Vartalon puhdistukseen kannattaa käyttää laadukasta palasaippuaa, joka ei sisällä ylimääräisiä säilöntäaineita. Nestemäiset tuotteet sisältävät pääsääntöisesti aina enemmän säilöntäaineita kuin kiinteässä muodossa olevat tuotteet. Itse käytän hamppuöljystä tehtyä saippuaa vartalolle. Ja vain silloin tällöin.

Kasvojakaan ei tarvitse puhdistaa niin usein kun kosmetologit suosittelevat. Kun antaa ihon oman rasvan suojata ihoa, voi kasvot silloin tällöin pestä saippualla.

Karoliina: Ok. Tuohon palasaippuuaan voisin siirtyä. Tosin vähän ällöttää se palasaippuoiden limaisuus. Ja se, että eikös niissä bakteerit pesi, kun niitä likakäsin räpellellään? Kasvojenpuhdistamattomuus olisi varmasti ok, jos ei meikkaisi. Mutta itse meikkaan joka päivä. Ja niihin aineisiin kyllä tarvitaan oikeat puhdistusaineetkin.

 

Dödöt. Mitä niissä ei saa olla ja miksi? Marketitituotevinkki.

Maria: Suosittelen välttämään alumiiniä. Sen vaikutuksista ei ole vielä tarpeeksi tietoa.

Karoliina: Tässä ryhdistäydyn. Lempparissani (Nivea) alumiinia on. Kuka kertoisi, missä olisi yhtä pitävä tuote, jossa alumiinia ei ole?

 

Jos miettii hormoneja, mistä materiaalista valmistettuja vaatteita tulee välttää?

Maria: Hormonaalisia haitta-aineita vaatteissa voi olla etenkin muovisissa printeissä, niitä siis on yleensä lasten vaatteissa. Muuten vaatteissa kannattaa välttää keinokuituja, sillä keinokuituvaatteiden pesussa vesistöihin pääsee mikromuoveja. Ne ovat ennenpitää lautasillamme.

Karoliina: Luonnonkuitu miellyttää muutenkin enemmän. Tosin teknisistä (lasten) ulkovaatteista ei voi luopua.

 

Tamponit ja siteet. Onko kaikki paitsi Alwaysin ”tuoksutuotteet” sallittuja? Miksi/miksi ei?

Maria: Hajusteettomia, ehdottomasti! En voi suositella mitään hajustettua tuotetta alapäähän. Hajusteiden vaikutuksista ei tiedetä vielä tarpeeksi. Tamponien, siteiden ja pikkuhousunsuojien sisältämiä kemikaaleja ei tarvitse ilmoittaa. Always juuri ilmoitti ETTEI SE TIEDÄ, SISÄLTÄVÄTKÖ ALWAYS-SITEET ERITYISTÄ HUOLTA AIHEUTTAVIA AINEITA. Siis jos valmistajakaan ei tiedä, niin kuluttaja on todella pulassa. Kannattaa valita aina luomuvaihtoehto, siinä on vähiten ympäristömyrkkyjä.

Karoliina: No nyt säikäytti. Jos tuo on totta, ettei valmistaja tiedä, alkaa jo pelottaa naisväen puolesta.

 

Hiustenvärjääminen?

Maria: Hiusten värjääminen altistaa turhille kemikaaleille. Jos hiukset värjää, kannattaa se tehdä ekokampaamossa.

Karoliina: Hmm. Tähän mulla ei taida olla kommenttia. Jotenkin en ehkä ”usko” vaaraa, jos kampaajalla käy esim 4 kertaa vuodessa.

 

Hormonaalinen ehkäisy?

Maria: Hormonaalinen ehkäisy on jokaisen oma valinta. Mutta itselleni se ei sopinut, eikä se ole myöskään hyvä vaihtoehto ympäristön kannalta, sillä hormoneja voi kulkeutua vesistöihin. Suurempi paha on kyllä lapsi, sillä lapsen saaminen on kyllä iso rasitus ympäristölle. Ehkäisypillereissä toinen huono puoli on se, että etääntyy kehostaan. Itse olen huomannut, että kuukautiskiertoni on säännöllinen, kun voin hyvin. Jos huomaisin muutoksia kierrossa, tietäisin, että nyt on jokin vialla. Jos syö pillereitä sitä ei välttämättä huomaa.

Karoliina: Tuntuu sille, että 15 vuotta sitten KAIKKI söivät pillereitä. Nyt en tunne juuri ketään. Onko tämä ensimmäinen kohta, jossa normityypeistä on tullut ekohippejä?

 

Onko niin, että jos kosmetiikka- tai hygieniatuote on luomu (ostettu esim. Ruohonjuuresta), se on aina hormoonivapaa ja myrkytön? Onko luomun ostaminen siis laiskan kemikaalipelkoisen varma valinta?

Maria: Tavallaan, mutta luomukosmetiikassakin on paljon eroja! Esimerkiksi itse sain kamalan reaktion suositusta nokkosvedestä. Kun katsoin ainesosaluetteloa, en ihmettele lainkaan. Monet kasvit ovat myrkyllisiä, ei kaikki mikä tulee luonnosta, ole terveellistä tai turvallista.

Karoliina: Mä rakastan kyseistä sumutetta. Jos siis ymmärsin oikein, luomu ei ole vaarallista, mutta sille voi toki joku olla silti allerginen. Vähän kun kissat ja omenatkin ovat luoma, mutta silti niillekin jotkut ovat allergisia.

 

Näillä eväillä kohtia viikonloppua! Haluatteko muuten myös, että kyselen Marialta kotiin tai lastenhoitoon liittyvistä ekoasioista näin peruspirkon näkökulmasta?

-Karoliina-

 

 

 

X