kolmistaan

Lapsi sairastaa : Lääkärintodistus vai ei?

Teksti: Karoliina Pentikäinen

Luin tällä viikolla Hesarista jutun siitä, kuinka monilla työpaikoilla vaaditaan lääkärintodistus jo ensimmäisestä lapsen sairauslomapäivästä, jolloin vanhempi jää vahtimaan lasta kotiin.

Olen moneen kertaan kummastellut lapsen sairauteen liittyviä käytäntöjä. Ensinnäkin, ymmärrän sen, että työpaikkojen sännöissä on eroja sen suhteen, kuinka aikuisten pitää ilmoittaa omat sairastelunsa, mutta sitä en tajua, miksi lasten suhteen – Suomessa – ei olla tasa-arvoisia. Tuntuu aivan järjettömälle se, että vaikka vatsatautista lasta pitäisi alkaa väkisin roudaamaan lääkäriin, jotta tämä voisi todeta: ”Oksentaa kyllä!”. 

Voisin kuvitella myös sen olon, joka vanhemmalla tuossa tilanteessa olisi. Vaivata nyt lasta aivan turhaan pysymään pystyssä, kun tärkein sairaudenhoito olisi lepo. Siinä tilanteessa varmasti itse ottaisin rehellisesti takkiin tuon päivän tulot, ja jättäisin viemättä lasta lääkäriin. Paitsi mitä se tekisi työntekijävanhemman ja tämän työnantajan luottamussuhteelle? Luultavasti työpaikassa, jossa lapsen ensimmäisestä sairauslomapäivästä vaaditaan todistus, ei muutenkaan luoteta työntekijään hirväen paljon. Voisi kuvitella, että todistuksettomasta poissaolosta voisi syntyä eripuraa.  
 

Se, mihin tilanteeseen itse törmäsin F:n sairastellessa ennen kita- ja nielurisaleikkausta pitkiä jaksoja, oli se, että yli kolmen päivän sairastelut menevät aina vanhemman omasta palkkapussista. Siitäkin huolimatta, että lapsen sairaudesta olisi saanut lääkärintodistuksen. Tuntuu kummalliselle, että aikuinen voi lääkärinotodistuksella olla palkallisella sairaislomalla viikkotolkulla, mutta sama aikuinen, joka hoitaa vaikkapa samaan tautiin sairastunutta lastaan, ei saakaan palkkaa kolmannen päivän jälkeen.
 

Tähän voisi vetää nyt esille kaikki perinteiset ulkomaakortit, joissa todetaan, että muualla maailmassa ei koskaan saa palkkaa sairastellessa tai lapsen sairastellessa. Itse kuitenkin ajattelen niin, että jokaisen lapsen pitäisi olla oikeutettu siihen, että niin kauan kun hän on kipeänä, vanhempi voi häntä myös hoitaa. Uskon, että monissa perheissä lapsi viedään liian aikaisin hoitoon toipilaana, kun perheellä ei kertakaikkiaan ole varaa antaa vanhemman menettää palkkaa. Saman pelkään tapahtuvan silloin, kun sairauslomatodistus aletaan vaatia ensimmäisestä päivästä lähtien.
 

Ja mitä siitä sitten taas seuraa? Se päiväkotien ikuinen ongelma: Jatkuvasti vuotavat nenät ja pöpöpesäkkeet, jotka jylläävät jylläämistään, kun puoliterveet/sairaat lapset pyörivät päivät pitkät keskenään. Mitäs siitä sitten taas seuraa? Lisää kuumetta, räkää ja laattaa.

-Karoliina-

Kuva: Pixabay

Lue myös

X