Kolmistaan

Vinkit lapsen (ja sitä kautta vanhemman) parempaan uneen!

Teksti: Karoliina Pentikäinen

Kaupallinen yhteistyö:Unikulma

Meillä illat etenevät lähes poikkeuksetta aina samalla tavalla. Suihku, iltapala, iltasatu, silittelyt, suukot ja unta palloon. Sitten minä hipsin F:n huoneesta ja hän nukahtaa. Aika helppoa ja ihanaa, mutta näin ei kyllä ole ollut aina. Meni nimittäin vuosia, että F:n huoneessa piti istua ja odotella, että tyttö nukahtaisi. Ja se jos mikä, oli hermoja raastavaa puuhaa, koska mielessä vilisi aina kaikki ne tekemättömät hommat ja ohi kiitävät ”omat minuutit”, jotka kuluivat hämärässä huoneessa. Vika ei toki ollut lapsen. Oli menty alussa väärään suuntaan, ja siksi nukutusrutiinien kelkkaa oli todella vaikea kääntää.

Mutta niinpä vain käännettiin. Unikulman toimitusjohtaja Vesa markkinoi F:lle muutama vuosi sitten Unikulman lastenpatjan niin houkuttavin argumentein, että F alkoi nukkua omassa sängyssään ilman ongelmia.  Ja nukkuu siellä edelleen, vaikka nykyisessä kodissamme F:n huone on mutkan takana, eikä sieltä ole edes turvallista näköyhteyttä muualle kotiin, kuten edellisessä asunnossa. Osa käännytystyötä oli tietysti Vesan sanojan ansioita, mutta uskon, että oikeanlaisella patjalla, peitteellä ja tyynyilläkin on ihan mieletön vaikutus. Kun nukkumisasento on hyvä, eikä peiton alla ole liian kylmä tai kuuma, vaikuttaa se ihmeesti uneen. 

Kotivinkin sivuille on listattu viisi vinkkiä lapsen paremman unen puolesta. On se vaan hassua huomata, että elämän tärkeimmät ja toisaalta arkisimmat asiat, kuten nyt vaikka esimerkiksi uni, ravinto ja hyvinvointi ovat lopulta kiinni niin pienistä ja yksinkertaisista valinnoista. Meillä viittä vinkkiä toteutetaan näin:

  1. ”Tee lapsen nukkumisympäristöstä mukava ja rauhallinen” – Tästä syystä me pyrimme aina siihen, että F saa itse valita mieleiset lakanat, ikkunassa on pimennysverho ja huone siivotaan ennen unille menoa, jotta sänkyyn on kiva kömpiä.
  2. ”Laita lapsi ajoissa nukkumaan. ” – Ja meillähän laitetaan. Koska F herää kuuden maissa arkena, ei iltaisin todellakaan voi kukkua myöhään. Joskus tämä järjestely harmittaa, kun arki-illoissa on niin vähän tunteja käytössä, mutta virkeä ja samalla hyväntuulinen lapsi on kyllä koko arjen kulkemisen kannalta elinehto.
  3. ”Pidä erityistä huolta hygieenisyydestä.” – Minä suorastaan RAKASTAN Unikulman petauspatjaa, peittoa ja tyynyä siksi, että niitä voi ihan oikeasti ja toistuvasti pestä. Turhan monta kertaa olen kiroillut jonkin muun merkin tyynyille, jotka hajoavat pesukoneeseen tai peitoille, joita saa kuivata päivätolkulla. Minusta on hirveän tärkeää, että petivaatteet ovat puhtaat. Ja koska lapsiperheessä jyllää flunssat ja vatsataudit, ei pesun aroilla tuotteilla tee mitään. Niin ja vaikkei tämä meillä tietenkään aikoihin ole ollut ajankohtaista, varsinkin siinä vaiheessa, kun lapsi opettelee yökuivaksi, on petivaatteiden pakko olla pesunkestäviä ja nopeasti kuivuvia.  Unikulman lastentuotteisiin pääsee tutustumaan täällä.
  4. ”Pidä kiinni nukkumaanmenoajoista.” Ollaan, vaikka kyllähän se sapettaa herätä sitten viikonloppunakin seiskan maissa. Tokihan me välillä pitkillä lomilla ja reissussa vähän lipsutaan, mutta perusarki ja sen aikataulut kyllä puskevat eteenpäin aina samalla kaavalla.
  5. ”Luo toistuvat nukkumaanmenorutiinit.” Tämä nyt pätee ylipäätään kaikessa arjessa lapsen kanssa. En varmaan edes osaisi toimia jotenkin boheemimmin.

Ja sitten vielä minun vinkkini: Keksi lapselle hassuja ”turvia” tai palkintojärjestelmä, jos omassa sängyssä nukkuminen on haastavaa. Esimerkiksi unikaveri, jolla on mielettömät taikavoimat mörköjä vastaan tai rastilista, josta seuraa vaikkapa viikon reippaasti nukuttujen öiden jälkeen esimerkiksi leffailta tai retki, motivoivat kummasti.

Näin lopuksi, kaikkien uniasioiden jälkeen, on ilo kertoa, että koodilla A-asiakas saat 20% alennusta kaikista Unikulman itse valmistamista normaalihintaisista lasten ja aikuisten tuotteista. *

Kauniita unia!

-Karoliina-

*tarjousta ei voi yhdistää muihin tarjouksiin. Tarjous on voimassa Unikulman myymälöissä ja verkkokaupassa 9.12.2016 asti.

Lue myös

X