Kolmistaan

Kirjani julkaisemattomat sivut

Teksti: Karoliina Pentikäinen

Sanotaan, että taiteilijat joutuvat usein poistamaan lopullisesti taideteoksestaan – musiikkikappaleesta, kirjasta, näytelmästä, maalauksesta – ne kohdat, jotka aluksi vaikuttivat olevan ne kaikkein nerokkaimmat tai parhaimmat. En ole ennen oikein uskonut tuota, mutta kun kirjoitin Tee se itse -vauvaa, kävi minullekin tismalleen samalla tavalla. Ne synopsisvaiheen kauneimmat virkkeet tai luonnostelutekstin hauskimmat kohdat, joita aluksi pidin teoksen vahvuutena, olivatkin kirjan edetessä kokonaisuudeksi, ne irrallisimmat. Ne, jotka piti poistaa.

Koska kirjoitin Tee se itse -vauva pikaisella aikataululla, tuli hukkasivuja aika vähän. Itse asiassa jopa liian vähän, koska uskon, että jos olisin kirjoittanut enemmän, olisi tekstistä tullut varmasti myös parempi, koska karsintaa olisi voinut tehdä enemmän.

Hukkasivuja tai ei, tuli minun kirjoitettua yksi luku, joka oli aika eriskummallinen. Se ei ollut minun eikä Bazarin mielestä hukka-ainesta, deletoitava sivu, mutta ei itse paperillekaan painettavaksi sopiva. Se olisi rikkonut sellaisenaan kirjan kirjoitustyylin.

Pähkäilimme hetken asiaa. Ja keksimme ratkaisun. (Minusta aika nerokkaan sellaisen.) Päätimme, että julkaisen Tee se itse -vauvan ekstraluvun täällä blogissa. Ikään kuin kiitokseksi teille kaikille, jotka olette prosessin aikana olleet mukana ja joilta olen saanut palautetta valmiista tuotoksesta.

En ole vielä varma, pistänkö extraluvun teille jouluna vai vasta uudenvuodenlahjaksi, mutta varmaa on, että pääsette siihen käsiksi lähiviikkoina! 

Jos vielä ne kirjan julkaistut sivut kiinnostavat tai mietit sopivaa kirja joululahjapaperiin käärittäväksi, suuntaa Adlibrikseen ja klikkaa Tee se itse -vauva ostokoriin.

Osaatteko muuten yhtään arvata, mihin kohtaan kirjaa tämä julkaisematon luku voisi sijoittua? Niin ja kenen näkökulmasta se on kirjoitettu? Pätkä siitä menee näin:

”En oikein tiedä, miksei mieleeni ollut tullut, että ihmiset synnyttivät myös lounasaikaan.

Ehkä koko homma oli minusta niin mystistä, että liitin sen tähtitaivaaseen ja yön pimeisiin tunteihin.”

 

-Karoliina-

Kuva Tee se itse -vauva promokuvauksista viime talvelta. Mukava kirjan kuvittaja Sanni Kariniemi. Kuvaaja Janita Autio. 

 

Lue myös

X