Kolmistaan

Näillä ohjeilla matkustat lapsen kanssa onnistuneesti

Teksti: Karoliina Pentikäinen

Terkut Hankasalmelta! Matkasimme F:n kanssa tänään junalla tänne mummolaan eli minun lapsuudenkotiini. Minä joudun palaamaan Helsinkiin sunnuntainta, mutta F jää tänne vielä muutamaksi päiväksi mummon ja papan kanssa tuplahiihtolomalle, ja he palauttavat tytön Helsinkiin vasta ensi viikolla.

Minulta on kyselty lapsen kanssa matkusteluun vinkkejä. Ja olen niitä miettinyt ja keräillytkin talteen. Mutta aluksi on sanottava, että F on aina ollut mitä helpoin matkaseuralainen. Vai mitä sanotte lapsesta, joka nukahtaa lentokoneeseen ennen nousua ja joka pitää herättää laskeutumisen jälkeen, kun rytinäkään ei tätä havahduta? Tai lapsesta, joka on jo vuosia matkannut junassa iPadin, värityskirjan ja lelujen kanssa niin, että olen oikeasti voinut esimeriksi kirjoittaa kaikki junamatkat? No. Sellainen hän on.

VINKIT LAPSEN KANSSA MATKUSTAMISEEN:                   

  • Eväät. Kaiken a ja o. Junareissuille voi pakata matkaan hedelmät, vihannekset, keksit ja naksut pieniin rasioihin. Pillimehut ja vesi myös ehdottomia. Lentokoneeseen puolestaan kaikkea sitä, mitä turvatarkastuksen läpi saa kuljettaa.
  • Tarvikkeet hasardin varalle. Eli tarpeeksi talouspaperia (sotkeva ruoka, verta valuva nenä, tuolille liiskaantunut karjalanpiirakka jne) ja ainakin yksi käsidesiputeli. En tiedä, välttääkö tällä junan kahvoissa ja lentokoneen vessoissa vaanivat influenssat ja norot, mutta ainakin on yritetty.
  • Viihdykkeet. Väristyskirja, piirustuspaperi, kyniä, pieniä leluja (vaan ei liian pieniä, ettei häviä), pelejä, kirjoja ja iPad kuulokkeineen. iPadille kannattaa ladata kaikkia niitä pelejä ja leffoja, joita voi katsoa ilman nettiä tai lentokonetilassa.
  • Tarpeeksi löysä aikataulu. Vaikka F onkin kova lentokenttäspurttaaja, täytyy myöntää, että matkasta tulee rennompi (lue:äiti on rennompi), kun ei tarvitse panikoida seuraavasta jatkoyhteydestä ja siitä myöhästymisestä.
  • Matkustusajankohta. Tietysti – jos vain voi valita – kannattaa valita se ajankohta, jolloin lapsi on yleensä virkeimmillään. Tai vauva väsyneimmillään, jos on nimittäin saumaa nukuttaa pikkuinen kesken matkan.
  • Matkustusasu. Kukaan ei halua, että kun istuu kauan, päällä olisi puristavat vaatteet. Sekä lentokoneeseen, että junaan ja bussiin, on hyvä laittaa rennot vaatteet päälle. Aika monissa menopeleissä on viileä, joten ylimääräinen matkustusneule tai -huppari on poikaa. Samoin pienille vauvoille sisäpipo ja käveleville matkatossut. Junassa varsinkin matkatossut tai sisäkengät on ehdoton juttu. Henkilöautoon taas kannattaa riisua ulkotamineet pois päältä. Tosin ilmastointi voi saada aikaan nuhan, joten kaulahuivi ja villasukat on oiva asu henkilöautomatkustamiseen päivävaatteiden kaveriksi.
  • Matkan jakaminen eri toimintoihin. Kun katkaisee jo puuduttavan värityshomman kysymyksellä ”mentäisiinkö ravintolavaunuun?” tai ”pysähdytäänkö pissa- ja pullatauolle?” saa taas seuraavat puoli tuntia menemään jouhevasti ja toisaalta ruokailun jälkeen maistuu leikki/pädittely jo paremmin.
  • Matkapahoinvoinnin minimointi. Ensinnäkin kulkupelin kannattaa valita sen mukaan, missä tulee vähiten huono olo. Jos junassa tulee huono olo, kannattaa vaihtaa kovassa vauhdissa heiluva Pendolino hitaampaan IC-junaan. Tällä on vältetty monta omaa matkapahoinvointikohtaustani. 

Unohdinko jotain olennaista? Onko teillä isoja tai pieniä reissuja edessä? Meidän seuraava lentokonereissu taitaa olla kesän Espanjan matka, mutta pienempiä juna-,laiva- ja automatkoja on varmasti vielä sitä ennen edessä. 

-Karoliina-

Lue myös:

Etäsuhteen lähipäiviä ja lentokenttäspurtteja

Karmea darra

Meidän Rodos-loma

 

Lue myös

X