Kolmistaan

7 vinkkiä, joiden avulla lapsi syö paremmin kasviksensa

Teksti: Karoliina Pentikäinen

Minä itse en ole ollut koskaan kovinkaan innostunut kasvisten popsija. Olen niitä kyllä syönyt, koska se tuntuu velvollisuudelle ja oikealle teolle, mutta harvemmin tulee himoittua porkkanaa tai kurkkua. F on kuitenkin toista maata. Hän valitsee joka ikinen kerta aamu-, väli- ja iltapalaksi kasvis-marja-hedelmäsetin. Ja se jos mikä, on ihanaa!

Vaikka uskon, että hänen tottumukseensa syödä kasviksi vaikuttaa toki aikuisten esimerkki ja vaikkapa se, että kaikenlaisia kasviksia ja marjoja on koko ajan tarjolla, uskon, että tietty markkinointikin on vaikuttanut F:n luontaisiin ruokailutottumuksiin. Otan tästä siis pisteet osin itselleni.

Moni vanhempi painii sen kanssa, että lapsi ei syö tarpeeksi vihreää, ja siksipä kokosin tähän meidän perheen vinkit.

7 VINKKIÄ, JOIDEN AVULLA LAPSI SYÖ KASVIKSENSA        

  1. Mene kauppaan lapsen kanssa ja anna tämän valita ihan mikä kasvis, hedelmä tai marja hyvänsä. Kun valinta on oma, ja projekti vielä mainostettu suureellisesti, tuntuu asia tärkeälle lapsesta.Joskus F valitsee jonkin ihan hassunnäköisen hedelmän. jota suurin piirtein edes minä en tunnista. Mutta tuleepahan ravisteltua tätä perus banaani-kiivi-omenakolminaisuutta. 
  2. Lanseeraa perheen oma kasvis- marja tai hedelmäherkuttelunimike. F esimerkiksi usein toivoo ihan yksinkertaisesti hedelmälautasen, joka pitää asetella kauniisti ja jonne hän voi itse valita lempparihedelmänsä. Yhtä hyvin nimi voi olla aurinkokulho, ritarien aamupala tai Apple Jackin omenalautanen.
  3. Ystäväni kertoi, että hänelle oli lapsena isän kanssa yhteinen juttu se, että isä kysyi aina tarkkaan, kuinka ystäväni haluaa salaattinsa. Oli tärkeää pohtia, millaiseen kulhoon salaatti laitettiin jne. Minä sovelsin jo vuosia sitten aihetta niin, että F saa valita, ovatko kurkut ”ranskiksia” vai ”kolikoita”. Edelleen tämä on tärkeä kysymys.
  4. Asettele kasvikset ja hedelmät hauskasti. Kun lautasella on naama, poni, linna tai auto, maistuu ruoka paremmalle. Myös mandariinikukka on kova sana. 
  5. Pidä tuotteet erillään toisistaan. En tiedä, mikä lasten juttu tämä on, mutta tiedän lukuisia lapsia, jotka syövät vaikka ruukullisen basilikaa, paketillisen minitomaatteja tai kokonaisen paprikan, jos ne ovat erillään lämpimästä ruuasta. F ei esimerkiksi koskaan syö salaattia pääruokan kanssa, mutta silti kasviksia menee varmasti yli puolikiloa päivässä. Ne pitää vain tarjota alku- tai välipalaksi. 
  6. Tehkää yhdessä smoothie. F on ainakin aivan todella innokas kokkaaja ja smoothien teko on niin hauskaa, että sinne saa sujautettua oikeastaan mitä vain, koska astiaan lisääminen ja surauttaminen on niin kivaa. Saati pillillä juominen!
  7. Ole armollinen itsellesi. Lapsella on samalla tavalla omat makunsa, kuten aikuisellakin. Jos hän ei pidä banaanista tai kurkusta, ei se maailmaa kaada. F ei esimerkiksi juurikaan tykkää tekemistäni tuoremehuista, vaikka ne kuinka olisivat terveellisiä ja minusta aivan ihanan makuisia. Hänellä on vain muutama suosikkimehumakuyhdistelmänsä, mutta esimerkiksi inkivääriä on turha tyrkyttää.  

-Karoliina

Lue myös

X