kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 13.07.2017

Maratonilukemista ja kesän kirjasarjasuosikit

Teksti
Karoliina Pentikäinen

 

Kaupallinen yhteistyö: BookBeat

Mikähän ei ole lukijana parempaa kuin se, että hyvän kirjan jälkeen saa jatkaa lukukokemusta toisen hyvän kirjan parissa. Erityisen ihanaa silloin, kun kirjan maailmaa ja kirjoitustyyliä ei tarvitse jättää taakseen, vaan toinen (ja ehkä kolmas ja neljäskin) kirja jatkavat samaa tarinaa. Kirjasarjat – mikä nerokas keksintö.

Selailin tuossa muutama viikko sitten taas ”kirjojen Spotify -palvelua”, BookBeatia, ja kummastelin, mikä merkintä joidenkin kirjojen päälle oli tullut. Tunnistan jo BookBeatin perussymbolit: Kuulokkeet tarkoittavat äänikirjaa, silmälasit luettavaa tekstikirjaa, mutta valkoisen paperipinon merkitys oli aluksi arvoitus. Sitten se selvisi: Paperipino symboloikin kirjapinoa. Ja kirjapino tarkoitti tietysti sitä, että kyseinen kirja olisi osa kirjasarjaa. Kätevä tapa siis kalkyloida heti alkuun, kuuluuko kirja sarjaan vai onko vain yksittäinen ihanuus. BookBeat järjestää myös kirjasarjan osat kronologiseen järjestykseen, joten on helppo katsoa, mikä kirjan osanen pitää milloinkin lukea.

Itse pidän kirjasarjoista juuri niiden tuttuuden vuoksi. On mahtavaa upota kerta toisensa jälkeen samaiseen henkeen ja tuttujen hahmojen pariin. Minusta kirjasarjat helpottavat lukemista, koska silloin lukemisen aloittamisesta puuttuu kynnys tutustua johonkin ihan tuntemattomaan.

Kirjasarjojen kanssa käy usein kuin tv-sarjojen. Kun seuraavia ja seuraavia osia, eli tässä tapauksessa kirjoja, on tarjolla enemmän kuin yksi, iskee ahmimistarve. Täytyy kahmia vielä yksi sivu, luku, kirja tai tarina. Tätä maratonilukemista, eli binge-lukemista, on tainnut harrastaa itse kukin oikean sarjan osuessa kohdalle.

BookBeatissa on todella laaja valikoima erilaisia kirjasarjoja ihan klassikoista lastenkirjasarjoihin kuin dekkareihin ja chick litiinkin.

KESÄN 2017 BookBeatin KIRJASARJASUOSIKKINI:

  • Maria Kallio- kirjasarja, Leena Lehtolainen. Minähän olen ollut Maria Kallio-fani varmasti yläkouluikäisestä lähtien. Maria Kallioissa yhdistyy niin jännittävät dekkarijuonet kuin ihmissuhdeasiatkin. Vaikka jokaisessa kirjasarjan kirjassa on uusi rikos selvitettävänä, jatkaa Maria Kallion yksityiselämä siitä, mihin se on edellisessä kirjassa jäänyt. Se luo kirjoihin aitoutta ja minusta onkin ihana, ettei kirjan päähenkilö ole vain poliisi, vaan myös puoliso, tytär, äiti ja virheitä tekevä inhimillinen olento. Jos et ole koskaan vielä koukuttunut dekkareihin, valitse tämä kirjasarja. BookBeatissa on Maria Kallio -kirjoja peräti kolmetoista. Jokainen niin ääni- kuin tekstikirjanakin.
  • Täällä Pohjantähden alla -trilogia, Väinö Linna. Joskus klassikkojen lukeminen voi tuntua raskaalle, ja siksi minusta onkin niin mahtavaa, että BookBeat on panostanut myös Täällä Pohjantähden alla -tyylisten kirjojen äänikirjamuotoihin. Miten paljon helpompaa onkaan tempautua sukujen, ihmiskohtaloiden, sodan ja rakkauden maailmaan, kun itse lukemisen hoitaa ulkopuolinen taho ja voin vain keskittyä kuuntelemaan.
  • Tumman veden päällä- ja Samoilla silmillä -kirjat, Peter Franzen. Olin aivan myyty, kun luin ensimmäisen kerran Peter Franzenin teoksen Tumman veden päällä sen ilmestymisvuonna 2010. Teos kertoo Petestä, alkoholistiperheen pojasta, ja on samalla Franzenin omaelämänkerrallinen teos. Vaikka pidin kirjasta hirveästi  jo silloin, sai tarina aivan uuden suunnan, kun kuuntelin sen Franzenin itsensä lukemana BookBeatista. Tällä hetkellä minulla on kesken kirjasarjan toinen osa. Se, että kirjailija itse lukee teoksensa – varsinkin näin omaelämänkerrallisen – tuo se tarinaa niin paljon lähemmäksi kuulijaa. En kyllä voi kun ihailla Franzenin monilahjakkuutta (ja ihanaa ääntä).
  • Muumit, Tove Jansson. En ole niitä aikuisia, jotka ahmivat fantasiaa tai lastenkirjoja. Mutta Muumit, ne ovat poikkeus. Miten paljon viisautta ja elämää ne kätkevätkään sisäänsä. BookBeatista löytyy neljä ”lasten Muumia”, ja tämän lisäksi yhdeksän aitoa Muumi-klassikkoa niin ääni- kuin tekstikirjoinakin. Jos et tiedä, mistä aloittaa, valitse Muumilaakson marraskuu.
  • Näkijän tytär -kirjasarja, Kristiina Vuori. Näkijän tytär -kirjasarja kertoo viiden kirjan ja usean eri naiskohtalon kautta 1300-1500-luvun naisista Suomessa. He taistelevat, rakastavat ja elävät. Erikoista tässä kirjasarjassa on se, että vaikka teema ja naisvoima säilyvätkin kirjojen välissä, hahmot vaihtuvat. Minulla meni hetki tottua Vuoren kirjoitustyyliin, vähän jähmeään ulkopuoliseen kertojaan ja vanhaan maailmaan, mutta pian tuo kaikki tuntui jo tutulle. Historialliseksi kirjaksi rakastan Vuoren kirjojen naisnäkökulmaa ja sitä, että ainakin itselleni tuo ajanjakso historiassa on tähän asti ollut melko tuntematonta. Hyvä historiallinen kirja saa kiinnostumaan myös historiafaktasta aivan uudella tavalla.

Koodilla kolmistaan voit testata BookBeatia 30 päivää veloituksetta normaalin 14 päivän sijaan. Pääset käsiksi tarjoukseen tämän linkin kautta. Tarjous on voimassa 30.9.2017 asti ja koskee vain uusia asiakkaita.

Ihania lukuhetkiä! Rakastan sitä, kun saa uppotua kirjaan sateen ropistessa kattoon. Tällä viikolla sellaisten speksien löytäminen on ollut aika helppoa.

-Karoliina-

 

 

 

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X