kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 04.08.2017

Opettajat kertovat: Näin ekaluokan aloitus onnistuu. Osa 1.

Teksti
Karoliina Pentikäinen

Aloin miettiä tässä viime viikolla, mitä varusteita, viime hetken taitoja ja niksejä tarvitaan, kun F aloittaa ensi viikolla (!) koulu-uransa. Olen ollut peruskoulussa töissä vuodesta 2007, mutta koska en ole koskaan ollut alkuopetukessa, ei minulla ole mitään hajua ekaluokkalaisten puuhista.

Mutta onneksi lähipiiristäni löytyy iso liuta alkuopeja. Pistin kyselyringin päälle ja pian minulla olikin kuuden ammattilaisen vinkit kasassa.

 

Mitä sinne reppuun ja penaaliin kuuluu oikein kynien ja kumien lisäksi pakata?

”Kulmalukkokansio hyvä papereita varten. Ei haittaa myöskään, jos oppilaalla itsellään on myös värejä ja sakset (aina ei kaikille riitä).”

”Tärkeää käytännön elämän kannalta on myös se, että sovitaan, mihin kaikki ne lippulaput, jotka tulee koululta kotiin, laitetaan. Tsekkaako vanhempi sen (kulmalukko)kansion vai voiko kodissa olla sellainen paikka, mihin paperit aina tuodaan tarkistettavaksi.”

”Penaaliin lisäisiin vielä liiman, koska usein luokassa ne ovat huonoja tai yksinkertaisesti vaan hukassa.”

 

Mitenkäs liikuntavarusteet? Pitääkö alkaa jo tässä vaiheessa haalia erilaista välineistöä kirppareilta ja isommilta sukulaislapsilta?

”Hienoa olisi, jos olisi erilaiset sisäliikuntavaatteet ja pieni pyyhe. Jos pesulla käyntiä ei alussa vaadita, niin ei se sitten myöhemminkään enää onnistu. Erillisiä sisäliikuntakenkiä ei pidetä, koska niitä ei kuitenkaan ole kaikilla.”

 ”Ei voida olettaa perheiden ostavan kalliita välineitä kasvaville lapsille. Toki käytettyjä välineitä saa ja useimmilta oppilailta löytyykin esimerkiksi luistimet omasta takaa.”

”Luistelukypärä on must. Pyöräilykypärää ei suositella, että teho säilyy mahdollisten pyöräonnettomuuksien varalle. Ulkona pitäisi muistaa laittaa liikkapäivinä lenkkarit ja collarit.”

 ”Liikkatunneilla olisi tärkeintä saada oppilaille kokemuksia hengästymisestä ja hiestä liikkumistaitojen ja ryhmätaitojen opettelun ohessa.”

 

Tossut, sisäkengät vai ei mitään?

”Sisätossuina monilla on kyllä Crocsit, mutta harva käyttää niitä oikeasti (lojuvat naulakoilla). Talvella sisäkengät olisivat tosin tarpeen, koska eteisessä on lunta ja loskaa.”

”Tossutkin käy. Tosin moni lapsi mieltää ne ”vauvoiksi” ja päiväkotiin kuuluviksi varusteiksi. Crocsit tai sitten sellaiset aamutohvelikengät.”

 

Ja jatkoa piisaa. Ennen koulujen alkua opet kertovat vielä kouluystävällisistä (hah, keksin uuden sanan) vaatteista, perustaidoista, kouluasenteesta ja parista muustakin jutusta. Kivaa perjantaita! Täällä kuulkaas ihan pikkusen SATAA!

-Karoliina-

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X