Kolmistaan

Lasten syntymäpäivät – kotona vai huvipuistossa?

Teksti: Karoliina Pentikäinen

Nyt eletään vasta syys-lokakuun vaihdetta, mutta F suunnittelee jo kovalla innolla omia joulukuisia synttäreitään. Lukuun ottamatta yhtä kaveria, kaikki F:n kavereiden synttärit täällä Tampereella on ollut jossain huvittelukeskuksessa: tramppapuistossa, sisähuvipuistossa tai kiipeilyseinäpaikassa. F:kin on toivonut synttäreitä jonnekin näistä kohteista, enkä oikein tiedä, onko sellainen paikka hyvä vai huono.

Toisaalta ulkoistetut lastensynttärit on loistava idea. Ei tarvitse siivota ennen tai jälkeen juhlien. Tuollaisessa paikassa tarjoilulta ei juuri odoteta ihmeitä ja koristeluunkaan ei tarvitse käyttää energiaa. Näiden plussien lisäksi lapset useimmiten viihtyvät, kun saavat temmeltää yhdessä.

Toisaalta minua mietityttää tuollaisten synttäreiden korkeat maksut. Ei ole tavatonta, että 7-8 hengen ryhmä maksaa 200-250euroa. Ja jos synttäreille haluaa kutsua koko luokan – mikä minusta varsinkin ekalla on hirveän tärkeää, ettei kukaan jää ulkopuolelle – tulee maksusta aivan tähtitieteellinen. Toisaalta mietin, millaisia arvoja megaluokan synttärit viestivätkään. Jotenkin haluaisi viestittää lapsille, että kotikutoisuus on ihan jees. Aina ei tarvita huvipuistoja ja erityisiä ohjelmanumeroita. TOISAALTA: Jos kaikilla luokkakavereillakin on hienot synttärit, onko oiken ”rangaista” lasta ihan vaan siksi, että äiti haluaa korostaa tiettyjä arvoja? Tämä on yhtä toisaalta-toisaaltataistoa oman pääni sisällä.

Uskon, että huvikeskusten suosio varsinkin näin kerrostaloasuinalueella piilee juurikin siinä, ettei koteihin yksinkertaisesti mahdu kovinkaan montaa lasta leikkimään. Jos asuisimme omakotitaloalueella, olisin varma, että monikin pitäisi synttärit vielä kotona. Mutta keskusta-asuminen tuo tähän omat haasteensa.

Koska KERRANKIN minulla ei ole oikein mitään tarkkaa näkemystä tästä aiheesta, olisi kiva kuulla teidän argumenttejanne puolesta ja vastaan! Lasten synttärit kotona vai huvikeskuksessa?

 

-Karoliina-

*Kuvat: Pixabay

Lue myös

X