Kolmistaan

Lääkäri kertoo: ”Emme tiedä tarkkaan, mitä terveyssiteet sisältävät.”

Teksti: Karoliina Pentikäinen

Kaverini kertoi pari viikkoa sitten tarinaa naisporukkamme viestiryhmässä. Hän oli rampannut gynekologilla koko kesän ja syksyn erilaisten ”hiivatulehdusten” ja vaikka minkä muiden sairausepäilyjen vuoksi. Kun mitkään lääkkeet eivät olleet auttaneet kutinaan, kirvelyyn ja näppyihin, oli kolmas lääkäri tajunnut ehdottaa, josko ystäväni olisi allerginen pikkuhousunsuojille. Kun ystäväni lopetti pikkuhousunsuojien käytön, intiimi-ihon kunto parani merkittävästi heti viikossa. Kuukaudessa kaikki epämiellyttävät oireet olivat poissa. Ilman lääkkeitä!

Kun ystäväni oli kertonut tarinansa, alkoi samanlaisia viestejä putkahdella keskusteluun muiltakin naisilta. Toisen ystäväni iho meni kuulemma rikki aina kuukautisten aikaan terveyssiteistä ja kolmas tajusi vasta lukiessaan muiden kokemuksista, että hänelläkin olisi mitä todennäköisemmin samantyyppinen yliherkkyys siteiden suhteen kuin kahdella edelliselläkin.

Naisten keskustelu sai minut muistamaan hetken vajaan vuoden takaa, jolloin julkisuudessa puhuttiin paljon hajustettujen pikkuhousunsuojien terveysriskeistä. Moni alkoi tuolloin vältellä selvästi hajustettuja tuotteita, mutta ystävieni keskustelua lukiessa aloin pohtia, olisiko yleistä keskustelua aiheen tiimoilta jatkettava vielä vähän pidemmällekin. Mitä jos terveyssiteet olivatkin naisterveyden uhka?

Asia alkoi vaivata minua niin paljon, että otin yhteyden Mehiläisessä työskentelevään naistentautien ja synnytyksen erikoislääkäri Katriina Niemelään. Hän totesi, ettei pelkoni naisten intiimi-ihon altistuksille ollut aivan turha.

”Joskus näkee ihan selvän pikkuhousun-mallisen punoittavan ärtyneen ihon intiimialueella. Silloin ei tarvitse kyllä miettiä, mikä oireilun aiheuttaa”, Niemelä kertoo ja painottaa, että toki naisten väliset yksilölliset erot ovat suuria.

Toisilla iho ja sen reaktiot ovat suurempia kuin toisilla. Niemelän mukaan pikkuhousunsuojille ja muille terveyssiteille allergisoituneiden naisten tarkkaa määrää on vaikea sanoa, mutta se on varma, että tällaista esiintyy. Ongelma on varmasti yleinen ja näemme siitä vain jäävuoren huipun. Moni nainen kärsii siteiden aiheuttamasta yliherkkyysoireista eikä kehtaa tai hoksaa kertoa niistä lääkärille. —Nainen voi olla jo valmiiksi allerginen jollekin siteen ainesosalle tai allergisoitua niille ajan mittaan. Voi olla, että osa oireilusta on pikkuhousujen ainesosien aiheuttamaa ärsytysoiretta ilman varsinaista allergiaa. Tätä vaivaa esiintyy paljon.”

Niemelän mukaan pikkuhousunsuojien päivittäistä käyttöä tulisikin välttää. Parempi keino pitää hygieniastaan huolta on vaihtaa pikkuhousut, kuin tuoda vieras materiaali lähelle herkkää ihoaluetta. ”Allergisoivia tai ärsyttäviä ainesosia ovat ainakin pikkuhousunsuojien valmistuksessa käytettävät valkaisuaine, formaldehydi, muovi ja liimat, sekä lukuisat muut kemikaalit”, luettelee Niemelä ja enää en ole ollenkaan kummissani, miksi niin monen naisen iho oireilee. Jos kaikkein herkimpien ihoalueiden lähelle tuodaan jopa päivittäin tuollainen kemikaalikuorma, olisi ennemmin kai ihme se, ettei allergisoitumisia tapahtuisi.

”Ongelma on, että emme tiedä ihan tarkkaan, mitä siteet sisältävät”, Niemelä lisää vielä lopuksi ja vahvistaa samalla sen, että tässäkin asiassa – ainakin minun mielestäni – kehityksessä on menty nopeus edellä ilman, että aineiden vaikutusta ihmisiin on tarpeeksi tutkittu.

En voi välttyä ajattelemasta sitä, millainen salaliitto terveyssidebusineksessa jyllääkään. Toki on itsestään selvää, että hedelmällisessä iässä oleva nainen tarvitsee ajoittain suojaa ihon ja pikkuhousujen välille, mutta tapa, jolla se tehdään, ei ehkä pistä ihmistä ja naista etusijalle.

Vaikka markkinoilla onkin jo herkän ihon siteitä ja jopa Allergia ja Astmaliiton hyväksymiä, olisiko tässä aihe, josta olisi syytä nousta oikein joukkovoimin barrikadeille? Kuinka moni nainen – tietämättään – pilaa terveytensä jollakin näin arkisella tuotteella.

-Karoliina-

Lähde: Katriina Niemelä, Naistentautien ja synnytyksen erikoislääkäri. Mehiläinen.

Kuva: Pixabay 

 

Lue myös

X