Kolmistaan

Joulu 2017 – Milloin traditioita uskaltaa muuttaa?

Teksti: Karoliina Pentikäinen

Me tulimme eilen aamupäivällä Hankasalmelle joulun viettoon. Vasta jouluaattona Hanksulle tulo on perinne, jota olen noudattanut koko F:n elämän ajan. Mummolaan tullaan vasta aattona, mutta joulu voi sitten jatkua toisesta päästä niin pitkälle kuin kulloinkin on mahdollista.

Toisaalta tässä perinteessä ja aattoaamun hämyssä ajamisessa on taikaa. On ihana lähteä kohti joulua vielä pimeällä ja saapua pääkallopaikalle ennen joulurauhan julistusta. Aloittaa joulu niin, että muu perhe on jo paikalla ja riisipuuro valmiina. Saapua niin sanotusti valmiiseen pöytään.

Toisaalta minua on viime vuosina alkanut harmittaa se, etten ole ollut mukana itse jouluvalmisteluissa. En ole voinut fiilistellä joulua leipoen ja koristelleen muun perheen kanssa tai katsoa jouluaattoaaton illan leffaa. Tai syödä aatonaattona nuudeleita ja katkarapukastiketta, joka on ollut sellainen meidän perheemme anti-jouluinen perinne ennen laatikoita ja kinkkuja. Tämmöisten asioiden missaaminen on vähän harmittanut. Osa joulutunnelmasta kun tulee siitä, että saa valmistella joulua.

Minä en oikeastaan osaa kuvitella joulua missään muualla kuin Hankasalmella. Tosin olen tajunnut, että varmasti tulee vielä hetki, kun vietämme aattoa jossain muualla. Siskoni oli nyt ensimmäistä kertaa pois kotoa joulun ja se tuntui minusta ihan kummalliselle. Mutta niinhän se elämä menee, kun ihmiset pariutuvat ja menevät naimisiin – on keksittävä ne yhteiset perinteet ja tehtävä kompromisseja.

Kaverini järjesti jo kolmatta vuotta joulun niin, että kutsui hankasalmelaisvanhempansa Helsinkiin heidän luokseen jouluksi. Kaverini oli se, joka teki laatikot ja suunnitteli muutenkin joulun kulun. Katsoin Instagramista, miten ihana musta-valkoinen Marimekko-kattaus heillä olikaan.

Ajatus omasta joulusta, jossa kestitään vanhempia, tuntui älyttömän kypsälle. Vähän kutkuttavalle, mutta kuitenkin vielä vieraalle. Vieläköhän koittaa joskuspäivä, että joulua vietetäänkin meidän omassa kodissamme kutsuen muuta sukua kylään?

-Karoliina-

Lue myös

X