Kolmistaan

Uskotko, että pystyn voimaan tämän ikäisenä paremmin kuin koskaan?

Teksti: Karoliina Pentikäinen

Kaupallinen yhteistyö: Hartwall Novelle

Minä olen sairastellut viime vuosina ihan hirveän paljon. On ollut korvatulehduskierre ja flunssia ja pahoja vatsaoireiluja. Ymmärrän, että ihminen on psykofyysinen kokonaisuus, jossa henkiset olotilat vaikuttavat kroppaan ja toisinpäin, joten toisaalta en ihmettele sitä, että tämä 165 senttinen vartaloni on ollut aikamoisessa myrskyssä aina välillä. Samalla, kun elämän tyrskyt ja toisaalta ihanat kesätuulet ovat kuljettaneet minua, on oman fyysisen itsensä hoitaminen jäänyt taka-alalle. En ole edes itse asiassa moniin hetkiin (öh, vuosiin) edes muistanut sitä viisautta, jossa kehon sanotaan olevan sielun temppeli. Tämä kroppa kun on vaan raahautunut mukana.

Samalla, kun oma henkinen ja sosiaalinen elämä alkoi viime vuonna asettua aloilleen (voidaanko jopa puhua seestymisestä?) aloin tunnustella ja kuulostella sitä, mitä vartalolleni kuului. Ja tajusin, että nyt olisi korkea aika tehdä jotain oman fyysisen jaksamisensa eteen. En ole enää kaksikymppinen. En jaksa enää samalla tavalla valvoa, eikä kroppani ole enää reagoimatta, jos kohtelen sitä huonosti.  Miksi en siis alkaisi kohdella sitä hyvin ja hellästi, koska haluan elellä tätä elämää –mikäli vaan itse voin mitenkään siihen vaikuttaa – mahdollisimman pitkään ja terveenä?

Ja kuten jo uuden vuoden postauksessani kerroinkin, liittyy terveyden ja kokonaisvaltaisen hyvän olon tavoittelu ihan vuoden 2018 lupauksiini. Se onkin tekstiililupaukseni lisäksi toinen suuri tavoitteeni vuodelle 2018. Unelmani nimittäin on, että saisin vartaloni sille samalla hyvälle polulle, jossa jo mieli seilaa.

Mietin kauan, kuinka toteuttaisin tavoitteeni kohti terveempää minua. Ja lopulta, aika luonnostaan, päädyin siihen, että minun olisi isojen ja ylevien tavoitteiden sijaan keskityttävä arjen pieniin valintoihin. Jos siellä arkipäivien nälkäisinä hetkinä ”välipalaksi” syödyt suklaapatukat, lenkin sijaan valittu kännykän räplääminen tai veden sijaan juotu yhdeksäs kuppi kahvia olivat saaneet olostani tukkoisen ja paljon vähemmän energisen, millaiseksi itseni mieleltäni tunsin, voisi noita pieniä asioita korjaamalla saada myös vastavuoroisesti hyvän olon takaisin. Siksipä teinkin vuodenvaihteessa ihan konkreettisen listan puhelimeni muistioon siitä, mitä arjen tekoja parantamalla minä alkaisin tasapainoon ja hyvään oloon pyrkiä. Lista näytti kutakuinkin tälle:

 • Nuku tarpeeksi. Edes parina yönä viikossa yli 8 tuntia.
 • Korvaa suklaapatukka- ja limuvälipalat hedelmillä, kasviksilla tai pähkinöillä.
 • Herkuttele harkiten. Ei hamppareita ja pitsaa arkilounailla.
 • Juo jokaista kahvikupillista kohden ainakin 3 lasillista vettä.
 • Juo muutenkin enemmän vettä.
 • Liiku 3 kertaa viikossa. Tai enemmän, jos tuntuu sille.
 • Ota arkiliikunta (kauppareissulle kävelyt ja portaat) mukavana tapana lisätä askelia, ei ärsyttävänä pakkopullana.
 • Muista vitamiinit.
 • Syö paljon kasviksia, marjoja ja hedelmiä.
 • Sano kauniita asioita aina kuin voit. Mieti, kannattaako valittaa tai synkistellä.
 • Venyttele.

Yksi tärkeä apu hyvää tekevien arkivalintojeni polulla on ollut oikeanlaisen veden löytäminen itselleni. Olen hirmuisen laiska juomaan tavallista kraanavettä – sitä ei vaan yksinkertaisesti mene minulle alas niin paljon kuin vettä pitäisi juoda – ja siksi olen tarvinnut sen rinnalle myös vedenjuontia boostaavaa kannustinta – makuvesiä. Pääsinkin maistamaan ensimmäisten joukossa Novelle Plus -tuoteperheen  uutta tulokasta, Novelle Plus Foolihappo + C -vettä, jonka makuna toimivat greippi ja litsi. Kaikkiin Novelle Plus -vesiinhän on lisätty jokapäiväisen hyvinvoinnin kannalta tärkeitä ainesosia, ja niinpä uutuusvedestäkin löytyy niitä. Nimensä mukaisesti Novelle Plus Foolihappo + C -vesipullollinen sisältää foolihappoa 40% päivän saantisuosituksesta ja 100% C-vitamiinin saantisuosituksesta*. Sen lisäksi vedessä on myös kollageenia.

Minulla onkin ollut oikeastaan koko tammikuun kassissa, työpöydälläni tai kotona kirjahyllyn nurkalla aina lasillinen tai pullollinen Novelle Plus -vettä. Ja vaikka luulisi, että vedenjuonti olisi aivan itsestään selvää, täytyy todeta, että sekä makuveden tuonti perusveden rinnalle, sekä veden jatkuva esilläpito ovat muuttaneet radikaalisti vedenjuontitottumuksiani. Se, missä ennen vettä kului minulla 2 lasillista päivässä, voin nyt juoda sitä kaksi litraa. Aikamoinen ero, etten sanoisi! On hassua, kuinka nopeasti sellaiset turhat napostelut voikin korvata jollain näin hyvää tekevällä tavalla. Se, missä ennen tuli kahmaistua herkkuja kourallinen ikään kuin ajanvietteeksi, nyt samassa roolissa toimii huikka Novelle Plus -vettä. Asiaa toki auttaa se, että minuun makunystyröitäni miellyttää tuo greippi-litsi -yhdistelmä aika kovasti. On ihanaa, miten joku niin terveellinen voi olla niin hyvää.

Vaikka veden juonnin laajoja terveysvaikutuksia ei voi mitenkään sivuttaa, on vedellä ollut myös hyvinvoinnin lisäksi toinen aika erikoinen vaikutus minuun. Se, missä ennen suurin ongelmani aamuisin oli silmäpussien peittäminen – ja kuulkaa erilaisia kosmetiikkatuotteita on kokeiltu kymmeniä – tajusin, etten viime viikolla meikannut silmänalusiani kertaakaan! Uskon, että oikeanlaisen nestetasapainon löytäminen on vienyt myös kasvojen ja silmänalueiden turhaa turvotusta. Sanoisin, että aika hyvä bonus kaiken muun hyvän päälle.

Novelle Plus Foolihappo + C -veden etiketissä lukee uudistava. Minulla on vahvasti sellainen fiilis, että tämä vuosi uudistaa minut ja tapani elää. Aika mahtava, odottava ja toiveikas mieli! Haluan – vuonna, jona täytän 33 – olla paras versio itsestäni. Energisempi, terveempi ja hyvävointisempi kuin koskaan.

Oletko sinä tehnyt elämäntapa- ja hyvinvointilupauksen vuodenvaihteessa? Ja jos, mitä se pitää sisällään?

-Karoliina-

Kuvat: Noora Näppilä

*pohjautuu EU:n elintarvikeviranomaisen, EFSA:n, antamiin vitamiinien terveyssuosituksista

Lue myös

X