kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 20.01.2018

Gluteenittoman vispipuuron resepti

Teksti
Karoliina Pentikäinen
22 kommenttia

Minun yksi lapsuuden lempivälipaloistani oli mummon tekemä vispipuuro maidolla ja sokerilla. Ja jos totta puhutaan, tein tuota kotoisaa lohturuokaa vielä lukuisia kertoja itsekin kotoa muutettuani ja toki myös F:n ollessa pieni. Kun aloitin sitten gluteenittoman ruokavalion, jäi myös vispipuuron teko. Mannasuurimoissa kun on gluteenia.

Tällä viikolla minuun iski kuitenkin hirveä vispipuurohimo. Ja niinpä päätin, että koitan, voiko köyhän miehen mannasuurimot tehdä vetämällä puuroriisin hienoksi ”jauhoksi”, ikään kuin mannasuurimoiksi. Ja kylläpä pystyi! Puurosta ei toki tullut niin kuohkeaa kuin sen mannasuurimoista saa, mutta hyvää ja pehmoista silti. 

GLUTEENITON VISPIPUURO (6 annosta)

  • 15dl vettä
  • 6 dl vadelmia
  • 2 dl punaisia viinimarjoja
  • ripaus suolaa
  • 4-8 ruokalusikallista kookossokeria
  • 3 dl jauhettua puuroriisiä

 

  1. Keitä marjat vedessä niin, että marjoista on irronnut väri veteen. Aikaa tähän menee n. 20 min.
  2. Siivilöi marjat pois liemestä. Kaada punainen ”mehu” takaisin kattilaan.
  3. Jauha puuroriisi blenderissä jauhoksi.
  4. Keitä puuroriisijauhoa aikaisemmin tehdyssä mehuvedessä n. 20 min, eli niin, että puuro on kypsää.
  5. Lisää loppuvaiheessa suola ja kookossokeri. 
  6. Annan puuron jäähtyä.
  7. Vatkaa tehosekoittimella kuohkeaksi. 
  8. Tarjoile maidon tai mantelimaidon kanssa. 

Herkullista viikonloppua!

-Karoliina-

 

Kommentit (22)

Moi! Kaupan hyllyltä löytyy valmiina Farinan Karkea riisujauho, josta syntyy hyvä manna- ja vispipuuro 🙂

Oi nam. Täällä etelässä jos jotain kaipaa niin marjoja. Ja puolukkapuuro on niin hyvää enkä sitä ole yli kolmeen vuoteen päässyt syömään.

Voih! Voin vaan kuvitella! 

Vispipuuro on kyllä parasta! Kuivatut aprikoosit on kans loistava variaatio marjojen tilalle 🙂

Mää tykkään jättää ton siivilöinnin väliin, marjoista kaikki hyöty irti kun jättää ne puuron sekaan <3 Menevät kuitenkin vispatessa niin mössöksi että puuro on sileää silti.

Aprikoosit? Hei kerro, miten siitä käytännössä tehdään puuro! Luulisi, ettei ainakaan kuivatuista irtoa niin makua, vai miten pitää toimia?

Aprikoosit hetkeksi likoomaan, sitten keittää niitä tovin ennenku lisää mannaryynit. Sit jäähtyneenä vispataan kuohkeaksi puuroksi 🙂 ne aprikoosit menee keittämisen + vatkaamisen jälkeen niin mössöksi että puuro on ihanan pehmeää, eli niitä ei siis siivilöidä pois. Kandee marjojen kanssa kokeilla kyl kans, jää paljo enempi makua ku unhottaa siivilöinnin! Eilen tein just punaherukoista. 

Google varmasti antaa tarkemman ohjeen! 🙂

Kannattaa kokeilla tehdä vispipuuro polentaan!!!! Maistuu ihan samalta kuin mannaryyneihin tehtynä. Senkun kiehauttaa puolukat ja heittää ryynit perään, keittää niin että sakenee ja sitten syömään Eikä niitä marjoja kannata suotta siivilöidä pois.. siellähän ne menee seassa kun vispaa eikä mene suotta hukkaan.

Hmm. Mutta eikös siinä ole gluteenia? 

Polenta on maissia, maississa ei ole gluteenia. Eli siis suosittelen tekemään vispipuuron maissiryyneistä. Ihan löytyy googlettamallakin monta hyvää gluteenittoman vispipuuron ohjetta jotka tehty maissiryyneihin.

Riisihiutalepuuroa löytyy myös kaupoista, esim Nalle-merkiltä. Uskoisin että sekin kävisi tähän tarkoitukseen :).

Se ei ole gluteenitonta.

Mäkin muistelin, että siinä oli gluteenita. Kiitos kuitenkin vinkistä: Pitää tarkistaa pakkausseloste! 

Moikka! Sama ongelma oli mullakin ja tulin juurikin markkinoimaan Farinan karkeaa riisijauhoa. Tulee tosi aidon oloinen vispipuuro! Ja pääset paljon helpommalla! Nam!

Ihanaa! Kiitos 🙂 

Moi Karoliina! Kiitos tästä ohjeesta 🙂 hyvää oli! Ja vielä ohi aiheen, kun olen ihaillut tuota Makian Raglan parkaa joka sinulla on, niin mikä koko sinulla on siitä, jos saa kysyä? Onko se mielestäsi reilua/naftia mitoitusta? Haluan samanmoisen, muttei harmaintakaan millaisia kokoja nuo Makian takit on kun en ole täällä kaupoissa nähnyt, ja pitää sokkona tilata netistä.. kiitos avustasi 🙂

Ihana kuulla, että tykkäsit 🙂

 

Mulla on S. Ja sinne mahtuu mulle alle esimerkiksi untuvaliivi (jota vilukissana käytän usein takina parina). Silti ei ole ahdas. Mä olen siis sellaiset 165 cm ja 55 kg ja malliltani päärynä. 

Allergisten lasten äitinä oppi hyödyntämään viljattomien jauhojen kaikenlaiset ”sävyt” ja karkeudet. Ajatellaan vaikka maissia, siitä on saatavilla paljon variaatioita aina hienosta maissitärkkelyksestä karkeaan polentaan. Maissijauhot ovat edelleen suosikkini esimerkiksi lettutaikinaan, sillä niissä on myös makua.
Tummaa riisijauhoa voi käyttää vellin tai puuron lisäksi vaikka leivontaan.
Perunastakin kannattaa kokeilla perunajauhosta karkeammat helmisuurimot vellin tai puuron keittämiseen. Vispipuuroa niistä ei saa, mutta helmipuuro on monen päiväkotilapsen herkkua.

Kiitos teille <3 Pakko tunnustaa: En ollut koskaan ennen tätä edes kuullut riisijauhosta. Mitä muuta siitä voi tehdä?

Moi,

Olin juuri tulossa sanomaan samaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X