Kolmistaan

Lääkäri vastaa: Onko selluliitti vain kosmeettinen haitta?

Teksti: Karoliina Pentikäinen

Muistatte varmasti, kuinka olen kirjoittanut selluliitista blogihistoriani aikana ainakin kaksi kertaa. Täällä postauksessa kerroin Hypoxi-hoitojen aloituksesta ja tässä postauksessa otin osaan Lilyn Muhkuramanifestiin.

Kun tässä kevättalven ”terveysvalaistumiseni” aikaan olen pohtinut muutenkin oman kroppani toimintaa ja oikeita elämäntapavalintoja, tuli selluliitti pitkästä aikaa taas mieleeni. Nimittäin kun marssin peilin eteen tässä yhtenä arkiaamuna, huomasin, että reisilleni oli tapahtunut jotain ihmeellistä. Osa siitä selluliitista, jota niissä oli vielä syksyllä ollut, oli kadonnut jonnekin. Ei kokonaan – todellakaan(!) – mutta jotain selvää muutosta koivissani oli kyllä käynyt.  

En tiedä, oliko vähemmän muhkuraisten reisieni taustalla ahkerampi ihon rasvaaminen, liikunta, terveellisempi ravinto, lisääntynyt veden juonti, sokerittomuus vai kaikki edellisistä, mutta minua alkoi kiinnostaa selluliitti tieteellisestä näkökulmasta. Aloin pohtia, oliko selluliitti vain kosmeettinen haitta, vai oliko selluliitin olemassaolon tai vähenemisen taustalla terveydellisiä seikkoja. Että vaikka olinkin iloinen reisieni ulkonäkömuutoksesta, mietin, tekeekö tämä jotakin myös terveyden näkökulmasta jaloilleni.

Koska en itse todellakaan osannut vastata omiin kysymyksiini, otin – taas kerran – yhteyttä Mehiläiseen, josta lääkärit ovat aikaisemminkin auttaneet minua muun muassa pikkuhousunsuoja-allergiaa käsittelevän postaukseni tiimoilta, kun myös microblading -kulmakarvojen terveyshaittoja pohtiessani.

Selluliittiaiheisiin kysymyksiini vastasi iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Ari Karppinen. Aloitetaan heti aluksi asian ytimestä: Mitä selluliitti itse asiassa on?

”Selluliitti on monimutkainen juttu. Sen syitä ja syntymisprosessia ei tunneta vieläkään täysin. Se tiedetään, että naishormoni estrogeeni, keltarauhashormoni, testosteroni ja joukko muita hormoneita vaikuttavat osaltaan sen syntyyn, ja että selluliitti on osittain perinnöllistä. Selluliitti on ihon alaista rasvakudosta, jota kertyy erityisesti reisiin ja pakaroihin. Ihosta tulee muhkurainen, koska rasvasoluja ympäröivissä aitioissa eli sidekudoksessa tapahtuu rakenteellisia muutoksia, ja toisaalla löystyvä sidekudos ja toisaalla kiristyvät säikeet työntävät rasvaa kohti ihon pintaa. Aitiot eivät pysy enää muodossaan ja siksi myös ihosta tulee epätasainen. Selluliitin syntymiseen vaikuttaa myös rasvan ja kuona-aineiden runsaampi kudoksiin kertyminen kuin sieltä poistuminen. Naisista valtaosalla (joidenkin tutkimusten mukaan jopa 98%) on selluliittia ainakin jossain määrin.”

 

Miksi joillekin naisille sitten kertyy selluliittia toisia enemmän?

”Vaikea kysymys vastata. Perintötekijät ja hormonaaliset tekijät ovat taustalla.”

 

Onko selluliitti vain ja ainoastaan esteettinen haitta vai onko selluliitissa myös jotain terveysriskejä?

”Jos selluliitilla tarkoitetaan appelsiinimuhkuraista ihoa, en tiedä tapauksia joista siitä olisi ollut suoranaista fyysistä haittaa, mutta psykologisesti se voi aiheuttaa kantajalleen merkittävääkin haittaa. Selluliitin esiintyvyys ja vaikeusaste lisääntyy ylipainoisilla, joten kaikki ylipainoon liittyvät riskitekijät pätevät tietenkin ylipainoisilla selluliitista kärsivillä.”

 

Miksi selluliittialueet ovat useilla naisilla fyysisesti kipeitä, jopa kosketusarkoja, alueita?

”En osaa vastata varmuudella, mutta lienee kyse paineen aiheuttamasta kiristelystä ja sitä kautta tulevasta kivusta.”

 

Mitä tästä siis opimme? Itseäni ehkä hämmentää eniten se, kuinka vähän selluliitin terveyshaitoista ja selluliittialueen kivusta terveydenhuollossa puhutaan (koska naisten live-keskustelut tai vaikkapa netin keskustelupalstat ovat pullollaan sellukipukeskustelua). Vaikka en halua vähätellä selluliitin esteettisyyden – tai oikeastaan epä-esteettisyyden – aiheuttamaa mielipajaa itsekin siitä kärsineenä, olen kuitenkin ihmeissäni siitä, että moni selluliittikeskustelu ja -hoitomuoto perustuu selluliitin poistoon ulkonäkösyistä. 

Vaikka selluliittihoitobusineksessa pyöriikin nyt jo isot rahat, uskon, että jos selluliitin yhteydessä puhuttaisiin enemmän selluliittin aiheuttamasta kivusta kuin ulkoisesta haitasta, voisi kuvitella, että selluliittiongelmiin keksittäisiin tehokkaampia hoitomuotoja. Tuntuu nimittäin jotenkin hassulle ajatella, kuinka moni nainen kivuista kärsii, mutta silti aiheen tiimoilta joko keskitytään vaivan ulkonäköhoitoon tai vaihtoehtoisesti käsketään kehopositiiviuuden nimissä hyväksymään appelsiini-iho.

Tutkimusmatkani selluliitin mielenkiintoisessa maailmassa siis jatkukoon! Tuntuu sille, ettei tämä ollut vielä tässä.

-Karoliina-

Kuva: Emmi Kronholm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lue myös

X