kolmistaan

Syyt siihen, miksi emme ottaneet äitiyspakkausta!

Teksti: Karoliina Pentikäinen

Mä sain viime viikolla instassa kysymyksen, mitä tykkäsin tämän vuoden äitiyspakkauksesta ja mitkä tuotteet siellä olivat lemppareitani. Samalla havahduin siihen, että en olekaan tainnut edes mainita siitä, ettemme ottaneet pakkauksia lainkaan.

Kun perheeseen tulee kaksi vauvaa, Kela tarjoaa äitiysavustuksen joko kolmen pakkauksen muodossa tai sitten jokaista pakkausta kohden saa 170euron avustuksen. Näistä voi sitten itse valita, millaisen kombon haluaa. Ottaako pari pakkausta ja yhden avustusrahan. Vaiko esimerkiksi kaikki pelkkänä rahana, kuten me teimme.

Mä pidän äitiyspakkausta ihan loistavan yhteiskunnan kädenojennuksena ja suorastaan nerokkaana –arvoista kertovana ilmiönä – josta ei pitäisi ikinä luopua. Ja josta en ollenkaan ihmettele, että muu maailma on niin kovin kiinnostunut.

Silti pakkauksen ottaminen ei – kuten ei F:nkään syntymään aikaan – tuntunut omalle jutulle. F:n aikaan ajattelin lähinnä, että haluan pukea pienen tyttöni vain ja ainoastaan vaaleanpunaiseen, joten pakkauksen unisex-tyyli ei silloin houkutellut. Nyt taas ajatukseni olivat osin toisenlaisia, vaikka päädyimmekin samaan tulokseen.

Tällä kertaa ajattelin ensimmäisenä sitä, etten halua, että pakkauksen vaatteita jää meille tyhjän pantiksi pyörimään. Olen katsellut esimerkiksi pakkauksen talvihaalaria niin monella ystävälläni ja todennut, että luultavasti keskivertoa hieman pienempikokoiset kaksosemme hukkuvat oikean talven aikaan haalariin. Ja kun he kasvavat, alkavat säät jo lämmetä niin, että haalaria ei enää tarvita. Tuntuisi siis jotenkin tosi kurjalle pyöritellä täällä haalareita ilman, että niitä kukaan käyttäisi.

Toinen pakkauksen iso tuote on tietysti unipussi, joka sekin olisi luultavasti jäänyt ihan liian pienelle käytölle. Olen nimittäin säästänyt F:n vauva-ajoilta Marimekon vanupussia ja tämän lisäksi – suurena untuvafanina – vaunuihin on hankittu mitkäpä muutkaan kuin untuvaiset pussukat. Untuva, kuten olen ennenkin jo kertonut, kun sattuu olemaan sellainen materiaali, johon jää helposti koukkuun. Siksi haluan, että koska kaikki muutkin meidän perheessä nukkuvat untuvatäkkien alla, pitää pienilläkin olla siihen mahdollisuus.

kirjoittelin ennen kun olin alkanut hankkia pienille vaatteita, että haluaisin pukea heidät erilaisiin vaatteisiin, koska identtisinä heitä varmasti muutenkin sekoitetaan toisiinsa. Tämä oli myös yksi syy siihen, etten halunnut heille isoa pinoa samanlaisia äitiyspakkausvaatteita. Täytyy kuitenkin näin muutaman kuukauden lastenvaatehankintakokemuksella todeta, että kyseinen syy ei ole enää kovin relevantti. Olen nimittäin huomannut – jo nyt (!) – että on täysin mahdotonta hommata samanhenkisiä, mutta erivärisiä vaatteita joka ikisestä koltusta. Sellaisia ei ole usein edes uutena kaupoissa, saati second handina, tarjolla. Joko lapset on puettava aivan erilaisiin, tai sitten – kuten usein uutena ostettavissa vaatteissa itselleni iskee laiskuus –ihan samanlaisiin.  Siinä mielessä äitiyspakkauksen vaatteetkin olisivat kyllä menneet varsin hyvin, mutta tämä asia tuli päätettyä jo niin kauan aikaa sitten, ettei itselläni ollut tuolloin aiheesta parempaa tietoa!

Hassua muuten, miten varma olin tästä erilaisiin vaatteisiin pukemisesta vielä aivan hetki sitten. Ja kuinka olen kuitenkin huomannut, ettei käytäntö varsinaisesti tue ensiajatustani. Tai varmasti lapsille VOISI löytää ihan samanlaisia vaatteita, eri väreissä, jos ostaisi kaiken uutena ja jaksaisi pyöriä nettikaupoissa ja kivijalkaliikkeissä tuntitolkulla. Se ei kuitenkaan ole asia, johon haluan liiaksi käyttää aikaani.

Tästä puheenollen. Maailma on täynnä vauvojen vaatteita. Ja varsinkin ihan pienten vaatteet kuluvat niin vähän, että monia niitä saa hyvälaatuisina ja pilkkahintaan käytettyinä. Näin siis ajattelin etukäteen ja tässä aiheessa käytäntö on kyllä osoittanut ajatukseni ihan oikeiksi. Olen nimittäin ostanut vauvoille kirpparilta (lähinnä netin monikkokirpparilta) valtavat kasat vaatteita pelkästään jo yhden pakkauksen hinnalla. Plussana on ollut tässä se, että jonkun toisen perheen ostamille vaatteille on löytynyt uusi koti, olen voinut itse ainakin osin vaikuttaa niiden ulkonäköön ja rahaa on säästynyt.

Sellaisia ajatuksia pakkauksesta!

-Karoliina-

Alkuperäinen kuva: Kelan kuvapankki 

Lue myös

X