kolmistaan

Kuinka välttää päällekkäisvakuutukset ja vakuutusten pimeät kulmat?

Teksti: Karoliina Pentikäinen

Kaupallinen yhteistyö: Pohjola Vakuutus

Mä olen viime vuosien aikana – monien ystävieni ja somen rahakeskusteluiden innoittamana – alkanut tarkemmin katsoa, minne meidän rahat menee, missä asioissa voidaan säästää ja ylipäätään kuinka meidän perheen terveys, hyvinvointi ja talous on turvattu niissä tilanteissa, jos jotain yllättävää elämässä sattuisi.

Aloin jutella viime talvena taas kerran ystäväni kanssa meidän perheen vakuutuksista ja häpeäkseni mun täytyi todeta hänelle, etten oikeasti todellisuudessa tiedä, mitä kaikkea meidän sakin vakuutukset kattaa ja kuinka paljon niissä on päällekkäisyyksiä. Toisin sanoen myös päällekkäismaksuja! 

Toisaalta samalla hetkellä persuuksiini alkoi hiippailla pelko siitä, voiko jossakin kohtaa meidän vakuutuksissa olla myös kammottava aukko. Sellainen vakuuttamisen sokea kulma, joka kostautuisi jossain elämänvaiheessa sitten surullisella tavalla.

Aihe alkoi kiinnostaa minua niin paljon, että otin yhteyttä Pohjola Vakuutukseen  (ja lukuisiin muihin vakuutusyhtiöihin, joissa meillä kussakin oli yksittäisiä, irrallisia vakuutuksia) ja aloin selvittää, mikä meidän vakuutusten laita ihan oikeasti on. Mitä on vakuutettu ja mitä ei?

Mä en ole koskaan ollut mikään erityisen vakuutusorientoitunut henkilö. Mulla ei ole ikinä ollut itselläni henki- tai sairausvakuutusta, ja oikeasti olen omistanut vain ne kaikkein pakollisimmat vakuutukset, kuten kotivakuutuksen. Oikeastaan F:lle otettu lapsivakuutus 2010 olikin ensimmäinen extravakuutus, jonka olen koskaan ottanut.

Kun aloin tutustua oman Pohjola Vakuutuksen vakuutusasiantuntijan kanssa erilaisiin vakuutusmuotoihin,  aloin ensi kerran hahmottaa sitä, millaisia vakuutuksia oikeasti meidän perheen elämää varten olisi tarjolla. Ei siis ole vain yhtä ja samaa kaavaa jokaiselle ihmiselle, vaan vakuutuksia ottaessa pitää aidosti miettiä sitä, mitä itse tarvitsee tai millaista elämänlaatua haluaa. Mä esimerkiksi halusin, ettei omat lapset joudu odottelemaan pitkiä aikoja lääkäriin pääsyä, ja otettiin siksi myös näille syntymättömille tenaville vakuutukset ,jotta päästään nopeasti tarpeen vaatiessa hoitoon. Se oli siis sellainen meille tärkeä asia, josta haluttiin maksaa ekstraa.

Se, millaisia vakuutuksia kukin tarvitsee, onkin tietysti jokaisen perheen ja yksilön omassa harkinnassa. Kurjasti sanottuna mä ajattelen niin, että nämä jutut on mietittävä katastrofitilanteiden kautta. Esimerkiksi jos työkyvyttömyys iskisi omalle kohdalle, olisiko valmis luopumaan vaikkapa tietystä elintasosta, kodista, matkustelusta tai lasten harrastuksista. Jos ajatus tuntuu mahdottomalle, silloin vakuutus olisi varmasti poikaa. Ja jos taas sellainen uhraus ei tuntuisi liian suurelle, ei välttämättä tarvitsisi työkyvyttömyysvakuutusta. Mulle vaikkapa yrittäjänä tämä työhön liittyvä kohta on sellainen, jota en palkkatöissä tullut miettineeksi, mutta nyt se on hyvin ajankohtainen aihe. Näin oman leipänsä tekijänä, jonka selustaa ei turvaa kukaan muu kuin minä itse, en uskaltaisi olla edes ilman vakuutusta. Ennen koko aihe tuntui täysin turhalle.

Joskus mä olen kyllä rehellisesti sanottuna miettinyt, että koska ei asuta missään Jenkeissä, ja Suomessa on kunnallinen terveydenhoito, ei koko sairaus- ja tapaturmavakuutusta – eli lyhyemminsanottuna terveysvakuutusta – edes tarvitsisi. Toisaalta vakuutusneuvojan kanssa puhuessa tajusin myös sen, että eihän kunnallinen terveydenhuolto sulje vakuutusta pois. Jotenkin pöhkösti en ole tajunnut, että vakuutuksella voi kattaa myös julkisen puolen kuluja! Niin ja kyllähän näissä aikuisten vakuutuksissa pätee sama, kun lasten vakuutustenkin kanssa: Kannattaa punnita, onko valmis akuutissa tilanteessa, esimerkiksi urheiluvamman tai keuhkoputkentulehduksen yllättäessä, menemään terveyskeskuksen päivystysjonoon odottamaan. Vai haluaisiko mennä vakuutuksen turvin hoitoon saman tien. Pohjola Vakuutuksella on esimerkiksi kätevä Terveysmestari-palvelu, jossa terveydenhuollon asiantuntijat vastaavat ja auttavat nopeasti oikeanlaiseen hoitoon. Sen lisäksi vakuutuksen asiakkaiden ei edes tarvitse maksaa kuin mahdollinen omavastuuosuus.

Mun suurin keskittämishimo vakuutusten suhteen tuli siitä, että halusin päästä paremmin kartalle meidän vakuutuksista. Ja kuten uumoilin etukäteenkin, on vakuutuksia tietysti paljon helpompi hallita, kun kaikki ovat samassa paikassa: Päällekkäisyydet vältetään (meillä tällaista oli esimerkiksi matkavakuutuksissa), mutta toisaalta aukkokohdat nähdään (näistä myöhemmissä postauksissa).

Valehtelisin, jos väittäisin, ettei raha vaikuta myös näihin asioihin. Koska olemme myös osuuspankin omistaja-asiakkaita, bonuksia – joilla voi maksaa vakuutuksia – kertyy myös vielä erikseen siitä, että meillä on lainaa ja tilejä OP:ssä. Se siis käytännössä tarkoittaa sitä, että jos perheellä on esimerkiksi asuntolainaa 200 000 euroa, saa OP-bonuksia täysimääräisenä 500 euroa vuodessa. Sillä makselee jo aika kivasti vakuutuksia!

Sellaisia vakuutusjuttuja tänään. Koska meillä on tämä lapsiasia nyt niin sanotusti erityisessä keskiössä, ensi kerralla kerron meidän perheen lapsivakuutuksista tarkemmin. Ja mm. sellaisista kiemuroista, joita identtiset ja samaistukkaiset kaksoset voivat aiheuttaa raskaudenaikaisen lapsivakuutuksen hakuun.

Iskekää ihmeessä tänne (tai instaan) kaikki ne kysymykset, jotka haluatte selvitettävän koskien vakuutuksia, niin mä pyrin ottamaan asioista mahdollisimman hyvin selvää. Nyt on lupa kysellä! Lisää Pohjola Vakuutuksesta voit lukea täältä.  Suosittelen kilpailuttamaan vakuutukset. Me säästimme pelkällä keskittämisellä ja kaikkien vakuutusten siirrolla Pohjola Vakuutuksen yli 600 euroa vuodessa.

-Karoliina-

Kuvat: Noora Näppilä

 

Lue myös

X