Kolmistaan

Vartalon muutokset raskauden aikana

Teksti:
Karoliina Pentikäinen

Ensin ajattelin, että tällainen postaus olisi minusta liian henkilökohtainen. Kertoa nyt, millaisia myllerryksiä vartalossani on raskauden aikana tapahtunut. Sitten ajattelin, että mitä sitten. Raskaus on aika ihmeellinen juttu ja ainakin tämä oma kokemukseni nyt hyvin erilainen kuin ensimmäinen raskaus, joten on kiva miettiä, miten asiat ovat vuosien kuluessa ja yksös-kaksostasolla muuttuneet.

Mun vartalon myllerrykset ovat olleet tällaisia

 

IHON KUNTO

Ekassa raskaudessa ja sen jälkeen kärsin aknesta. Nyt iho on ollut todella hyvä. Ja eihän mulla normitilanteessakaan ole juuri näppyjä, mutta raskausaika on ollut erityisen hyvä. Toivotaan, että sama meno jatkuu synnytyksen jälkeen. Mä en ole huomannut mitään maksaläiskiä, ja pisamainen olen muutenkin ollut aina. Inhottava on kuitenkin ollut se, että mun mielestä mun kainaloiden iho on tummentunut raskauden aikana.

 

LUOMET

Mä aloin eilen illalla laskea mun uusia luomia, mutta lopetin laskut 40 kohdalla. Ja nämä kaikki siis vasta mun kaulan, rinnan ja vatsan alueella. Selästä puhumattakaan. Mulla on aina ollut luomia, mutta ei koskaan tällä tavalla. Niiden määrä on suorastaan räjähtänyt. Lääkäri kutsui niitä rasvaluomiksi (ja kai siksi tulevat juuri vaikkapa rintojen alueelle). Mua ne ällöttää, koska iho tuntuu niin röpelöiselle.

 

PAINO

Mulle on tullut raskauden aikana laskentatavasta riippuen 20-25 kiloa. Ja varmasti tulee vielä enemmän, koska kyllähän vauvat elävät nyt nopean kasvun vaihetta ja toisaalta monille tulee lopussa turvotusta paljon. Vaikka lukemat vaa`alla ovat aika hurjia, ja todellakaan en osaa ottaa tätä aina rennosti (koska mietin, miten ihmeessä saan tällaisen massan kehostani myöhemmin pois), olen tavallaan tottunut pehmeämpään itseeni. Kun näen itsestäni kuvia itsestäni normitilassa, ihmettelen, kuinka hirmuisen laiha olen ollut. Silloin näin itseni vain minuna. Niin kuin tietysti olinkin! Saa nähdä, mistä olomuodosta tulee jatkossa itselle se oma.

 

KUPPIKOKO

Mun kuppikoko on ollut F:n imetyksen jälkeen aina sellaiset 70A tai 70(65)B. Nyt koko on 75D/E. Ja Lindexin malleissa sekin himppusen pieni. Kauhulla odotan, miten käy, jos imetys alkaa sujumaan. Ostin jo nyt Henkan isoimmat imetystopit, jotka ovat ihan sopivat, mutta toki toivon, että ne riittävät jatkossakin. F:ää odottaessa ja imettäessä koko ei tainnut muuttua kuin yhden kupin verran. F ihmettelikin tässä yksi ilta miten ”sun tissit on nykyisin tollaiset laskevat mäet”. Kiva!

 

RASKAUSARVET

Nyt oikein pelottaa sanoa näin (koska #kohtaloniva), mutta mulle ei ole tullut raskausarpia, niin kuin ei tullut esikoisen odotuksessakaan. Se ihmetyttää suuresti, koska välillä (usein) on sellainen olo, miten ihmeessä vatsanahka voi pysyä mukana, kun kaksi vilkasjalkaa temuaa ja venyttelee sitä. Ovathan he molemmat jo yli kaksikiloisia. Tosin. Aikaa vielä on. Moni sanoo, että arvet tulee aivan hetki ennen synnytystä. Olisi kyllä ihana säästyä niiltä, mutta sille ei voi muuta itse tehdä kun vatsanahkaa rasvailla.

 

JALAT JA SORMET

Samalla kun painoa on tullut, on myös sormet turvonneet ja jalat ”kasvaneet”. Vihki-kihlasormusyhdistelmästä jouduin luopumaan jo toukokuussa, ja omat kengät eivät ole menneet pääsääntöisesti jalkaan enää heinäkuun jälkeen. Toivon ihan kauheasti, että ainakin nämä osaset kropassani palautuvat joku päivä. Rakastamalla rakastan mun sormuksia ja olisi kauheaa, jos en voisi käyttää niitä enää. Samoin olisi aika ankeaa heittää 15 paria tennareita ja 5 paria juhlakenkiä kiertoon.

 

HIUKSET

Minusta hiukset on kasvanut raskauden aikana todella hyvin. En tiedä, johtuuko hormoneista vai blondaamattomuudesta, mutta kasvu on ollut nopeaa. F:n synnytyksen jälkeen en kokenut naisille tyypillistä sulkasatoa, joten toivon, ettei nytkään käy niin. Ja jos käy, I always have Umppu in my life.

 

Sellaisia asioita kehossa. Ja kyllähän ne mieleenkin vaikutta välillä positiivisesti, välillä negatiivisesti. On hassua, miten paljon vartalosta muuttuu niin pienen ajan sisällä.

-Karoliina-

Kuva: Noora Näppilä

 

X