kolmistaan

Kaksosvauvaelämää

Teksti: Karoliina Pentikäinen

Vaikka kaksosuus ei tunnukaan enää niin kummalliselle aiheelle, törmään joka päivä minulle uusiin asioihin.

Kuten esimerkiksi:

 • Ihmisen raajoista on moneksi. Enpä olisi ennen voinut kuvitella, että jalalla voi silittää vauvaa samalla, kun pidän toisessa kainalossa toista vauvaa ja täytän tiskikonetta toisella kädellä. Tai että jos sylissäsi on jo yksi lapsi, voit yhdellä kädellä nostaa 3,5 kiloa lasta toiseen käsipuoleen samalla niskaa tukien.
 • Hätä todellakin keksii keinot. Olen tullut mestariluokan vauvanliikuttelijaksi mm. babyn päällä olevia vaatteita avuksi käyttäen. Toukkapussit ovat parhaita. Niistä vippaamalla saa käännettyä vauvan asentoa, vaikka olisi itse kuinka jumissa toisen lapsosen kanssa. Pissalla voi myös käydä oikein hyvin vauva sylissä.
 • Väärät valinnat ovat arkipäivää. Tuntuu, että kerta toisensa jälkeen tulee valittua ”väärä” vauva ensimmäiseksi ruokailijaksi, vaipanvaihtoon tai syliin. Vaikka kuinka yrittää tarttua ensin hätäisempään vauvaan, löytää itsensä kerta toisensa jälkeen tilanteesta, jossa kakkoseksi jätetty vauva rääkyy naama punaisena. Yritän myös joka kerta laittaa pinnasängyssä levottomamman/mahastaan kipeämmän vauvan lähemmäksi minua… Ja yhtä monta kertaa vauvojen puolia on vaihdettava ensimmäisen 15 minuutin aikana.
 • Kaikkea ei vaan muistaa. Kun neuvolasta kysytään kakkaamisista tai yön kulusta, muistan kyllä asioita. Vaan en sitä, kummalla vauvalle mikäkin asia tapahtui.
 • Omat lapset voi tosiaankin sekoittaa keskenään. Varsinkin yöllä, kypärämyssyt päässä ja silloin, kun ristiäisissä vauvat kulkevat sylistä syliin, tismalleen samanlaisissa vaatteissa.
 • Asiat vievät todellakin tuplasti aikaa. Vaikka jonkinlainen liukuhihnasysteemi meille onkin jo kehittynyt pukemisessa ja muissa toimissa, havahdun joka päivä siihen, miten arkiset toimet vievät aikaa. Kun on esimerkiksi aamulla pessyt, vaipottanut, syöttänyt, röyhtäyttänyt ja rauhoittanut lapset unille, voikin aloittaa saman setin (pesua lukuun ottamatta) heti kohta uudelleen. Päivisin se tuntuu perusrytmille, mutta yöllä tupla-aika potkii takaisin. Aamuisin tarvitaan tästä syystä tuplaespresso, tuplana.
 • Kaksosvanhemmat ovat solidaarista joukkoa. He jakavat keskenään parhaimmat tipsit ja arkea helpottavat vinkit. Silloin hienostelulle ei ole sijaa, koska jokainen samassa veneessä oleva tietää, millaista arki on. Kaksosvanhemmille on ok kantaa lapsensa Ikea-säkeissä, pukea lapset yöpukuihin päivälläkin arkea helpottaakseen tai kertoa, miten tuttipullot voi tukea tyynyillä niin, ettei aikuisen käsiä tarvita.
 • Syyllisyys ja riittämättömyys ovat vakiotunteet. Sydäntä vihloo, kun syöttää vaikkapa toista vauvaa ja samalla jo-syötetty puklaa niin, että maitoa tulee nenästä ja suusta kaarella ja vauva hätääntyy. Tuntuu karmealle, ettei voi heti hyökätä auttamaan kärsivää osapuolet, vaan on ensin saatava toinen vauva pois käsistä. Vatsavaivaisia vauvoja voi pitää päivisin sylissä kaksin kappalein, mutta yöllä maaten se ei enää onnistukaan. Jonglööräys kahden vauvan välillä yöllä on aika karskia. On koko ajan arvioitava, kumpi tarvitsee sillä hetkellä ennemmän äidin rinnan päällä makaamista. Toisen on pakko odotella.
 • Kikkailuun ei ole aikaa. Vielä F:n jaksoin pukea vauvafarkkuihin ja pieniin mekkoihin arkenakin, nyt paras asu on helpoin asu. Yöllä käytetään vain vetoketjullisia yökköreitä (koska laskin avanneen ja sulkeneeni yhtenä yönä yhteensä 98 kertaa nepparit) ja päivälläkin jumpsuitit on ehdottomia.
 • Mikä hygienia? Jaksoimme pitää tytöillä ekan viikon omia tutteja, mutta sen jälkeen on ollut aivan sama, mikä tutti kummallakin on. Joskus teen jopa niin, että täytän yhden tuttipullo ja vuorottelee sillä molempien suuhun. Välissä rauhoitan en-ruokittavan tietysti yhdellä ja samalla tutilla. Odotan kauhulla ekaa hammaslääkärikäyntiä.
 • Vauvoja ei voi omia. Kun tekemistä on paljon, vastuu jakaantuu väkisinkin. Isosisko on joidenkin aamujen pelastus ruokahetkessä, miehen kanssa löydämme itsemme kerta toisena jälkeen tekemästä samaa vauvanhoidollista juttua niin, että toisella on toinen vauva, toisella toinen.
 • Kaksoset ovat kaksi aivan eri persoonaa. Vaikka joskus heidät voikin sotkea ulkonäöllisesti, yllätti minut täysin se, miten samat geenit omaavat identtiset ovat osoittaneet jo nyt täysin erilaiset temperamenttinsa. Ihan hurja seurata, millaisia heistä isoina oikein tuleekaan.
 • Rakkaus jokaista lasta kohtaan on uniikki. Vaikka pienet tulivatkin meidän elämään yhtä aikaa, ei heitä rakasta ”pakettina”, vaan ihan omina itseinään kuten F:ääkin. Hurjaa on vaan se, että iloa tupsahti yhtäkkisesti tuplasti. Kun on nauranut yhden vauvan hassulle ilmeelle, ei tarvitse kun katsahtaa sivulle ja nähdä toinen sydäntä läikähdyttävä hetki.
 • Roinan määrä ei ole vakio, vaan älytön. Kun vauvoja on kaksi, täytyy tavaraakin olla tuplasti. Kaksi sitteriä, kaksi turvakaukaloa, kahdet ulkohaalarit jne. Näissä neliössä se tekee sen, että jemmaan ei voi ostaa mitään. Ja pieneksi jääneet on laitettava kiertoon välittömästi.
 • Vauvojen välinen yhteys on ihmeellinen. Tuntuu kiehtovalle katsella vauvojen välistä yhteyttä jo nyt. Sitä voi seurata, mutta luulen, ettemme silti ulkopuolisina ymmärrä sitä koskaan. Kun toisen mahaan sattuu, ja hän alkaa pitämään mahansattumisörinää, toinen vauva alkaa matkia ääntä. Kun kipu loppuu, lopettaa ”symppaajakin” ääntelyn. Samoin hikka tulee heille lähes aina puolen minuutin viiveellä toinen toisistaan.
 • Yöhön valmistuminen vie enemmän aikaa ja rekvisiittaa kun joskus viikon matkalle lähtö. Kuusi tuttia, check. Termospullollinen kuumaa vettä pullojen lämmitykseen, check. Ladatut pullot kylmäkassissa, check. Vaipat, check. Peppuliinat, check. Aikuisten yöeväät, check. Juomapullo, check. Kolme harsoa, check. Imetystyyny, check. Kohtukohinaa pitävä nalle, check. Spontaanius on melko kaukana tästä setistä.
 • Ihastelu ja kauhustelu. En ole kertaakaan liikkunut vauvojen kanssa ulkona niin, ettei joku tuntematon olisi tullut kurkkimaan vaunuihin tai puhumaan kaksosjuttuja. Yhtä usein törmää ihmisten kauhisteluun siitä, kuinka rankkaa kahden vauvan kanssa varmasti on.

Mitä unohdin listasta?

-Karoliina-
 

Lue myös

X