kolmistaan

Kuinka paljon lastenvaatteita on riittävästi?

Teksti: Karoliina Pentikäinen

Kun odotin meidän vauvoja, mun oli todella vaikea pohtia, kuinka paljon me mitäkin lastenvaatteita tultaisiin tarvitsemaan. Jotenkin KAKSI vauvaa tuntui niin isolle yhdistelmälle, että ajattelin, ettei mikään vauvanvaatemäärä riittäisi. Niinpä hamstrasin pikkiriikkisiä bodyjä ja pöksyjä niin vauvanvaatealeista kun kirppikseltäkin. Mukaan tarttui myös monta ”eihän tämä nyt mikään lempparivaate ole, mutta menee varavaatteena -tyyppistä” vaatetta.

Näin vauva-arkea eläessä voin sanoa, että ihan-kivojen vaatteiden ja ennen kaikkea vaatekasojen haaliminen oli virhe. Varsinkin, kun ollaan aika intohimoisia pyykinpesijöitä ja -kuivaajia, jolloin vaatteet ei ehdi – edes tällä ihmismäärällä – kauan pyykkikopassa majailla. Olen myös sen verran visualisti, että en ole suoraan sanottuna laittanut kertaakaan tytöille päälle niitä varavaatteiksi tarkoitettuja vaatteita, vaan päälle on kaiveltu vaan lempparit. Ne, joita on ihana katsella vauvojen yllä. (Kuten vaikkapa nuo kuvan haalarit) 

Nyt meinaankin jatkossa hankkia tytöille vain muutamia kivoja sisävaatteita. Satsata niihin vähän enemmän, ja jättää ihan-kivat hankkimatta. Laatu kun todella näyttää tässä tapauksessa korvaavan määrän. Olen laskenut, että me kierrätämme käytännössä viittä sisävaateparia ja kolme yöpukuparia läpi viikkojen. Toisin sanoen jos molemmilla tytöillä olisi esimerkiksi kymmenen vaatekertaa, pärjäisimme varmasti enemmän kuin hyvin. Siinä olisi jopa oksennustauti- ja pesukoneenhajoamisvarakin mukana. 

Myös vaatteiden toimivuus on saanut ihan uuden merkityksen vauvojen kanssa, jotka puklaavat koko ajan ylleen, joten yhden päivän aikana menee vähintään kahdesta kolmeen vaatekertaa. Siksi kaiken maailman ihanat – mutta epäkäytännölliset paidat, tsiljoonan nepparin bodyt ja mekot – jäävät arkipäivinä kaappiin. Juhlat tietysti erikseen! Ja päälle valikoituu tavallisina päivinä helposti puettavat vetoketjulliset jumpsuitit, muutaman nepparin bodyt tai yöpuvut, joissa saa vaihdettua vaipat ilman, että pitää riisua koko asua.

Ja vielä yksi havainto: Ulkotamineet tulee olla erityisen hyvät. Oli kyse sitten villahaalarista, untuvahaalarista tai kypärämyssystä, ulkovaatteiden laatua, lämpöä, puettavuutta ja ulkonäköä ei voi liikaa korostaa. Niitä kun tulee käytettyä aivan joka päivä, katseltua tunnista toiseen joka päivä, on tärkeää, että niiden kanssa homma toimii.

Millainen suhde teillä on lastenvaatteisiin? Ja mikä määrä vaatteita on sopivasti? 

-Karoliina-

P.S. Esikoisella on ollut vuosia jo aivan selvä oma maku, jossa minulla ei ole juuri sanavaltaa. Mutta sama pätee myös hänen vaatteisiinsa: Kaappiin on turha edes äidin toiveista ostaa mitään sellaista, mistä F itse ei pidä. Kun kaapissa on riittävästi mustia leggareita ja hälle sopivia paitoja, ei muuta juuri tarvita. 

*velour-haalari kuvassa saatu NOSHilta

 

Lue myös

X