kolmistaan

Pyykinpesuhullun päiväkirjat

Teksti: Karoliina Pentikäinen

// Kaupallinen yhteistyö: Serto // 

Mä olen ihan aina rakastanut pyykinpesua. Saattaa kuulostaa vähän pöhkölle, mutta niin se vaan on. Minusta on ihana lajitella vaatteet värien ja materiaalien mukaan, valita oikeat pesuaineet ja pyykinpesuohjelma. Ja katsoa, kun pesukone pyörittää pyykin puhtaaksi. (Kaappiin vienti onkin sitten toinen juttu, koska vaatteita tuntuu olevan vaan liikaa kaappitilaan verrattuna.)

Pyykinpesuinto ei tietenkään ole huono juttu tällä meidän sakilla. Pyykkiä tulee useita koneellisia päivässä. Eikä vähiten siksi, että kaksi refluksi-vauvaa pulauttelevat vaatekertoja toisensa jälkeen pyykkikuntoon. Uuden haasteen pyykinpesuun ja tahrojen poistoon on tehnyt se, että pienet ovat aloittaneet kiinteiden maistelun.Rapatessa roiskuu ja kun kaiken lisäksi pulauttelun seassa on nyt porkkanaa, bataattia ja mangoa, on vaatteiden värikirjo joskus melkoinen. Nyt taas muistan vielä paremmin sen, miksi oikeanlaisen ja tarkoituksenmukaisen pyykinpesuaineen valinta on niin tärkeää.

Mä olen testannut nyt jo tovin kotimaisia Serto-pyykinpesuaineita. Ja saanut itse asiassa Sertolta vinkin jos toisenkin koskien oikeaoppista, tehokasta ja ympäristöystävällistä pyykinpesua. Kerron nyt tarkemmin mun havainnot eri Serto-pesuaineista ja siitä, missä tilanteissa olen kokenut minkäkin pyykinpesuaineen toimivan parhaiten.

TAHRAT, VALKOPYYKKI JA KIRJOPYYKKI (KUN PESTÄÄN ENINTÄÄN 40 ASTEESSA) –> RATKAISU: Hajusteeton soodapohjainen pyykinpesujauhe. Jos totta puhutaan, olin aluksi aika skeptinen pyykinpesuJAUHEEN suhteen. Olen vedellyt vuosikaudet pelkillä pyykinpesunesteillä, joten pesujauheeseen tarttuminen tuntui vanhanaikaiselle. Pelkäsin samalla myös ysäriltä tuttuja jauhetahroja vaatteissa. Täytyy kuitenkin sanoa, että olin epäilyjeni kanssa väärässä. Ja itse asiassa, Serto hajusteettomalla pyykinpesujauheella oli lukuisia loistavia ominaisuuksia, jotka helpottavat meidän pyykkihuoltoa. Esimerkiksi:

  • Tuote on monikäyttöinen. Jos peset vaatteita enintään alle 40 asteessa, jauhe toimii sekä kirjo-, että valkopyykille. Jos kuitenkin käännät pesulämpötilan yli 60 asteeseen tai ylemmäs, toimii samainen pesujauhe valkopyykin valkaisijana. Kätevää!
  • Pesujauheella voi myös esikäsitellä tahrat ennen pesukoneen laittoa. Toisin sanoen erillistä tahranpoistoainetta ei tarvita.
  • Pesuaine on soodapohjainen, joten se on myös parempi valinta ympäristöä ajatellen.
  • Myös kierrätettävä pahvipakkaus jatkaa samaa ympärisöystävällisempää linjaa.
  • Hajusteeton.
  • Allergiatunnus.

MIEDOISSA LÄMPÖTILOISSA PESTÄVÄT VAATTEET –> RATKAISU: Hajusteeton pyykinpesuneste.

  • Nestemäisen koostumuksen ansioista pesuaine toimii käsipesuissa, pikaohjelmilla ja toki ihan 60 asteeseenkin asti.
  • Nesteessä on värisuoja, joka pitää vaatteiden värit kirkkaina.
  • Tuote ei sisällä väriaineita, fosfaattia, zeoliittia, eikä hajusteita.
  • Allergiatunnus.

Mulle on joskus blogissa huomautettu siitä – jos siis ennen vauvojen syntymää, kun olen kertonut pyykinpesuinnostani – että minun tulisi vähentää pyykinpesua ympäristönäkökulman vuoksi. On ihan totta, että kaikkea turhaa energiankulutusta on vältettävä, eikä esimerkiksi puolitäysiä koneellisia ole mitään järkeä pyörittää. Joskus myös tuuletus auttaa vaatteille.

Koska vaatteiden pesu on kuitenkin elämän reunaehdoissa melkoinen pakko, ja haluan kuitenkin, että meillä ja lapsilla on joka päivä, joka hetki, puhtaat vaatteet yllä, olenkin ajatellut, että minun ympäristötekoni ei ole varsinaisesti pyykinpesun vähentäminen. Vaan ennemminkin oikeiden pyykinpesuvalintojen tekeminen!

Serton kaikki pesuainepakkaukset ovat kierrätettäviä, ja pesunestepakkausuudistuksen yhteydessä niissä on 12% vähemmän muovia kuin aikaisemmin. Ne valmistetaan Suomessa, ja niiden joukosta löytyy oikeat tuotteet myös hajusteherkille ja herkkähipiäisillekin. Oleellista on myös se, että kaikki Serton pyykinpesutuotteet ovat tiivisteitä. Niitä täytyy käyttää siis yhteen koneelliseen äärimmäisen vähän, joten samalla kun ympäristöasiat on huomioitu, myös rahapussi kiittää. Itse asiassa pyykinpesuaineiden annostelu onkin yksi tärkeimmistä teoista luonnon kannalta, mitä tulee pyykinpesuun.

Sellaisia mietteitä näinkin arkisesta aiheesta. Käsi ylös, kenenkään muun lempikotityö on pyykkihuolto!

Vielä kun saisin oman mankelin, olisi pyykinpesukokemus meikäläiselle lähellä taivasta. (Tiedetään, olen vähän vinksahtanut!) Vastapainoksi on sanottava, että inhoan imurointia ja käsitiskausta.

Teen Serton kanssa yhteistyötä koko vuoden 2020. Mulle saa siis esittää KAIKKIA kysymyksiä koskien pyykinpesua ja pyykinpesupulmia. Pyrin vastaamaan niihin Serton asiantuntijoiden avulla.

-Karoliina-

 

Lue myös

X