kolmistaan

Minimalismin kaipuu

Teksti: Karoliina Pentikäinen

Mä olen viime aikoina katsellut minimalismi-dokkareita, katsonut Ylen sarjaa halpavaatteiden tuotannosta ja kuunnellut Outi Pyyn webinaarin tekstiilien ympäristökuormasta. Tähän kun vielä yhdistää 24/7 kotona kökkimisen ja toisaalta tulevien asuntoratkaisujen pohtimisen, on soppa melkoinen. Olen alkanut haaveilla jonkinasteisesta minimalismista.

Mä ole aika ehdoton tyyppi sitten, kun jotain päätän. Mutta mun on vaikea tehdä muutoksia, jos mulla ei ole selkeitä ohjeita. En voi esimerkiksi lisätä liikuntaa, mutta jos päätän, että mun on liikuttava neljä kertaa viikossa, se onnistuu. Mä siis tarvitsen lukuja ja sääntöjä. Sellainen vaan olen.

Olenkin pohtinut, mitkä olisi ne lukemat, jotka olisi juuri mulle ja meille sopivia. Olisiko 10 vaatekertaa/vauva, hyvä? Tai kolmet kesäkengät/aikuinen? Entä mitä tehdä sellaisille astioilla, joita tarvitsee maksimissaan kerran vuodessa (mutta kuitenkin silloin takuuvarmasti)?  Tämähän ei ole todellakaan eka kerta (eikä varmasti vika) kun näitä pohdin, mutta vielä en ole löytänyt sellaista oivaa ja alati toimivaa nyrkkisääntöä. 

Mulla ei ole vielä vastausta tähän, mutta jos sulla on mielenkiintoista luettavaa, katseltavaa tai kuunneltavaa aiheen tiimoilta, kertokaa. Tai oletko itse toteuttanut omassa kodissasi jotain ”sääntöä”, jonka voisi helposti kopioida omaan käyttöön?

Mä tiedän, etten itse voisi asua täysin matottomassa ja tavarattomassa kodissa, vaikka ihailenkin niitä muilla ihmisillä. Ja mä rakastan niin paljon vaatteita, etten voi omistaa vain yhtä mekkoa. Olen kuitenkin sitä mieltä, että nykyisen tilanteen välillä ja toisaalta täysminimalismin välillä on satoja sävyjä. Ja niistä pitäisi sitten löytää oma tie. Tuossa Outi Pyyn webinaarissakin puhuttiin hienosti juuri oman tien löytämiestä. Naapurin elämä ja elämäntapa on erilainen kuin oma, joten sitä ei voi kopioida. Mutta jos jokainen tekee oman elämän suhteen parempia ratkaisuja, se on jo paljon. (Tämä pätee mun mielestä moneen asiaan). 

Vaikka todellinen minimalismi on luopumista, edustaa se minulle – mun ajatusmallissa – osin myös sitä, että viidentoista huonon tuotteen sijaan voikin omistaa yhden loistavan. Ja siihen tässä nyt pyritään: Karsimaan kaikki turha ja ostamaan vain todellisia kiippereitä. Toisin sanoen jos näet mulla uuden paistinpannun tai ripsivärin instassa, ei se tarkoita sitä, että tavoite väljemmistä kaapeista olisi siirtynyt sivuun. Luultavasti yhden uuden tavaran tieltä on luovuttu viidestä vanhasta. Tämä siitä syystä, että mä koen useimpien tuotteiden kohdalla – omalla kohdallani – tavaroiden liikahankinnan syyksi sen, ettei jo ennaltaolevat täytä niitä toiveita, joita mulla on tietyn tuotteen suhteen. 

Tiedän, että tämä on mun piilosotkuisella luonteellani (ts. sullon aina kaikki kaappiin miten sattuu) suuri haaste, mutta ehkä joku päivä vielä meidän kaapit on väljiä, järjestyksessä ja siellä on TYHJIÄ HYLLYJÄ! 

Ihanaa iltaa!

-Karoliina-

Kuva: Pixabay

Lue myös

X