Kolmistaan

Pyykinperushullun päiväkirja: Miten säilyttää vaatteiden tekniset ominaisuudet pesukerroista huolimatta?

Teksti:
Karoliina Pentikäinen

Kaupallinen yhteistyö: Serto

Jos joku sanoisi meitä ”sporttiperheeksi”, alkaisin nauraa. Siitä tulee itselleni mieleen lähinnä sellainen alati trikoissa pyörivästä joukosta iloisia urheilijoita. Kun kuitenkin mietin, kuinka usein meidän perheessä urheillaan hikeen asti, ja sen jälkeen pestään haisevia hikivaatteita, on lukema melkoinen. Normitiloissa meidän perheen liikuntaviikko menee näin:

  • Maanantai: Esikoisen tanssitunti
  • Tiistai: Esikoisen cheerleading
  • Keskiviikko: Esikoisen tanssi ja minun cheerleading
  • Torstai: Miehen jääkiekko
  • Perjantai: Minun baletti
  • Lauantai-
  • Sunnuntai: Esikoisen cheerleading ja miehen jääkiekko

Tämän lisäksi lapsi tietysti liikkuu ulkona ja koulussa, minä kävelen itseni vaunujen kanssa hikeen ainakin viitenä päivänä viikossa ja mies tekee vaunulenkkien lisäksi välillä salitreeniä tai pelaa kesäisin golfia. Toisin sanoen: Kyllä me jonkinlainen liikkuva perhe taidetaan olla.

Tästä syystä meillä jyllää pyykkikone jo pelkästään urheiluvaatteiden vuoksi melkein joka ikinen päivä. Urheiluvaatteet ovat usein äärimmäisen teknisiä tekstiilejä, joiden huolto oikein on erityisen tärkeää. Yksi väärä liike, ja tuotteen teknisyys tai elastisuus on tiessään, joten siksi urheiluvaatteet tulee hoitaa tarkasti. Tässä on myös luonnon kannalta tärkeä aspekti: Koska urheiluvaatteet ovat usein luonnon kannalta huonompia valintoja kuin monet muut tekstiilit, koen, että niitä tulee huoltaa niin hyvin, ettei urheiluvaatteet joudu kiertoon ja pois käytöstä kuin äärimmäisen harvoin. Näin urheiluvaatteiden ympäristökuorma on pienempi kuin silloin, jos uudet trikoot tulisi saada joka vuosi.

Mä rakastan Serton kotimaisia pyykinpesuaineita siitä syystä, että Sertolla on omat tuotteensa useimmille tekstiileille. On oma aineensa villalle ja silkille, oma valkopyykille ja oma esimerkiksi sporttivaatteille. Oma pesuaine yhdistettynä oikeaan pesuohjelmaan (tai käsinpesuun) takaa sen, että vaatteen tekniset ominaisuudet, muoto, koko, väri ja kaikki muut sille tärkeät ominaisuudet säilyvät käyttö- ja pesukerrasta toiseen mahdollisimman hyvinä.

Serto Sportti on urheilu- ja ulkoiluvaatteille kehitetty pyykinpesuneste, joka pesee hellävaraisesti tekniset kuidut ja kalvolliset treenivaatteet. Se soveltuu myös ominaisuuksiltaan tuulta ja vettä hylkiville ulkovaatemateriaaleille, sekä Goretex-kankaille. Serton Sportti -pesunesteen tuoksu, joka tosin on minun mielestäni hyvin mieto, neutralisoi hien hajua. Serto Sportti sisältää värisuojan, mutta ei zeoliittia eikä fosfaattia.

Erityisesti mun kiinnostus Serto Sporttia kohtaan lisääntyi siinä vaiheessa, kun kuulin, että tämä on myös se pesuaine, jolla voi kaikkein parhaiten pestä (lasten) tekniset ulkovaatteet niin, ettei vaatteiden tekniset ominaisuudet kärsi. Ihan loistavaa, koska tiedän mitä punnitsemista se on, kun joutuu miettimään, tekeekö lastenhaalarille enemmän hallaa vai hyötyä, jos sen pesee. Mä ainakin laskin F:n ollessa taapero mielessäni kuraisten haalareiden pesukertoja ja pohdin, onkohan vesipilareita ja tuulenpitävyyttä lopulta enää yhtään jäljellä.

Ja hei! Muistakaa edelleen jo tämä aikaisin kertomani ohje: Serton pesunesteet ovat pesutiivisteitä, joten niitä tarvitsee yhteen koneelliseen TODELLA VÄHÄN! Joten lukekaa annosteluohjeet, jotta säästätte sekä rahaa, että luontoa.

Onko tämä koronakevät lisännyt vai vähentänyt teidän urheilukertojanne?

-Karoliina-

 

 

X