kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 18.09.2020

Tosi tärkeitä asioita ruuasta

Teksti
Karoliina Pentikäinen
3 kommenttia

Mulle ruoka on henki ja elämä.

Kun syö ja ostaa ruokaa, sitä kuvittelee, että kaikilla on samat mieltymykset. Mutta ei ole. Jotkut oikeasti laittaa juuston leivälle päällimäiseksi. (HUHHUH)

 

Mua  kiinnostaa  ihmisten syöminen kauheasti, joten tein tällaisen ruokapainotteisen blogihaasteen. Hypätkää mukaan ja kertokaa omat valintanne.

 

  1. Leivän alu- vai yläpuoli? Aina alapuoli.
  2. Kevytjuusto- vai normi? Normi.
  3. Pizza ananaksella vai ilman? Riippuu pitsasta. Mutta kinkku-homejuuston kanssa kuuluu ananas.
  4. Maito vai korvaava ”maito”? Ihan aito lehmänmaito. Ei rasvaton tai ykkönen. Koskaan. Kaurakin hyvin harvoin. Ehkä silloin, kun haluan leikkiä kahvilassa tiedostavaa.
  5. Hedelmäkarkit vai salmiakki? Salmiakki, vaikka ei sekään mikään lemppari ole.
  6. Jäätelö vai leivonnaiset? Aina leivonnaiset. Ostin lapsenakin karkkipäivärahoilla kermatäytteiden munkin. Jäätelö ei ole mulle mitään.
  7. Hernekeitto vai maksalaatikko? Ainoat einekset, joita meille oikeastaan ostetaan. Tosin mä olen ainoa, joka syö maksalaatikkoa. Näistä kahdesta valitsen maksalaatikon rusinoilla. Päälle voikönttejä ja puolukkahilloa. Nom,nom. Mun mielestä ”aito” hernekeitto on parempi kuin eines. Mutta aito maksalaatikko pahempi kuin eines. Maistuu katsokaas jo liikaa maksalle.
  8. Ravintola- vai kotiruoka? Kotiruoka.
  9. Kokkaaminen vai leipominen? Leipominen, koska mies on parempi kokki, niin ei tule enää juuri laitettua ruokaa.
  10. Aina (jää)kaapissa. Voi, oliiviöljy, kananmunat, maito, jauhot, juusto, kuivahiiva, suola, sokeri ja tomaatit. Cokis, Vichy, olut ja suklaa.
  11. Lempikasvis. Tomaatti.
  12. Inhokkikasvis. Kiinankaali, jos se ei ole tyyliin wokissa.
  13. Lempihedelmä. Kiwi, passion ja granaattiomena.
  14. Inhokkihedelmä. Passionhedelmän huitulat. Tietäjät tietää. Öllöä!
  15. Lempiruoka. Bernaise, medium-sisäfilepihvi ja jotkut hyvät potut. Esim omatekoiset röstit.
  16. Jos vettä ei lasketa, lempijuoma. Kahvi. Mutta myös Cokis ja punaviini.
  17. Lempimauste. Mustapippuri. Olen mustapippurihullu. Tosin suola on myös ehdoton. Inhoan suolatonta ruokaa yli kaiken.
  18. Paras ateria. Kokonaisuudessa meidän kihlajaisillan ateria Hampurissa uutena vuotena 2017. (Tai siis vuoden 2016 puolella vielä ravintolassa oltiin). Illallinen kesti 6 tuntia, maksoi Saksan mittapuulla aivan järkyttävästi (Saksassa ruoka ja kaikki muukin on megahalpaa) ja oli aivan täydellinen ympäristön, tunnelman, seuran ja makujen puolesta. Elämäni parhaita iltoja!
  19. Karmein ruokakokemus. Mä en syönyt punaista lihaa (enkä oikeastaan kanaakaan) muuten kuin jauhelihana jossakin makaronilaatikossa ennen kuin täytin parikymmentä vuotta. Mä aloin aina lapsena lihaa syödessä miettiä sitä eläintä elossa, enkä vaan saanut sitten ruokaa alas. Kauheimmat ruokakokemukset oli, kun koulussa oli pakko syödä jotain jännelihaa. Edelleenkin olen tosi, tosi tarkka sen suhteen, millaista lihaa syön. Jos tulee yksikin ällö kohta, jää mun ruokailu siihen.
  20. Ruoka, jota et ole koskaan ostanut ruokakaupasta. Ankka ja maksa maksana. Rapujakaan en ole tainnut itse ostaa.
  21. Peruslounas. Nykyisin joku suklaa ja 5 kuppia kahvia. Mutta normitilassa (eli kun ehdin syödä tai olen työelämässä) salaatti tai sushi on aika perussetti. Joskus myös hampparit tai seisovan pöydän safkat.
  22. Woltin top 3. Guru`s Kitchen, Pancho Villan ruishamppari ja Maka Sushi.
  23. Bravuuri keittiössä. Perunarieskat, Peggyn ohjeella Igorin kana ja granola.
  24. Keittiömoka. Poltin tässä reilu kuukausi sitten espanjalaisen munakkaan niin pahasti pohjaan, että pannu meni pilalle ja koko koti oli aivan savussa.
  25. Random-aatos ruuasta. Kun kaksi taaperoa syö itse viidesti vuorokaudessa, voi löytää liiskaantunutta ruokaa mistä vaan, vaikka kuinka puunaisi lattiaa 24/7.

 

Tampere-aiheinen lisäosio (johon voit vastata oman kotipaikkasi mukaan):

Sitko, Luca vai Napoli (kun kyseessä on pitsa)? Napoli.

Paras brunssi? Cafe Pispala

Paras seisovapöytä? 4 vuodenaikaa, Pyynikin uimahalli

Paras kahvila? Valkoinen puu

Paras makea? Valkoisen puun suklaakakku kermavaahdolla

 

Kuvassa tämän aamun aamupala. Kauppahallin kinkkua ja ruisleipää, Arlan goudaa, Oivariinia ja minitomaatteja. Juustoportin lakkajogurtti ja omaa granolaa. Aamun neljäs esperesso.

 

-Karoliina-

 

 

 

 

Kommentit (3)

Siis sua kiinnostaa ihmisten syöminen? Totaalinen repeäminen täällä 😀 ps. Syön just ohuen ohutta ruispalaa, jonka päällä maksamakkaraa ja suolakurkkua. Särpimeksi cocista. Parasta.

Meidän perheen ruokavalintoja ohjaavat pitkältä taloudelliset seikat. Paljon pyritään tekemään itse, sillä se on usein edullissinta. Kun rahaa on käytössä vähemmän, haluan ostaa sillä mahdollisimman aitoa ja puhdasta ravintoa ja välttää turhia lisäaineita, tyhjiä kaloreita ja sen semmoisia.

Leivästä alapuoli, juustolla ei väliä. Lidlin savujuusto on yksi parhaista. Leipä leivotaan meillä useinmiten itse, eikä juustoa ole läheskään aina kaapissa.

Pitsassani saa olla ananasta, mutta pärjään ilmankin.

Kauramaito maistuu kahvissa, mutta ykkösmaito menee siinä myös. Muuten en maitoa käytä kuin leivontaan ja ruuanlaittoon.

Kaikki karkit menee. Paitsi huonot.
Jäätelöä en pysty syömään oikeastaan lainkaan, mutta leivonnaisia himoitsen kyllä. Rapea viineri toimisi aina. Valmiita leivonnaisia tulee kuitenkin ostettua harvemmin. Kotona tulee leivottua eniten pullaa.

Eineksiä en juuri osta, sillä aikaa on kokata haluamansa ruuat yleensä myös itse. Maksalaatikon ostan useinmiten kaupasta.

Leivon ja kokkaan päivittäin, joten molemmat. Leipää tulee leivottua useammna kerran viikossa.

Kaapista löytyy aina pastaa, riisiä, jauhoja, sokeria, voita, mausteita ja kananmunia.

Lempihedelmä on sitruuna ja banaani, kasviksista lanttu ja porkkana.
Inhokkihedelmä on ehkä viinirypäle. Kyllä minä niitäkin syön, mutta ovat kovin makeita.

En ole koskaan tilannut ruokaa kotiin woltista tai mistään muualtakaan. Hyvin harvoin rahat riittävät edes valmiin ruuan hakemiseen mistään. Siksi teemme paljon itse.

Lempimausteeni on maustepippuri, juomana kahvi.
En syö juuri lounasta, enkä ole koskaan ostanut kaupasta sushia (sitä maksaa taas ostan ihan säännöllisesti).

1. Leivän alu- vai yläpuoli? – Mitähän tällä meinataan? Näkkäristä alapuoli, rieskasta yläpuoli, jos oikein ymmärsin.
2. Kevytjuusto- vai normi? – Normi, tottakai. Mielellään goudaa, mutta moni muukin kova tai puolikova käy, esim. norjalainen Jarlsberg.
3. Pizza ananaksella vai ilman? – Aina ilman. Yök.
4. Maito vai korvaava ”maito”? – Luomutäysmaito, mielellään Arlan. Ei koskaan rasvatonta, kevyttä tai korvikkeita.
5. Hedelmäkarkit vai salmiakki? – Ei kumpikaan. En oikein tykkää karkeista.
6. Jäätelö vai leivonnaiset? – Sekä että. Kioskilta pehmistä, kahvilassa leivos.
7. Hernekeitto vai maksalaatikko? – Aika ajoin iskee himo Saarioisten rusinattomaan maksalaatikkoon, liekö A-vitamiinin puutetta. Mutta hernekeitto on ehdoton. Tosin mielellään itse tehty. Keitän kerralla kolmen tai viiden litran kattilalla satsin pakkaseen ja lämmitän sitten mikrossa.
8. Ravintola- vai kotiruoka? – Kotiruoka.
9. Kokkaaminen vai leipominen? – Kokkaaminen, koska en ole niin makean perään.
10. Aina (jää)kaapissa? – Voi, kananmunat, maito, juusto, tomaattipyre, sinappi, ketsuppi, mansikka- ja puolukkahillo.
11. Lempikasvis? – Uhhh… Onko riisi kasvis? Rakastan basmatiriisiä. Tomaattikin menee, muttei raakana. Peruna uppoaa parhaiten muusina. Herneet.
12. Inhokkikasvis? – Kukkakaali. Kapris. Oliivit. Rucola. Näitä riittää.
13. Lempihedelmä? – Rakastan ananasta ja sitruksia. Jälkimmäisistä ykkönen on sweetie.
14. Inhokkihedelmä? – Omena. Inhoan niin makua kuin suutuntumaakin.
15. Lempiruoka? – Poronkäristys ja hernekeitto (mielellään porosta ja possusta). Erilaiset savustetut leikkeleet kuten kylmäsavuporo ja schwarzwaldinkinkku.
16. Jos vettä ei lasketa, lempijuoma? – Tee ja maito. Olen teehifisti, kaapista löytyy kymmeniä valikoituja irtoteelaatuja.
17. Lempimauste? – Suola, maustepippuri, pippurisekoitus. Näitä käytän eniten.
18. Paras ateria? – Aika monta jouluateriaa tulee mieleen ja tietysti mummon pororuoat. Myöskään paikallisessa intialaisessa en ole vielä joutunut kertaakaan pettymään.
19. Karmein ruokakokemus? – Tokiossa eräs kallis ravintola, jossa oli järkyttävän surkea ruoka. Jäi paha maku suuhun niin kirjaimellisesti kuin kuvaannollisestikin. Ruokamyrkytystä emme sentään saaneet.
20. Ruoka, jota et ole koskaan ostanut ruokakaupasta? – Jaa-a. Olen syönyt mm. siikaa aina itse pyydettynä, en koskaan kalatiskistä ostettuna.
21. Peruslounas? – Jotain itse tehtyä rasiassa mukana tai vaihtoehtoisesti voileipää. Jos olisi aikaa käydä ravintolassa, söisin varmasti useammin sushia.
22. Woltin top 3? – En käytä enkä muutenkaan tue Woltia.
23. Bravuuri keittiössä? – Poronkäristys ja kermainen tandoorikana.
24. Keittiömoka? – Poltin pohjaan yhden poronkäristyksen, kun unohduin seurustelemaan vieraan kanssa liian tiiviisti. Kyllä ketutti.
25. Random-aatos ruuasta? – Alle 1500 kilokaloriin saa mättää yllättävän paljon hyvää ruokaa. Tässä iässä ei juuri enempää voi enää lihomatta syödä, mikä joskus suuresti harmittaa. Niin, ja täysrasvainen on aina parempi. Kuolen mieluummin sydäninfarktiin kuusikymppisenä kuin syön margariinia 100-vuotiaaksi saakka.

Bonus: Oulun paras makea? – Omenahyve. Mutta marenkia pitää olla reilusti.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X