kolmistaan

Pimeys (ja miten sitä torjua)

Teksti: Karoliina Pentikäinen
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mulle vaikuttaa sää ja valo mielialaan todella paljon. Joskus oikein naurattaa, miten jollakin niinkin marginaalilla asialla kun SÄÄLLÄ on vaikutusta mihinkään. Mutta niin sillä vaan on.

Musta syksy- ja talvi-illat on kivoja. Pimeys, kynttilät, sohvannurkka. Mutta kun päivällä ei ole valoa, se tekee olosta omituisen. Pimeät päivät ei mene jatkoon. Paitsi silloin, kun saisi käpertyä peiton alle kirjojen kanssa, tekemättä mitään muuta. Eli ei koskaan. Hah.

Onneksi kaamosta (saako Tampereen leveysasteilla edes puhua kaamoksesta?) voi torjua monella tapaa. Mulla parhaita keinoja pitää mieli parempana myös pimeän aikaan, on seuraavat jutut:

  • Kynttilät. Ja kauniit kausivalot ylipäätään. Jos valoa ei tule ikkunasta, voi tehdä tunnelmaa lisävaloilla. Mä napsautan ikkunoiden kausivalot heti herättyäni päälle. Ja tuikut sytytän aina aamuisin myös silloin, kun en ole menossa töihin.
  • Hyvä ruoka. Ainahan ruoka tekee hyvää, mutta pimeän aikaan pitää saada hyvä kombo herkkuja ja hiilareita (=lohtua), mutta myös vitamiineja, värejä ja superruokaa. Kuten kirpeitä marjoja, kasviksia jne jne.
  • Lämpimät vaatteet. Mikään ei onnistu, jos palelee.
  • Lupa lököillä. En ylipäätään tajua, milloin ei olisi lupa lököillä, mutta varsinkin tämä vuodenaika huutaa sitä, että saa käpertyä sohvalle ja katsoa hyvää sarjaa.
  • Ulkoilu. Vaikkei YHTÄÄN huvita pukea itse ja lapsia KERROKSIIN, keskelle sadetta, aina ulkoretki vaan piristää. Tämän kun muistaisin.
  • Joulu. En oikein osaa kuvailla mun suhdetta jouluun nykyisin. Sanotaanko, että oman kodin ja lasten myötä mun suhde jouluun on muuttunut. Oman lapsuudenkodin perinteiden tilalle on pitänyt alkaa keksiä omia, meidän perheen, perinteitä. Silti, vaikka edessä on taas uudenlainen joulu, sitä on ihana odottaa ja suunnitella. Itse asiassa koko joulun idea on ODOTUS. Se jo vähentää kaamossynkkyyttä.
  • (Laittaisin tähän unen, mutta en viitsi, koska #realiteetit)
  • Hupsuilu. Nyt on se aika, kun pitää tehdä jotain erilaista ja arjesta poikkeavaa. Lettukestit ystävien kanssa? Käsityö- tai kirjakerho? Retki luontoon? Maja telkkuiltaa varten? Kokkisota kaveriporukalla?
  • Toisaalta myös ”arkeilu”. Mikään muu vuodenaika ei ole niin otollinen arjen elämiseen kuin syystalvi. Marraskuu on never ending tiistai. Nyt ei ole paineita surffailla ihmisten ilmoilla glittereissä tai olla kiinnostava ja kiinnostunut. Nakkikeittioa ja villasukkia. Eikö ole aika vapauttavaa?
  • Vitskut. Niitä naamaan purkista kaikkia laatuja.

Millä keinoilla sä torjut kaamosankeutta?

-Karoliina-

Kuva: Noora Näppilä

Haalari: Vimma (saatu) / Korvikset, MamaKoru (saatu)

Lue myös

X