Kolmistaan

Marraskuun vitaminiit. Mitä ilman et pärjäisi?

Teksti:
Karoliina Pentikäinen

// Kaupallinen yhteistyö: Leader Foods / Vida // 

Mä olen ollut aikaisemmin huono ottamaan vitamiinit osaksi mun normaaleja arkirutiineja. Oikeastaan vasta F:n syntymän jälkeen – 10 vuotta sitten – mä vasta aloin itse miettiä vitskujen syöntiä samalla, kun lapsen D-vitamiineihin sai ohjeet neuvolasta. Ehkä munkin pitäisi, jos lapsikin? Ei se aurinko minullekaan paista talvisin yhtään sen enempää kuin muillekaan.

Immuunisairauden (löytämisen) myötä mä olen alkanut kiinnittää vitamiineihin vielä suurempaa huomioita. Mun lektiinitien puutos -sairautta ei voi millään lääkkeillä tai ravintolisillä parantaa, mutta oman vastustuskyvyn parantamiseen tulee kiinnittää erityinen huomio. Vastuskyvylle herkkua on tietysti hyvät unet (hah), tervellinen ruoka, liikunta ja totta kai vitaminiit. Mikään tabletti tai kapseli ei siis voi luvata tervettä elämää, mutta yhdistettynä hyviin elämäntapoihin niiden vaikutus on merkittävä.

Mä olen tutustunut nyt syksyn ajan  Leader Foodsin kotimaiseen Vida-sarjaan, joka on vitamiini-, mineraali- ja terveystuotesarja. Vida tuotteet kehitetään ja valmistetaan Vantaalla

Ensimmäinen asia, joka mulle tuli mieleen, kun otin Vida-purkin käteen, oli se, että onpa pakkaus tosi pieni. Automaattisesti ajattelin, että purkin on pakko sisältää vain parikymmentä kapselia/tablettia. Hämmästys olikin suuri, kun minipurkki piti sisällään peräti 120 sinkki-tablettia tai 90 rautakapselia. Vidalle vastuullisuus onkin yksi merkittävimmistä asioista, ja juuri tällainen pakkauskokojen selvä pienentäminen on askel parempaan suuntaan – pienet purkit kun eivät syö niin paljon muovia!

Itse kapseleissa ja tableteissa on huomioitu itse vaikuttavan aineen lisäksi se, että tuotetta on mukava ja helppo käyttää. Öljykapseleissa, kuten esimerkiksi D-vitamiinissa, vaikuttava-aine on valmiiksi liuenneena öljyssä, jotta se imeytyisi mahdollisimman hyvin.

Näiden lisäksi Vidalla on myös pitkävaikutteisiä, ilman väriainetta valmistettuja, kasvikapseleita. Nämä on valmistettu kasviperäisestä selluloosasta, ja kapselit ohittavat mahalaukun ja liukenevat vasta suolistossa. Pitkävaikutteiset kasvikapselit ovat vatsaystävällisiä ja ne suojaavat kapselin sisältöä mahahapoilta. Tällaisia Vida-kapseleita on esimerkiksi C-vitamiini ja rauta. Mullahan on ollut koko elämäni se ongelma vitamiinien kanssa, että ne alkaa oksettaa mua todella helposti. Siksi en voi ottaa niitä aamuisin, edes aamupalan jälkeen, koska vatsa on silloin vielä melko tyhjillään. Ilta on paras aika, mutta silloin unohdan vitskut helpommin. Nyt uskaltauduin koittamaan Vidan rautaa aamuisin, ja toden totta: Mulle ei tullut heikko olo!  Aika mahtavaa, koska en ole rehellisesti sanottuna ennen edes tiennyt, että vitamiineissa ja ravintolisissä voi olla noin paljon eroja. Jos kärsit samoista herkän vatsan ongelmista vitamiinien kanssa, suosittelen testaamaan. Kerro mulle sitten, miten kävi!

Mulla on tällä hetkellä käytössä perus D:n ja C:n lisäksi tosiaan rauta. Sen lisäksi aloitin taas pitkän tauon jälkeen sinkin käytön. Mä herään sinkkiin yleensä aina vasta silloin, kun olen jo kipeänä. Mutta yritän nyt ennakoida hieman tulevaa talvea ja sen pöpöjä.

Millaisella vitamiini- ja ravintolisäkombolla sä taistelet pimeyttä ja pöpöjä vastaan?

-Karoliina-

X