kolmistaan

Kaikesta selviää

Teksti: Karoliina Pentikäinen

Kun A asui Saksassa ja mä asuin F:n kanssa kaksin Helsingissä talven 2016-2017, olin monta kertaa sunnuntaina mun seuraavan viikon kalenterin kanssa ihan hätää kärsimässä. Mä tein silloin opetöitä viitenä päivänä viikossa, pyöritin arkea yksin ja postasin blogiin 7-8 kertaa viikossa.

Monta kertaa ajattelin sunnuntaina, etten tule selviämään seuraavan viikon aikatauluista ja to do -listoista millään. Ja juuri yleensä silloin, kun päivät oli eniten buukattuja, iski jokin kauhea välikohtaus. Mä sain itse vatsakramppipäivät, jolloin vaan oksensin ja ripuloin monta päivää putkeen (silloin IBS oli pahassa jamassa). Tai sitten lapsi sairastui, valvontaluokalla tapahtui jotain erityistä huomioita vaativaa tai jotakin muuta.

Tuosta ajasta seurasi (yllätys) bönäri, mutta myös hyvääkin. Opin sen, että ihan aina selviää! Silloinkin, kun tuntuu sille, ettei mitään ehdi. Että asiat kaatuu niskaan. Että tulee totaalinen epäonnistuminen. Nimittäin jollain ihmeen kaupalla kesken IBS-krampin tai lapsen kuumeenkin sitä sai hommat aina jollakin tapaa tehtyä. Viikko meni eteenpäin ja edessä oli taas uusi sunnuntai.

Mulla on ollut jo pidempään sellainen olo, että aika ei tunnu riittävän kaikkeen, mitä haluan tehdä. Ja mitä pitää tehdä. Sidoste-töitä mä ehdin tehdä, koska niihin mulla on selkeät työpäivät ja meillä on myös lastenvahti tuolloin. Mutta kun pitäisi tehdä näitä kirjoitushommia tai some-töitä, mietin joka viikko, mistä ihmeestä revin siihen ajan. Pienten unet kun voivat kestää kahdesta minuutista kahteen tuntiin. Niiden varaan ei voi juuri jättää.

Silloin, kun ahdistus ajan vähyydestä alkaa puskea päälle, mä muistan aina tuon hullun talven 16-17 ja muistan, että jos selvisin silloin, selviän nytkin. Ja samassa taakkaa tuntuu huomattavasti kevyemmälle.

Multa on kysytty useammankin kerran joissakin haastatteluissa mun mantraa. Enkä ole oikein keksinyt mitään hyvää. Nyt tiedän. Se on ”kaikesta selviää”. Töistä, ruuhkavuosista, paskoista ajoista. Kaikesta.

-Karoliina-

Kuva: Noora Näppilä 

Lue myös

X