Kolmistaan

Suuri vaatteidenpesu-gate. Kuinka monta koneellista on liikaa?

Teksti:
Karoliina Pentikäinen

Mua ihan naurattaa, että kirjoitan TÄSTÄ aiheesta (nolla-aihe) ihan omaa postaustaan, mutta koska meidän perheen vaatteiden pesu aiheuttaa aina tasaisin väliajoin kysymyksiä, niin ajattelin koota tähän yhteen postaukseen mun aatoksia pyykinpesusta. Toivottavasti muistan vastata kaikkeen, mitä olette kysyneet. 

Eli. Meillä pestään 3-4 koneellista vaatteita melkein joka päivä. Ehkä nyt, kun harrastukset on ollut pannassa ja pienillä tytöillä ei ole enää refluksipukluja, oikea luku on kolme koneellista. Joskus voi olla yhden koneellisen päivä, mutta vahinko otetaan takaisin sitten vaikkapa viikonloppuna. Miksi näin? Yritän vastata parhaani mukaan. 

Meillä on viisi ihmistä. Pienillä menee ainakin pari vaatekertaa päivässä. He syövät pääosin ihan itse, mutta vaikka heillä on syödessä suoja-asut ja usein vielä siinä päällä ruokalaput, on melko varmasti kahden aikaan päivällä jo vähintään paidan kaulukset tai hihansuut ruuassa. Tai housissa reisien kohta. Jotenkin se ruoka vaan kaikesta huolimatta tippuu syliin. Tai sitten vaatteessa on räkää tai kaapista kaiveltua ja päälle leviteltyä rasvaa, talkkia tai jääkaapin alahyllyn vadelmia. Siitä tulee siis kuudesta (yläosa,alaosa,sukat) yhdeksään pestävää vaatekertaa päivässä. Plus joskus myös alusbody, jos sekin on sattunut sotkeutumaan. Tämä on onneksi vähemmän kuin tyttöjen vauva-aikaan, jolloin he puklasivat refluksi vuoksi päälleen vähintään parin tunnin välein. 

Esikoiselta menee päivässä 1-2 vaatekertaa. Hän vetelee koko päivän samoilla vaatteilla, ei vaihda kotivaatteita koulusta tultua. Syy, miksi haluan pestä hänen vaattensa kokonaisuudessaan aina koulupäivän jälkeen (paitsi farkut, villa-asut jne), on tietysti “koulupöpöt”. Hänenikäisellään ei vaatteet varsinaisesti likaannu tahroille päivän aikana, mutta eihän kaikki vaatteiden lika olekaan sellaista, minkä me näkisimme. Koulussa pyöritään satojen lasten kanssa. Vaatteisiin kosketaan, niillä istutaan samoilla penkeillä kuin sadat muut jne. Mä en ole pöpökammoinen. Meillä lapset saa syödä hiekkaa hiekkalaatikolta tai nuoleskella ties mitä lattioilta, mutta en näe syytä, miksi — jos on mahdollista — lapset ei saisi pukea aamulla puhtaita vaatteita. Toinen vaatekerta tulee esikoisella harrastamisesta. F:n harrastukset kaikki on liikuntaharrastuksia, joten hikivaatteet pestään luonnollisesti hikoilun jälkeen. 

A ja minä eletään yhden-kahden vaatekerran päivissä. Meillä on töissä eri vaatteet kuin kotona. Ennen en pessyt meidän aikuisten vaatteita ihan niin usein, mutta pienten tyttöjen syntymän myötä tulee meidän vaatteita pestyä melkein samaan tahtiin kuin lasten. Koska: kun olet vieressä, kun kaksi taaperoa syö, saa roiskeita jokainen, joka on kolmen metrin säteellä. Viimeistään siinä vaiheessa, kun nostaa ruuasta likaisen taaperon penkistä ja vie pesulle, ehtii itsekin saada perunamuusia päälle. Mun vaatteet on ainakin niin ällölikaisia jo iltapäivästä, ettei tulisi mieleenkään pukea niitä uudemman kerran. Mutta totta on, ettei työvaatteita pestä aina käytön jälkeen. Usein ne ovat meille neuleita ja farkkuja, joille riittää juurikin tuuletus. Tosin toki nekin välillä sotkeutuvat. Varsinkin, jos ei mene vaihtamaan niitä heti kotiintultua pois päältä. 

Mä itse en urheile (pitäisi), mutta mies liikkuu usean kerran viikossa hikiliikuntaa. Hän iso ihminen, ja vaatteetkin ovat isoja. Toisin sanoen yksi urheilukerta tekee yhden koneellisen lisää pyykkiä päivään. 

Sitten ne kysymykset, jotka tuli blogiin.

  • Miksi pestee vaatteet, jos ne ei ole likaisia? Taisin vastata tähän jo tuolla yllä. Suurin osa meidän vaatteista, kiitos taaperoiden aivastusten ja ruokailujen, ON likaisia. Tosin osa vaatteen liasta ei ole näkyvää. Tällaisena pidän esim koulusta ja päiväkodista tulevia pöpöjä. Aikuiset tämän lisäksi hikoilee eri tavalla kuin lapset, joten alusvaatteet pestään tästä syystä. Mä hikoilen myös paljon öisin (kiitos endometrioosi ja ihanat kuumat aallot).
  • Vaikka teidän jokaisen perheenjäsenen ihan kaikki vaatteet pestäisiin joka päivä niin siitäkin tulisi vasta yksi koneellinen pyykkiä? Mitä niissä kolmessa muussa koneellisessa on?Jos tuosta laskee yhden päivän vaatekulutuksen, tekee se alusvaatteineen vähintään 21 vaatekappaletta, jos mies ja lapsi harrastaa. Vaikkei edes meidän aikuisten työvaatteita laskettaisi tähän mukaan ja tytöt olisi syöneet kohtuullisen siististi. Kuitenkaan kaikkia 21 vaatetta ei voi mun pesutavoilla pestä yhdessä ja samassa koneellisessa. Mä lajittelen vaatteet aika tarkastikin niiden värien ja lämpötilojen mukaan. Se, jos mikä, on kestävää ajattelua. Tällöin vaatteet pysyy kauniina ja säilyttää värinsä ja muotonsa pidempään. Niiden jälleenmyyntiarvo on hyvä. Pidän sitä ekologisena.
  • Ja mitä muihin koneisiin? Lakanat vaihdetaan kahden viikon välein. Niistä tulee kolme koneellista. Pyyhkeet joka viikko, käsipyyhkeet useammin. Sitten on kaikki extra. Villavaatepesut, vaipanvaihtoalustojen pesut, pannulaput, vaunuverhot, pöytäliinat jne jne. Koska mä lajittelen värien mukaan niin tarkasti, niin se kohta, jossa voitaisiin olla ekompia, on se, että välillä pestään myös vajaita koneellisia. Meillä ei kuitenkaan ole varaa hillota jotan tiettyä väriä pyykkikorissa viikkotolkulla, koska – uskokaa tai älkää – meidän lapset ei omista kauheasti vaatteita. Tällöin vaatteiden kierto on oltava nopeaa. Koneeseen, kuivariin ja päälle. Repeat.
  • Vaatteet kuluu, kun niitä pesee. Itse asiassa laadukkaat vaatteet kuluu mun kokemuksen mukaan supervähän, jos ne pesee oikein. Eli väärinpäin, oikeassa lämpötilassa ja oikeilla aineilla. Lika kuluttaa vaatetta itse asiassa varmasti pitkässä juoksissa enemmän.
  • Kuulostaa vaivalloiselta, kallilta ja epäekologiselta. En pidä pyykinpesua vaivalloisena. Joskus ärsyttää tosin taitella pyykkiä. Kalliilta. Hmm. En tiedä, mihin verrata. Jos en pesisi pyykkiä näin usein, lapsille pitäisi ostaa enemmän vaatteita. Sähköä ja vettä tosin kuluu, mutta niin sitä kuluu muussakin elämässä. Epäekologista. Verrattuna mihin? Mä tutustuin Turku Energian sivuilla olleeseen  taulukkoon, jossa oli eri kodinkoneiden/laitteiden sähkönkulutukset laskettuna. Pyykinpesukone kulutti sen mukaan 0.6-1.8 kWh yhdellä pesukerralla sähköä. Se on vähemmän, mitä sähköliesi vie vuorokaudessa. Toisaalta yksi saunontakerta vastaa 5-10 pesukoneellista ja auton sisätilalämmitin tunnissa yhtä pesukoneellista. Kaikki on siis suhteellista. Koska meillä ei ole sähköliettä, omaa saunaa, eikä mitään auton lämmityslaitteita tai tolppia, olkoon pyykinpesu meidän paheemme. Aiheeseen voi tutustua lisää täältä Turku Energian sivuilta.

Mä koen, että puhtaus on aika ilmainen käyntikortti. En kiinnitä niinkään usein huomiota ihmisten vaatevalintoihin tai muuhun habitukseen, mutta likaisuus ja likaiselle haiseminen on mulle todellinen turn of. Toisaalta puhtaus tai hyvä tuoksu taas suurta plussaa. Siksi – vaatepesun lisäksi – meillä käydään kyllä suihkussakin (ilmeisesti) tavallista ahkerammin. Liittynee samaan perhekulttuuriin, otaksun. 

Mä en mitenkään pysty ajattelemaan, että maailma tuhoutuu sillä, että yksi perheenäiti haluaa, ettei lapset kulje likaisissa vaatteissa. Toki voitaisiin olla miljoonissa asioissa enemmän ekoja, mutta mä koen, että pienet teot on merkityksellisiä. Esimerkiksi vaikka pyykinpesussa. Käytän tosi usein nopeita ohjelmia (15min-60min) tai eco-ohjelmaa. Pesuaine on aina kotimaista Sertoa (yhteistyö loppui ainakin tältä erää, Serton käyttö ei), joiden pesuaineiden aktiiviaineista 98% on nopeasti biohajoavia. Sertoa tarvitsee muutenkin annostella verrattuna moniin muihin aineisiin aivan supervähän ja Sertojen pakkauskoko on pieni (merkitystä mm kuljetuksessa).

Sellaista sepostusta näin arkisesta aiheesta. Multa kysytään usein meidän pesukoneesta ja kuivausrummusta*. Molemmat on Electrolux. Olen ollut niihin niin tyytyväinen. Joka kerta on ilo tehdä pyykkihuoltoa, kun homma toimii. 

-Karoliina-

*kuivausrumpu saatu 2019

X