Kolmistaan

Kuka muu haluaisi selkeämmät koronasäännöt?

Teksti:
Karoliina Pentikäinen

Mä olen sillä tavalla luonteeltani kuuliainen koululainen, että tykkään säännöistä. Se näkyy vapaa-ajalla, mutta myös esimerkiksi töissä. Vaikka vapaissa työajoissa ja yrittäjyydessäkin ihanaa on ollut jousto, toisaalta entisen ammattini, opetyön selkeät työ- ja loma-ajat, olivat pelastus. Silloin tiesi, millä kellonlyömällä multa odotettiin suorituksia ja milloin taas sai luvan kanssa lötköillä.

Koska pidän selkeistä rajoista, mun on ollut nyt myös tosi vaikea sulattaa hallituksen tämän kevään koronalinjauksia. Tiedän, että esimerkiksi poikkeuslakia ei voi ottaa käyttöön kuin viimeisessä hädässä — ja tiedän, että vapaa liikkuminen on tehty yksilön vapauden turvaamiseksi — mutta silti mä koen, että me tarvittaisiin nyt kireämmät YHTEISET raamit. Jos joka juttua nyt vaan “suositellaan”, tekee se sen, että tosi moni vetää liian löysästi. Ja silloin kärsii kaikki. 

Toisekseen olen kauhean huolissani siitä, miten jengi saa edelleen liikkua maasta ulos ja takaisin. Sekin kummeksuttaa, miksi ihmeessä kolmen viikon kiristystoimet aloitetaan vasta ensi viikolla, lomien jälkeen? Tuntuu ihan absurdille, että jengi on voinut mennä vaikka minnekkä Lappiin porukoissa ja vietellä lomaa ja sulkutoimet aloitetaan vasta kaiken tämän jälkeen.

Mua huolestuttaa tosi paljon koronan brittimuunnos ja se, kuinka se kaataa nyt lehtien mukaan nyt jo nuoriakin ihmisiä. Jopa raskaana olevia. Se saa mut aivan järjettömän surulliseksi. 

Toisaalta. Kaiken tämän päälle surettaa myös ihmisten taloudellinen jama. Hienoja yrityksiä kaatuu, jotkut toimialat on kaatuneet kokonaan, porukka saa kenkään. Tuntuu ihan sille, että pitää koko ajan itse tasapainotella sen kanssa, mikä on eniten oikein ja vähiten väärin. Koska tilanne ei tosiaankaan ole niin mustavalkoinen, ja tästä syystä varmasti hallituskaan ei voi tehdä kovempia toimia. 

Esimerkiksi toisaalta tekisi mieli lukittautua vaan kotiin, eikä mennä yhtään minnekään. Toisaalta sitten taas paikallisten yrittäjien palveluiden käyttö — esimerkiksi kampaajalla käynti tai kakkupalan osto — voi oikeasti pelastaa noiden yritysten jatkon. Sitä yrittää sitten toimia tässä ristiaallokossa ja toivoa, että tekee oikein. 

Mä koen, että mua väsyttää konkreettisen koronapelon vuoksi ennen kaikkea juuri tämä, ettei ohjeita tule selkeästi nyt ylhäältä päin. Vastuu yksilön harteilla on kauhean suuri.

Jaatteko samoja fiboja? Vai koetteko, että ohjeet on jo nyt tarpeeksi selkeät?

-Karoliina-

Kuva: Pixabay

X