Kolmistaan

Innostuin lastenvaatteista taas uudelleen

Teksti:
Karoliina Pentikäinen

Esikoisella on ollut oma tarkka tyyli jo varmasti koko alakoulun ajan. Ehkä pidempäänkin, kun mietin tarkemmin. 

Mä en voi enää juuri mitenkään puuttua vaatteisiin, joita hän pukee. Toki lämpöasioihin (kiistellään siis ulkohousuista ja piposta) vielä sanon sanani ja vaatteet hänelle tietysti maksamme, mutta enää aikoihin en ole voinut ihastelle itse kokoamiani yhdistelmiä tai värejä. 

Toisaalta. En näe aihetta mitenkään erityisen vakavana. Hän on oma persoonansa ja ilmaisee itseään vaatteilla, kuten itse haluaa. Meillä ei myöskään vielä ole tarvinnut taistella minkään napapaitojen kanssa, joten ongelmaa varsinaisesti ei ole syntynyt hänen omien vaatevalintojensa suhteen. Oikeastaan hänen tyyliään ja sen muodostumista on ollut hauska seurata. Hänellä on hyvin vahva näkemys siitä, mitä haluaa ja mitä ei. Ja mikä ilahduttavinta, kaikki valinnat ei ole sitä, mitä kavereilla. Vaan F uskaltaa pukeutua välillä tosi rohkeastikin. Hyvä esimerkki Papun aikuisten paita, johon säästi rahaa sinnikkäästi. Tai yksi Vimman kauluspaita, joka ostettiin hänelle Oldiesta. (Oldie muuten loistava ostopaikka myös tämmöisille yli 150cm lapsille. Ollaan tehty sieltä nyt paljon löytöjä juuri esikoiselle.)

Mutta siis – nyt takaisin tähän postauksen otsikkoon, eli lastenvaatteisiin. Nyt, kun pienet täyttävät tällä viikolla puolitoista vuotta, olen huomannut, että mun into lastenvaatteisiin on kasvanut sitä myötä, kun tytöt ei kakkaa tai puklaa viittä vaatekertaa päivässä. On ollut suorastaan ihana etsiä tytöille vaatteita ja kenkiä. Oman haasteensa tekee tietysti se, että haluan pienille tytöille samanhenkiset, mutta ei tismalleen samanlaiset vaatteet, mutta toisaalta sellaistenkin kombojen etsiminen on ollut joinakin iltoina jopa viihdettä. Ehkä vaateintoa on lisännyt se, että tiedän, ettei tämä vaihe luultavasti kestä tälläkään erää kovin kauaa. Pian Omppu ja Mesi päättävät itse vaattensa, joten tämä on (todennäköisesti) viimeinen kerta, kun saan etsiä ihania mekkoja ja söpöjä lippiksiä. Otan siitä kyllä kaiken irti!

Mä olen nyt mukana sellaisessa kaksosten kirppiswhatsappissa, josta ensi kerran sitten raskausajan kirppislöytöjen jälkeen olen tehnyt second hand -ostoja tuplana.  Se helpottaa kauheasti, kun kerralla saa molemmille tytöille jonkin vaatteen tai asusteen yhdellä “huudolla”. Mun on ainakin myönnettävä, etten jaksa ostaa kirppareilta yksittäisiä vaatteita pienille, kun tiedän, että edessä olisi kohta kuitenkin sen toisen parin etsintä. 

Vähän jännittää jo vaatteiden osalta syksy ja päikyn aloitus. Olen kuullut – juurikin sieltä kirppisryhmästä – että päiväkoti toivoo kaksosten vaatetukselta sitä, että lapsilla olisi erilaiset vaatteet. Meillä tytöt käyttää sekaisin kaikkia sisävaatteita, ulkosalle vasta alkanut muodostua omat asut. Nyt mietinkin, pitäisikö alkaa nyt jo eriyttää vaatteita tyttöjen omiksi. Ehkä katsotaan, miten päiväkodin aikuiset alkaa tyttöjä tunnistaa ja vasta sitten mietitään näitä vaateasioita. Joskus mietittiin jopa erivärisiä korviksia tytöille, ettei tarvitsisi kikkailla vaatteilla joka kerta. Samalla, kun laitettaisiin korvikset, saisi kätevästi aikaan myös pomminvarman somemyrskyn #momshaming 😀 

Kuka muu on innostunut uudessa aallossa, pienen/pienempien lasten myötä taas lastenvaatteista?

-Karoliina-

X