kolmistaan

Lastenhoitaja kotona. Plussat ja miinukset

Teksti: Karoliina Pentikäinen

Meillä on ollut lastenhoitaja pienillä tytöillä kotona viime syksystä asti, kolmena päivänä viikossa. Otimme elokuusta 2021 lähtien vastaan päiväkotipaikan, joten tätä kotihuvittelua on jäljellä enää vaan kesälomien katkaistessa hoitohommat enää vain vajaat kaksi kuukautta. Aika menee siivillä – tässäkin.

 

Meidän hoitokuvioista on kyselty paljon, joten päätin listata tähän kotihoitoon liittyvät plussat ja miinukset. 

 

Plussat:

 • Kynnys jättää lapset heidän omaan kotiinsa hoitoon on pienempi kun täysin uuteen päiväkotiin vienti. Varsinkin noin pienet tytöt, kun meillä oli/on. Mähän aloitin työt 50-prosenttisella työajalla, kun tytöt oli vain 10 kuukautta. Koti on heille tuttu ja turvallinen paikka. 
 • Kotona olossa viehättää myös sen helppous. Varavaatekassia ei tarvitse pakata, aamulla aikaa ei mene päikääriin vientiin (ja kaikkeen siihen pukemisrumbaan), eikä retkipäiviä tarvitse erikseen muistaa. 
 • On ihanaa, ettei tyttöjä tarvitse herätellä tai hoputtaa aamuisin. Joskus he nukkuvat 5.30 ja joskus 7.30. Ja kaikki tämä on aivan fine. He saattavat olla vielä yöpuvussa, kun hoitaja tulee meille aamulla. 
 • Tytöt voivat kotona ollessa vielä elää hieman joustavalla rytmillä. Jos ovat heränneet aamulla aikaisin, voi päikkäreille mennä jo 11.30. Jos ovat nukkuneet pitkään, voi päikyille mennä vasta ennen yhtä. Jousto näkyy tietysti tyttöjen hyvinvoinnissa.
 • Meillä on ollut kaksi hoitajaa, joista molemmat on ollut ihania ja luotettavia. Tuntuu ihanalle, että tytöt on aina sen turvallisen – saman – aikuisen hoivissa. Ei tarvitse huolia sijaisista ja tytöille uusista aikuisista ja tilanteista. 
 • Kotona ollessa toki meteliä ja äksöniä on vähemmän kuin päiväkodissa. Mä pidän sitä hyvänä asiana (lapsille).
 • Koen, että kahden lapsen kanssa kotihoito on hyvä ratkaisu, koska heillä on seuraa toisistaan. En tiedä, ajattelisinko samalla tavalla, jos kotihoidossa olevia lapsia olisi vain yksi. 
 • Päikyssä ei taida ainakaan nykypäivänä olla mitään joustoa nuhanenien suhteen. En usko, että todettu allerginen nuha voisi olla koronapelossa edes pääsylippu päiväkotiin. Silloin kun tytöillä on ollut aivan selkeä allergianenä tai hampaista johtuva nenän vuotoa, hoitaja on tullut meille. Tiedetään, ettei tämä kävisi päinsä päikyssä.
 • Toinen jousto liittyy hoitopäiviin. Meillä on yleensä hoitaja kotona ma-ke, mutta jos jollakin viikolla on tarvetta vaikka ti-ke ja pe, se usein onnistuu. Tämä on superhyvä juttu, koska se tuo joustoa myös töihin!

 

Miinukset:

 • Hoitajanpalkkaamisprosessi on helkkarin iso homma. Hoitajan löytäminen, tukien saaminen ja kaiken juridisen hoitaminen. 
 • Koska hoitajia on vain yksi, ei ole backup plania. Jos hoitaja sairastuu, ei meillä ole hoitajaa. Silloin toisen aikuisen on jäätävä kotiin. 
 • Kodin käyttöaste on sata prosenttia. Eli siis koti tarvitsisi suursiivouksen kerran viikossa, ei kerran kahteen viikkoon, kuten nykyisin. Vaikka hoitaja siivoaa meillä suurimmat hiekat ja järjestää tavarat ja tiskit päivällä (ja me tietysti illalla), näkyy jatkuva kotona oleskelu pölyissä ja hiekassa. Koti ei saa koskaan levätä ilman asukkeja. Hyvästi myös “se fiilis, kun saavut siivoojan käytyä siistiin kotiin”. 
 • Ruokaa menee aivan sairaasti. Tytöt syö jo ihan lapsen annoksia. Meillä syö myös hoitaja. Ollaan luvattu tehdä ruuat aina valmiiksi, joten meidän illat (okei, miehen illat) menee jatkuvaan ruuan laittoon. Ei riitä, että tehdään illallinen. Aina pitää olla myös seuraavan päivän lounas valmiina, sekä toki aamupala- ja välipalatarpeet. Odotan päiväkodin aloituksessa ehkä eniten sitä, että tytöt syö päikyssä aamupalan, lounaan ja välipalan. Mikä juhla! 
 • Kotona ei ole koskaan rauhaa. Etätöiden teko oli välillä tosi haastavaa. Samoin kipeänä olo. 

-Karoliina-

Lue myös

X