Kolmistaan

Hetkessä elämisen vaikeus

Teksti:
Karoliina Pentikäinen

Mä pyörittelin tänään postausideoita mielessäni, mutta koko ajan ajatus karkasi tästä hetkestä tulevaan. Mietin heinäkuun lomaa, sen reissuja. Mietin jo tulevaa helleviikonloppua. Mietin iltaa ja illan kotitöitä.

Palautin itseni lukuisia kertoja tähän hetkeen, mutta aina ajatus alkoi harhailla tulevassa.

Yksi mun ehdottomia vahvuuksia on organisointikyky. Mä osaan suunnitella asioita, olla järjestelmällinen ja multitaskata. Niissä kaikissa asioissa ydin on siinä, että asioita täytyy ennakoida. Kun ennakoi, ei löydä perhettään nälkäisenä iltapäivänä tyhjän jääkaapin edestä. Kun ennakoi, on ennen kesälomaa hommat tehty. Kun ennakoi, on kesälomareissun reissukassissa tarvittavat lääkkeet migreenistä hiivatulehduksen ja kyyn puremaan.

Vaikka ennakointi on hyve, on se myös suuri pahe. Tunnen nimittäin usein, että kun yritän olla aina askeleen edellä tapahtumia, jää se käsillä oleva hetki kokematta kokonaan. Hyvä esimerkki on meidän perheen iltarutiinit: Kun lapset syö iltapala, aikuiset siivoaa keittiötä. Kun pienet tytöt kylpee, taittelen samalla kylppärissä vaatteita, ettei se jäisi yömyöhään. On toki luonnollista, että perheessä ei voi jatkuvasti vaan tuijotella omien lastensa ihanuutta, vaan lasten pyöriessä jaloissa nimenomaa tehdään kotitöitä, mutta silti huomaan välillä, että vien joskus ennakointia ja järjestelmällisyyttä liian pitkälle. Joskus havahdun, että olen touhutessani mennyt niin, etten ole katsomalla katsonut miestä tai lapsia moneen tuntiin.

Meille sanotaan miehen kanssa yllättävän usein, että ”teillä on kyllä homma hallinnassa”. Aina se yllättää, koska itsestä oma elämä tuntuu välillä tosi sekavalle. Luulen, että hallinnanvaikutelma syntyy siitä, että meillä on rutiinit ja aikataulut. Ja repussa varatarvikkeet lumisateesta helleaaltoon. Joskus mietin, olisiko rennompi olo, jos eläisi vähemmällä ennakoinnilla. En tiedä – mulle ainakin rutiinit tuo turvaa ja sitä kautta rentoutta (sen verran, kun mussa sitä ylipäätään voi olla, hah).

Tunnistatko itsessäsi saman ilmiön: Mikä sun vahvuus on myös samalla pahe?

Kuvassa pienet mansikansyöjät, joiden touhujen äärelle pysähdyin tänään ihan tarkoituksella.

-Karoliina-

X